Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Kula tak czy nie  (Przeczytany 10636 razy)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #30 : Maj 28, 2010, 09:43:46 »

Wiesz co ... zrob se tam co chcesz i wpusc se co chcesz ... widac argumenty nie trafiają ... a następnym razem jak sie na cos uprzesz albo juz zdecydujesz to nie pytaj czy robisz dobrze ...
Sorki ale mnie się już nie chce dalej przekonywać do nie posiadania kuli  Undecided

Jaroe
Zainteresowany
**

Nie jestem najleprzy

« Odpowiedz #31 : Maj 28, 2010, 09:47:06 »

a ty seboos tylko krytykujesz
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2010, 08:50:56 wysłane przez Jaroe » Zapisane

Precz ze sztucznotą w akwarium !!!
(nie lubie np.statków i gupich zamków)
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #32 : Maj 28, 2010, 09:56:19 »

Od wymiany gazowej jest ruch tafli zapewniony przez filtr i deszczownię albo brzęczyk. Naturalnie dochodzą też rośliny produkujące tlen.
(...)
Nie czaruj mi tu o piramidach, goździkowych i plastikowych roślinkach, bo nie o tym była mowa. Chodzi o odrobinę rozsądku i umiejętność wytyczenia rozsądnej granicy. Jeśli twoim zdaniem 30l jest lepsze od 55l i łatwiej będzie utrzymać stabilne 30l Aquaela (już nie mówię o tych mniejszych) niż 55l kulę, to faktycznie trudno prowadzić dialog...
A jakby kula miała 100l to co, też będzie be? I lepiej byłoby trzymać krewetki w 30l kostce?

Ruch tafli wody w kuli? Rozumiem że cały Twój pomysł polega na zrobieniu fajnej praleczki w kulce? Tlenu będzie pod dostatkiem - Najlepiej zrób tak żeby krewetki lub inne zwierzątka wraz z ruchem wody pływały ("były płynięte") dookoła...

Ależ o tym była/jest mowa. Mowa o tym że Ty twierdzisz że kula nadaje się do czegoś w akwarystyce podczas gdy zwyczajnie nie masz racji a Twoje argumenty są jakie są.
_Każdy_ zbiornik o kątach prostych jest lepszy od kuli. Nawet ten o dużo mniejszej pojemności. Jak jesteś takim orędownikiem kul w akwarystyce to załóż takie krewetkarium w 50L kulce a potem pochwal się nią na forum. Być może wyjdzie Ci przepiękny wycinek natury i wszystkim opadną szczęki ale nie rób ludziom wody z mózgu że kule są ok, bo potem efekt taki że owe Goździkowe idą z dziecmi do sklepu i kupują do nich Skalary i Danio. Swoj świetny pomysł zachowaj dla siebie a nie wypisuj bzdur na forum - są szkodliwe dla wysiłków innych akwarystów próbujących edukować społeczeństwo w tym temacie.
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2010, 13:00:50 wysłane przez Agnus » Zapisane

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Maj 28, 2010, 12:55:43 »

nie wypisuj bzdur na forum - są szkodliwe dla wysiłków innych akwarystów próbujących edukować społeczeństwo w tym temacie

Enter  Afro

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #34 : Maj 30, 2010, 12:35:24 »

Od wymiany gazowej jest ruch tafli zapewniony przez filtr i deszczownię albo brzęczyk. Naturalnie dochodzą też rośliny produkujące tlen.
(...)
Nie czaruj mi tu o piramidach, goździkowych i plastikowych roślinkach, bo nie o tym była mowa. Chodzi o odrobinę rozsądku i umiejętność wytyczenia rozsądnej granicy. Jeśli twoim zdaniem 30l jest lepsze od 55l i łatwiej będzie utrzymać stabilne 30l Aquaela (już nie mówię o tych mniejszych) niż 55l kulę, to faktycznie trudno prowadzić dialog...
A jakby kula miała 100l to co, też będzie be? I lepiej byłoby trzymać krewetki w 30l kostce?

Ruch tafli wody w kuli? Rozumiem że cały Twój pomysł polega na zrobieniu fajnej praleczki w kulce? Tlenu będzie pod dostatkiem - Najlepiej zrób tak żeby krewetki lub inne zwierzątka wraz z ruchem wody pływały ("były płynięte") dookoła...

Ależ o tym była/jest mowa. Mowa o tym że Ty twierdzisz że kula nadaje się do czegoś w akwarystyce podczas gdy zwyczajnie nie masz racji a Twoje argumenty są jakie są.
_Każdy_ zbiornik o kątach prostych jest lepszy od kuli. Nawet ten o dużo mniejszej pojemności. Jak jesteś takim orędownikiem kul w akwarystyce to załóż takie krewetkarium w 50L kulce a potem pochwal się nią na forum. Być może wyjdzie Ci przepiękny wycinek natury i wszystkim opadną szczęki ale nie rób ludziom wody z mózgu że kule są ok, bo potem efekt taki że owe Goździkowe idą z dziecmi do sklepu i kupują do nich Skalary i Danio. Swoj świetny pomysł zachowaj dla siebie a nie wypisuj bzdur na forum - są szkodliwe dla wysiłków innych akwarystów próbujących edukować społeczeństwo w tym temacie.

Nie jestem orędownikiem kul tylko potrafię spojrzeć na sytuację z perspektywy zdrowego rozsądku, a nie z 'betonowego' punktu widzenia: KULOM - NIE!

Od powtarzania w kółko KULOM - NIE! do edukacji żółtodziobów masz jeszcze daleką drogę. Jak chcesz kogoś edukować to mu lepiej wytłumacz, że każde stworzenie potrzebuje innych warunków i większość do kuli się nie nadaje. Nie znaczy to, że nie znajdą się i takie gatunki, które można z powodzeniem hodować i pielęgnować w kuli. I w tej konkretnej sytuacji, gdzie mówimy o kuli o pojemności 55l, z pewnością będą się do tego nadawać krewetki. Podsumowując:

NIE - dla welona w kuli 5l
NIE - dla ryb w kulach generalnie
TAK - dla 2cm krewetek w kuli 55l

Jak wrzucasz te swoje 'Goździkowe' i 'KULOM - NIE!' to nie robisz nic innego tylko traktujesz ludzi jak idiotów! Moim zdaniem nie każdy żółtodziób to idiota i zrozumie czym się różni akwarium od kuli, krewetka od ryby, i kula 5l od kuli 55l. Trzeba mu to tylko dokładnie wytłumaczyć...

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #35 : Maj 31, 2010, 07:27:44 »

Nie jestem orędownikiem kul tylko potrafię spojrzeć na sytuację z perspektywy zdrowego rozsądku, a nie z 'betonowego' punktu widzenia: KULOM - NIE!
Wolę traktować ludzi jak idiotów, betonowo pisząc że kule są złe, ponieważ większość tak się zachowuje - jak idioci - nie myśląc nad swoim postępowaniem. Nie będę każdemu z osobna  tłumaczył dlaczego tak jest, od tego jest forum i słowo pisane. Edukuje FORUM a nie pojedynczy akwarysta i dla mnie ważne jest co się na nim wypisuje. Dobrze przynajmniej że napisałeś/sprostowałeś swoją wypowiedź o tym CO widziałbyś w kuli. Krewetki proszę bardzo choć to nie zmienia faktu że perspektywa takiego czegoś jest idiotyczna i nadal twierdzę że z punktu widzenia estetyki jak i hodowli mniejszy, prostokątny zbiornik będzie o niebo lepszy. Ale to moje zdanie jak i wielu innych ludzi. Ty możesz mieć swoje własne.

Ponawiam zachętę - zrób świetną kulę i pokaż ją żółtodziobom - w ramach swojej edukacyjnej misji. Może być nawet bez zatopionego uboota.

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #36 : Maj 31, 2010, 18:05:10 »

Shogun,  głową muru nie przebijesz.
Piszesz i piszesz a oni i tak nie wiedzą o co Tobie chodzi Smiley
Piszesz o krewetach a połowa Ci wylatuje z tekstem, że ryb w kulach trzymac nie wolno Smiley
Nie i ch... - postawa reprezentowana przez większość użytkowników tego forum Smiley
Im więcej argumentów podasz tym więcej osób napisze coś w stylu "nie będe z tobą gadał...", "taka rozmowa nie ma sensu..." itp. Smiley
Życze wytrwałości Smiley

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #37 : Maj 31, 2010, 18:16:38 »

Popieram, że na forum nie wolno promować kul, ponieważ jak ktoś przeczyta, że 3 red cherry dają radę w kuli to kupi do niej 3 ale teleskopy.
Z akwarium jak z przyrodzeniem Smiley  - akwaryści mają tendencję do zawyżania i "przeceniania" rozmiarów.

Jednakże nie bądźmy hipokrytami, 55l kula - jak ktoś pomyśli to można z niej zrobić "czary z mleka" Cheesy

I consider myself as a one fish wolf pack
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #38 : Czerwiec 01, 2010, 10:37:51 »

To ja powiem tak - mialem okazje sprawdzic trzymanie krewetek w kuli. To nie jest dobry pomysl - krewetki lataja ciagle w kółko. Bez sensu. Dlatego mówię, że nie nadaje się do trzymania czegokolwiek zywego. Czy to będzie 10 litrów czy 60 litrów kula - po prostu nie.

Nie i ch... - postawa reprezentowana przez większość użytkowników tego forum
Im więcej argumentów podasz tym więcej osób napisze coś w stylu "nie będe z tobą gadał...", "taka rozmowa nie ma sensu..." itp.

mrs - jeśli coś ci się nie podoba - nikt Cie tu na siłę nie trzyma ...

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #39 : Czerwiec 01, 2010, 10:41:51 »

Seboos, po prostu będziemy tu mieli walczące podziemie akwarystyczne  Good !
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #40 : Czerwiec 01, 2010, 11:08:28 »

Sebos.....ranisz moje uczucia...
A myślałem, że mnie lubisz ;(

A tak na poważnie. Wyraziłem swoje zdanie na temat wypowiedzi niektórych (w zasadzie większości) osób na tym forum.
To akurat nie tyczyło się Ciebie bo w temacie dot. parametrów wody tylko Ty podjąłeś konstruktywną dyskusję - lubie osoby z którymi można dyskutować wymieniając konkretne argumenty. Takich ludzi tu jak na lekarstwo. I nawet jeśli ludzie się nie zgadzają to z samej rozmowy można wiele wynieść.

Od strony formalnej. Nie zauważyłem byś był właścicielem wodnego świata wraz z forum.
Jesteś TYLKO moderatorem a do zadań TYLKO moderatora należy m.in. pilnowanie porządku na forum. Dopoki nikogo nie obrażam...Smiley
Powód dla którego tujestem a także czy i kiedy opuszcze forum to moja sprawa.

To co, lubisz mnie czy nie?
Zaznaczam, że od tego zależy moje dzisiejsze samopoczucie. A forum wpływa na mój światopogląd.

Rodia, ciebie zapraszam tutaj" http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/subek-(1100)-moje-pierwsze-akwarium-pawiookie/
Przypomnij sobie naszą ostatnią rozmowe.

Pozdrawiam.

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #41 : Czerwiec 01, 2010, 12:09:42 »

A tak na poważnie. Wyraziłem swoje zdanie na temat wypowiedzi niektórych (w zasadzie większości) osób na tym forum.
To akurat nie tyczyło się Ciebie bo w temacie dot. parametrów wody tylko Ty podjąłeś konstruktywną dyskusję - lubie osoby z którymi można dyskutować wymieniając konkretne argumenty. Takich ludzi tu jak na lekarstwo. I nawet jeśli ludzie się nie zgadzają to z samej rozmowy można wiele wynieść.

Każdy ma prawo wyrażać swoje zdanie. Ale najlepiej na temat dotyczący dyskusji. Nie lubię jak ktoś się czepia "całokształtu" forum - nie podoba się - nie musisz być, udzielać się, pisać, czytać.

Od strony formalnej. Nie zauważyłem byś był właścicielem wodnego świata wraz z forum.
Jesteś TYLKO moderatorem a do zadań TYLKO moderatora należy m.in. pilnowanie porządku na forum. Dopoki nikogo nie obrażam...Smiley
Powód dla którego tujestem a także czy i kiedy opuszcze forum to moja sprawa.

I jestem TEŻ użytkownikiem i mogę wyrażać swoje zdanie i opinie. A co do porządku - piszta co chceta ... dopóki nie robisz OT w temacie. Tak jak teraz...

Rodia, ciebie zapraszam tutaj" http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/subek-(1100)-moje-pierwsze-akwarium-pawiookie/
Przypomnij sobie naszą ostatnią rozmowe.

Nie sądzę że ma to coś wspólnego z tematem. 
Prywatne dyskusje proszę załatwiać PW a nie przypominać co gdzie kto komu napisał przy każdej nadającej się okazji.

mrs - zapraszam na PW

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #42 : Czerwiec 01, 2010, 14:01:19 »

Nie lubię jak ktoś się czepia "całokształtu" forum - nie podoba się - nie musisz być, udzielać się, pisać, czytać.
Bardzo ale to bardzo chciałbym wiedzieć w którym miejscu czepiam się całokształtu forum.
W którym mijescu w ogóle czepiam się forum?
Ja lubie to forum, sporo się z niego dowiedziałem.

Ciekawa jest Twoja logika Sebosie. Z tego co piszesz wnioskuję, że nie obchodzi Cię co ludzie piszą byle by pisali.
Z takiego podejścia rodzą się posty typu "bo tak i ch..."
Rzeczowa rozmowa powinna polegac na wymianie poglądów popartych argumentami.
Co komu przyniosą posty w stylu "podoba mi się twoje akwarium hehe..." - tego się czepiałem nie całokształtu forum.
w tym konkretnym temacie jednen z kolegów niemiłosiernie sie pocił dostarczając wam argumentów na temat kuli, Wasza odpowiedź typu "nie bo nie..." zwala na kolana.
A żeby nie być gołosłownym:

Wiesz co ... zrob se tam co chcesz i wpusc se co chcesz ... widac argumenty nie trafiają ... a następnym razem jak sie na cos uprzesz albo juz zdecydujesz to nie pytaj czy robisz dobrze ...
Sorki ale mnie się już nie chce dalej przekonywać do nie posiadania kuli 
Szczególnie ostatnie zdanie - wisienka na torcie.
To i ja mogę Ci napisać, jak nie chce Ci się rozmawiać to nikt Cie na tym forum nie trzyma.

Bawcie się dalej w posty typu "podoba mi się twoje akwarium..." albo moje ulubione "posadź tam więcej roślin..."

Nie sądzę że ma to coś wspólnego z tematem.
Prywatne dyskusje proszę załatwiać PW a nie przypominać co gdzie kto komu napisał przy każdej nadającej się okazji.
Enter  Afro
A to, Wasza wysokosć, co ma wspólnego z tematem?

Przepraszam za OT.

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #43 : Czerwiec 01, 2010, 15:08:02 »

Widzę że temat zaczyna zbaczać w stronę archetypowego konfliktu użytkownik-moderator. Przypominam że temat dotyczy rozmowy nt. wykorzystania szklanej kuli do czegokolwiek innego niż wróżenia! Smiley Prosimy o wypowiedzi wróżki, wróżów i miłośników kul w akwarystyce! Smiley

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #44 : Czerwiec 01, 2010, 18:40:44 »

Robienie pralki w kuli mnie przekonuje, chociaż nie jestem wielkim przeciwnikiem kul, podoba mi się np. kula ziemska, w której też przecież pływają ryby! Tak sobie policzyłem, żeby choć częściowo zniwelować działanie pralki z filtra, to kula powinna mieć promień z 40 cm  co najmniej, czyli 85 litrów. Zostaje wtedy niewygoda montowania urządzeń, ale skoro ktoś tak chciał, to już jego problem.
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: