Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Kula tak czy nie  (Przeczytany 10650 razy)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Maj 27, 2010, 09:54:35 »

http://www.bojownik.pl/Kula-i-ryba-t4755.html
http://www.zwierzaki.org/index.php?topic=31177.0
http://www.akwarium.info.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1041&Itemid=185
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2010, 09:56:15 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #16 : Maj 27, 2010, 10:14:15 »

a dlaczego kule (nawet durze )są takie szkodliwe Huh

• cieżko się zorientować w kuli gdzie bo jest po prostu okrągła
  • mała powierzchnia podłoża - mało miejsca dla bakterii nitryfikacyjnych
  • mała powierzchnia tafli wody - słaba wymiana gazów 
Jaroe
Zainteresowany
**

Nie jestem najleprzy

« Odpowiedz #17 : Maj 27, 2010, 10:50:56 »

no to roślinarium

Precz ze sztucznotą w akwarium !!!
(nie lubie np.statków i gupich zamków)
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #18 : Maj 27, 2010, 10:54:48 »

no to roślinarium

Chce ci się trzymać rośliny w kuli?? Mi by się nie chciało w to bawić... trudniej coś zaaranżować trudniej utrzymywać czystość no i światło montowane słabiutkie.
No ale jak chcesz...Smiley

Ładna kompozycja żwirku i suchych kwiatów na szafke i jest git...
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2010, 10:56:23 wysłane przez asagoth » Zapisane

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #19 : Maj 27, 2010, 12:07:35 »

no to roślinarium
Widzę, że sam nie jesteś pewien co z tą kulą zrobić.
Jeśli chcesz coś z tą kulą robić tylko dlatego, że dostaniesz ją za friko to nie ma sensu. Z kulami są same problemy, a wizualnie oprócz na pierwszy rzut oka ciekawego kształtu też wg mnie nie jest ciekawie bo widok jest zniekształcony.

P, R.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #20 : Maj 27, 2010, 12:41:41 »

Jaroe
Nie przepraszaj za błędy TYLKO UŻYWAJ PRZEGLĄDARKI PODKREŚLAJĄCEJ BŁĘDY! Smiley To naprawdę wkurza ludzi! Zainstaluj Firefoxa np.. on Ci wszystko na czerwono podkreśli i zdążysz zmienić Smiley

A co do kul, napisano na ten temat mnóstwo słów:
http://www.akwarium.info.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1041&Itemid=185
Wystarczy interesować się akwarystyką by bardzo szybko wyrobić sobie na ten temat zdanie.

edit: widzę że Emi była szybsza Smiley

Jaroe
Zainteresowany
**

Nie jestem najleprzy

« Odpowiedz #21 : Maj 27, 2010, 12:56:28 »

wywale do kubła na śnieci i tyle

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Maj 27, 2010, 13:05:33 »

Nie musisz wywalac Smiley Mozna z tego zrobic ladna doniczke na kwiatki, albo jakas kompozycje z roslin wodnych + na przyklad papirus ... mozliwosci jest wiele. Byle tam zwierzat nie trzymac.

Na przykład:
http://i42.photobucket.com/albums/e321/messy_da_legend/WabiKusa.jpg

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #23 : Maj 27, 2010, 22:23:29 »

Nie no bez jaj. Skoro to jest 55l to na krewetkarium nada się 100x lepiej niż np gotowe zestawy Aquaela. Naczytaliście się bzdur i powtarzacie bezmyślnie, jeszcze zlinczujecie biednego chłopaka. Że co? Że się kuli wyczyścić nie da, że nie ma jak światła zainstalować i filtra. Jak ktoś jest drętwy to może się i nie da...

Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #24 : Maj 27, 2010, 22:43:20 »

shogun4 od biedy to idzie tam coś żywego wcisnąć ale jak to pielęgnować filtr i grzałka mi wisieć w powietrzu?termometr też? równie dobrze można wsadzić ślimaka i obserwować ale co to da?uważam, że takie kule powinny sprzedawać w kwiaciarniach albo sklepach po 4 zł a z drugiej strony mamy takie czasy, że wszystko się kurczy silniki w naszych samochodach maleją trzeba dać tak wiele za niewiele kto wie czy za pare lat się będzie opłacało trzymać mega zbiorniki w domu  a jeśli chodzi o aqualea to pewnie chodzi Ci o zestawy Shrimp Set 10 które nie umywają się do tej kuli ale skoro autor ma tą kule dostać za free to założę się, że i tak coś tam będzie się pluskac

Jaroe
Zainteresowany
**

Nie jestem najleprzy

« Odpowiedz #25 : Maj 28, 2010, 07:55:12 »

Ej a toto tutaj to pijawki są Huh http://i42.photobucket.com/albums/e321/messy_da_legend/WabiKusa.jpg

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Maj 28, 2010, 07:56:33 »

Tu nie chodzi czy się da wlozyc filtr i grzałkę czy nie. Na przeciw są 2 argumenty:
1. Mala powierzchnia wymiany gazowej
2. Kształt (okrągła)

Chodzi przede wszystkim, aby uświadomić ludziom, żeby nikt nie trzymał nic żywego w kuli. Żeby nie było bo kolega ma ...
To że kule są produkowane, to nie znaczy jeszcze że trzeba je używać

Kulom zdecydowane NIE !

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #27 : Maj 28, 2010, 08:04:55 »

shogun
Da się żywe zwierzęta trzymać i w zbiorniku o kształcie piramidy, dziecięcego smoczka i pac mana. Tylko po co?? Tak na marginesie gotowe zestawy AquaEla są moim zdaniem doskonałym wyjsciem, jeśli komuś nie chce się kompletować baniaka dla krewetek samemu.
Zarzucasz innym powtarzanie bezmyślne Smiley A przecież sam powtarzasz bezmyślnie idiotyczną ideę trzymania czegokolwiek w kuli. W tym momencie nie różnisz się niczym od Goździkowej z dzieckiem w akwarystycznym, która przyszła zrobić mu prezent na 8 urodziny i zażądała kuli, 2 sztucznych roślinek i kilku tych ładnych świecących rybek.

Jeśli ktoś nie widzi argumentów przeciw używaniu kuli do czegokolwiek innego niż roślinarium - ciężko prowadzić dialog..

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #28 : Maj 28, 2010, 08:43:34 »

1. Mala powierzchnia wymiany gazowej
2. Kształt (okrągła)

Od wymiany gazowej jest ruch tafli zapewniony przez filtr i deszczownię albo brzęczyk. Naturalnie dochodzą też rośliny produkujące tlen.

Co do kształtu to wyraźnie napisałem, że miałem na myśli krewetki. Jasne, wiem że krewetka też lubi się przepłynąć tu i tam od czasu do czasu, ale to nie to samo co ryba, bez przesady. Jak mi ktoś powie że w max 30l kostce będzie miała do tego więcej miejsca niż w 55l kuli, to mu opłacę korki z matematyki...

shogun
Da się żywe zwierzęta trzymać i w zbiorniku o kształcie piramidy, dziecięcego smoczka i pac mana. Tylko po co?? Tak na marginesie gotowe zestawy AquaEla są moim zdaniem doskonałym wyjsciem, jeśli komuś nie chce się kompletować baniaka dla krewetek samemu.
Zarzucasz innym powtarzanie bezmyślne Smiley A przecież sam powtarzasz bezmyślnie idiotyczną ideę trzymania czegokolwiek w kuli. W tym momencie nie różnisz się niczym od Goździkowej z dzieckiem w akwarystycznym, która przyszła zrobić mu prezent na 8 urodziny i zażądała kuli, 2 sztucznych roślinek i kilku tych ładnych świecących rybek.
Jeśli ktoś nie widzi argumentów przeciw używaniu kuli do czegokolwiek innego niż roślinarium - ciężko prowadzić dialog..

Nie czaruj mi tu o piramidach, goździkowych i plastikowych roślinkach, bo nie o tym była mowa. Chodzi o odrobinę rozsądku i umiejętność wytyczenia rozsądnej granicy. Jeśli twoim zdaniem 30l jest lepsze od 55l i łatwiej będzie utrzymać stabilne 30l Aquaela (już nie mówię o tych mniejszych) niż 55l kulę, to faktycznie trudno prowadzić dialog...

A jakby kula miała 100l to co, też będzie be? I lepiej byłoby trzymać krewetki w 30l kostce?

Jaroe
Zainteresowany
**

Nie jestem najleprzy

« Odpowiedz #29 : Maj 28, 2010, 08:49:52 »

shogun4 od biedy to idzie tam coś żywego wcisnąć ale jak to pielęgnować filtr i grzałka mi wisieć w powietrzu?termometr też?
filtr denny grzałka 50w a termometr spokojnie wejdzie no i wszystko na przysawki

Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: