Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytanie o światło  (Przeczytany 3140 razy)
frankozolas
Nowy
*

Mów mi Franiu :)

« : Maj 27, 2010, 07:49:54 »

wczoraj zamontowałem świetlówkę 20W - AQUA GLo Firmy HAGEN, 18000K
mam jeszcze starą świetlówkę 15W
Nie bardzo mam miejsce na kombinowanie z kolejnym oswietleniem tą 20W upchałem na siłe przy pomocy wkrętarki, obklejonych izolatką kostek drewna i piłki do wycięcia zbędnych elementów z pokrywy

Tutaj:
http://www.um-um.pl/produ...517&language=PL
Jest napisane tak:

AQUA-GLO + SUN-GLO = sprzyja wzrostowi roślin
AQUA-GLO + FLORA-GLO = podkreślenie kolorystyki ryb, przyspiesza wzrost poprzeczny roślin, stymuluje proporcjonalny rozwój wzdłużny i poprzeczny flory
AQUA-GLO + POWER+GLO = uwypuklenie kolorystyki ryb
AQUA-GLO + LIFE-GLO = fragmenty widma stymulujące wzrost roślinności

Potrzebuje świetlówkę sprzyjającą wzrostowi roślin i ich fotosyntezie, dzisiaj zamontuje CO2 (jeżeli szczelne mam nakrętki ;p) Może posiada ktoś takie kombinacje? czy lepiej do tego Aqua glo coś innego poszukać?
Proszę i dziękuję za pomoc Wink
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #1 : Maj 27, 2010, 09:23:47 »

Spójrz na mój zbiornik w stopce, światło:
1. Philips TL5 master 965
2. Philips TL5 ActiViva 17000K Active
3. Philips TL5 master 965

W dziale "nasze akwaria" pooglądaj różne zbiorniki. Wszędzie jest napisane jakie jest światło. Łatwo rozpoznasz co ludzie stosują i jakie mają przy tym efekty.

Pozdrawiam, _R.
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2010, 09:25:56 wysłane przez rodia » Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 27, 2010, 11:20:09 »

Zobacz tu jest ciekawa stronka pokazujaca baniaki oswietlone roznymi swietlowkami
http://saurama.aqua-web.org/

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
frankozolas
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 27, 2010, 11:29:49 »

oo dziękuję bardzo. Zapewne dokupie Life glo lub Sun Glo, może ktoś wie która jest lepsza dla roślinek w połączniu z Aqua (szczerze mówiac nie ufam jakimś opisom na stronach producentów wole opinie użytkowników:))

A tak jeszcze chciałem zapytać czy montaż takiego ustrojstwa na bokach pokrywy to dobry pomysł (tylko żarówka LED) Chodzi mi o to aby uzupełnić światło po bokach
http://www.swiatlo.net/index.php?option=com_content&task=view&id=37&Itemid=51
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #4 : Maj 27, 2010, 12:04:40 »

Jeśli nie ufasz opisom to w google grafika wpisujesz model świetlówki i szukasz obrazków z widmem. Na nich widać ile jest jakiego światła. Dla roślin najlepsze są świetlówki o dużej zawartości światła niebieskiego i czerwonego. Światło zielone jest to główny zakres najbardziej widzialny dla ludzkiego oka, ale już nie tak "dobry" dla roślin jak niebieski i czerwony.

Jeśli chodzi o ładne kolory to najlepsze odwzorowanie kolorów uzyskuje się jeśli w akwarium świeci się całym widmem.

Pozdrawiam, R.
frankozolas
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Maj 27, 2010, 14:10:43 »

hmm patrząc na twoje świetlówki activia daje sporo niebieskiego światła a ta druga sam nie wiem.
Wiele osób do aqua glo poleca flore glo ale jeszcze mam dylemat nad philips tld 865 oraz nad ta activia co ty masz
Najlepsza moim zdaniem powina być ta która daje najwięcej niebieskiego, dobrze uważam?
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2010, 14:13:21 wysłane przez frankozolas » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 28, 2010, 08:22:10 »

Jak przesadzisz z czerwonym i niebieskim to zamiast akwarium będziesz miał różowe glonarium. Do aqua-glo wg mnie dobre jest dodanie sun-glo jeśli chcesz iść w hageny.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
frankozolas
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Maj 29, 2010, 21:14:34 »

Sun glo powiadasz?
hmm dużo światła raczej nie mam szansy dać jedyne 15w moge założyć i albo coś z hagena (life/sun/power) albo phillips jakiś Ale szczerze mówiąc nie znam się. Dlatego potrzebuję waszej pomocy - coś na 'wzrost' roślin coś co je pobudzi
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Maj 29, 2010, 23:02:42 »

Zamiast Hagena sun-glo proponuje zwykłą świetlówkę o oznaczeniu 840 bo świeci takim samym światłem 4000K a jest sporo tańsza.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
frankozolas
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Maj 30, 2010, 08:53:29 »

philips 840? czy lepsze oznaczenie 865? Skoro 4000k da roślinkom kopa to kupię taką jak polecacie Wink
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #10 : Maj 30, 2010, 09:55:57 »

philips 840? czy lepsze oznaczenie 865? Skoro 4000k da roślinkom kopa to kupię taką jak polecacie Wink

To są zupełnie różne świetlówki. Oznaczenia czyta się tak XYY.
X - współczynnik odwzorowania barw. liczba 8 oznacza, że wynosi on przynajmniej 80 (w skali od 0 do 100)
YY - 2 pierwsze cyfry z liczby oznaczającej temperaturę barwową. czyli 40 - to jest 4000K, 65 to jest 6500K

840 - współczynnik odwzorowania barw>80, temp barwowa 4000K
865 - współczynnik odwzorowania barw>80, temp barwowa 6500K

Polecam barwę 6500. Dla mnie <5000K to jest za żółto w akwarium.
frankozolas
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Maj 31, 2010, 09:37:45 »

bardzo cenne informacje mi podałeś Smiley dziękuję bardzo Smiley
Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #12 : Maj 31, 2010, 10:30:51 »

ja mam u siebie 2x philips master 865 (1650 lm) i polecam uważam także, że świetlówki typowo akwarystyczne to nabijanie ludzi w butelke miałem kiedyś świetlówke juwel Colour-Lite 6800K ale przesiadłem się na w/w masterki kup zwykłe i sprawdź a jak nie będziesz zadowolony kupisz akwarystyczną

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 03, 2010, 21:06:35 »

Sorry że tak późno  (nie zaglądałem ze 3 dni) ale to jak napisał Rodia 840 czy 865 to zupełnie inne światło ja tylko napisałem że zamiast Sun-Glo Hagena co ma tem.barwową 4100K dac zwykłą 4000K po co przepłacac co do światła lepsze wizualnie jest 6500K

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
Parravon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 03, 2010, 22:12:12 »

Podczepię się pod temat bo zastanawiam się nad zakupem tej świetlówki:
http://www.allegro.pl/item1054736150_osram_fluora_t8_18w_roslinna_acuario_light.html

U na jest spory wybór świetlówek osrama tylko nie wiem czy będzie dobra, widmo ma chyba dobre dużo niebieskiego i czerwonego światła daje.
Co sądzicie nada się? A widział może ją ktoś zapaloną o jakiej barwie daje światło?
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: