Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Aqua box 5, 7 l na dzień dziecka ? To jednak głupi pomysł... kupujemy 25 litrów
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Aqua box 5, 7 l na dzień dziecka ? To jednak głupi pomysł... kupujemy 25 litrów  (Przeczytany 7656 razy)
saburosakai
Nowy
*

« : Maj 29, 2010, 15:43:15 »

Witam Forumowiczów  Cheesy

Z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka, postanowiłam z mężem kupić naszej smarkatej córce akwarium. Pierwszy wybór padł na zamykaną kulę + złotego grubcia welonka, taką rybkę (Dorotkę) ma Elmo z ulicy Sezamkowej . Po przeczytaniu wątku http://www.akwarium.net.pl/forum/ryby-akwariowe/zlote-rybki/ dałam sobie spokój, nie zapewnię rybce takich warunków w jakich żyć powinna.
Ponieważ na dzień dzisiejszy nie chcemy zakładać akwarium z prawdziwego zdarzenia, wybór padł na Aqua Box

Aqua Box to zestaw akwariowy ze szkła:
o wymiarach 20,5 x 19 x 27,5 ( wysokość ) cm .
Pojemność 5,7 l.
W podstawie zestawu znajduje się szufladka. Aqua Box wyposażony jest w bardzo cichy filtr o mocy 2W, składający się z gąbki, węgla aktywowanego i włókniny filtracyjnej. Oświetlenie to lampa kompaktowa o mocy 5W na wysuwanym wysięgniku. Oprócz dziennego oświetlenia akwarium posiada nocne oświetlenie LED – niebieskie.

Moje pytanie brzmi jakie ewentualnie 2- 4 rybki mogą żyć w tak małej ilości wody, przy braku grzałki? Nie zjedzcie mnie za to pseudoakwarium Wink
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2010, 23:18:01 wysłane przez saburosakai » Zapisane
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Maj 29, 2010, 15:55:32 »

W tym jak sama to nazwałaś pseudoakwarium mogą żyć tylko plastikowe rybki o żywych nawet nie myślcie szkoda kasy
Najmniejszy proponowany litraż dla jednej rybki popularnego bojownika to 25l i tylko wtedy gdy osoba się tym zajmująca ma jakieś pojęcie o akwarystyce .

Młode ampularie oddam
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 29, 2010, 16:44:25 »

Fajna lampka i szufladka na zszywacze, a nie akwarium.
Zwierzeta to zły pomysł na prezent jezeli nie ma pewnosci ze osoba chce je otrzymac, a akwarystyka jest zbyt droga i trudna zeby dziecko dalo rade zajac sie nia samemu.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Maj 29, 2010, 17:14:14 »

Jeśli jest już kupione (chociaż nie było warto), to dziecko może włożyć roślinkę, ślimaka, patyk, kamyczki, wrzucamy piasek, zalewamy wodą z jeziora czy rzeczki i obserwujemy. Wtedy jest to taki wstęp do akwarium z rybami, które już kupujemy rozważnie, o ile się dziecku (albo mamie!  Grin) spodoba taka zabawa. Jak się nie spodoba, można wpuścić z powrotem ślimaczki tam, skąd się je wzięło.
saburosakai
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Maj 29, 2010, 17:16:28 »

Mam psa w domu, więc wiem co to odpowiedzialność za zwierzę, rybkami również miałam się zajmować ja, ponieważ dziecko ma lat 3 z kawałkiem.
Czy takie akwarium i osprzet jest wystarczające dla kilku ryb (jakich?)

http://allegro.pl/item1057279745_akwarium_25l_profil_mega_wyposazenie_warszawa.html

Nie, jeszcze nic nie kupione, przed zakupem chcę poznać opinię ekspertów. Moja przygoda z akwarystyką sięga 20 kilka lat wstecz, wówczas miałam 20 litrowe akwarium, brzęczyk, grzałkę i chyba ze 20 rybek (mieczyki, molinezje, gupiki, neonki), jakoś żyły Wink
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2010, 17:20:08 wysłane przez saburosakai » Zapisane
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 29, 2010, 18:02:02 »

Sprzet w tym zestawie jest taki se, a oswietlenie to szkoda gadac (generalnie o fabrycznych pokrywach szkoda gadac).
Do 25l z ryb najbardziej polecany jest bojownik.

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #6 : Maj 29, 2010, 18:16:42 »

Za cały zestaw przepłacisz. Radziłbym kupić wszystkie te komponenty osobno - wtedy wyjdzie mniej - więcej tyle samo, ale będą to produkty lepszej jakości. Wtedy jakieś małe rybki typu Gupiki, Bojownik, Microrasbora Galaxy i krewetki.
saburosakai
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Maj 29, 2010, 19:24:55 »

dziękuję za informacje, jak się nie siedzi w temacie, to człowiek włazi na minę :/
Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Maj 29, 2010, 20:16:58 »

Wtedy jakieś małe rybki typu Gupiki, Bojownik, Microrasbora Galaxy i krewetki.

Jeśli wg ciebie bojownik jest mały to... Tak samo galaxy, są to ruchliwe rybki i do 25l moim zdaniem się nie nadają.
Co do tematu: im kupisz większe akwa tym będzie łatwiej wszystko utrzymać w równowadze. Powodzenia życzę!

Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Maj 29, 2010, 20:20:36 »

Bojownik mały nie jest, ale się nadaje, a Galaxy.... no cóż 10l więcej by się przydało, ale niektórzy trzymają je w 25l z powodzeniem.
saburosakai
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Maj 29, 2010, 23:05:21 »

A co sądzicie o takim akwarium dla krewetek?

http://allegro.pl/item1058591551_shrimp_set_zestaw_akwariowy_krewetkarium_30l.html
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Maj 30, 2010, 08:10:50 »

Ogólnie dobry pomysł, ale jak już masz w planach takie akwarium około 30l to lepiej jakby było dłuższe, bo 30cm to mało. Ja polecam coś takiego. KLIKNIJ TUTAJ Naprawdę tani zestaw.
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2010, 08:14:50 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Maj 30, 2010, 09:21:24 »

Shrimp set - słaby filtr i brak termostatu. Opłaca sie kupować tylko jezeli nie ma sie zamiaru zmieniac sprzetu na lepszy.
Polecam kupić wszystko osobno, a pokrywe zrobić samemu.

saburosakai
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Maj 30, 2010, 11:53:37 »

Ok,mam kilka pytań.
Co mi polecacie niedrogiego jeżeli chodzi o osprzęt? Takie niezbędne minimum dla pojemności między 25-50 litrów?
Liczę, ze akwarium kupimy we wtorek, wsypiemy żwirek i posadzimy rośliny, wolałabym jednak przyspieszyć proces dojrzewania do max 10 dni i kiedy mogę wpuścić krewetki a kiedy ryby (neonki)? Mam plastikowe wiadro o pojemności hm... no ponad 30 litrów, czy mogę dzisiaj wlać wodę kranówę (przegotować?)i we wtorek przelać ją do zbiornika czy może lepsza oligoceńska, mieszkam w Warszawie? Wiadro ma atest na kontakt z żywnością.
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Maj 30, 2010, 13:00:58 »

Co do sprzętu to jak już wspomniałaś coś o 50l to proponuję kupić coś takiego tylko proste nie profil bo raz że jest droższe to faktycznie ma mniejszą pojemność i widoczność w nim też nie szczególna .Jak już nabędziesz takie cudo to zakup grzałkę ok 50W powinna starczyć jeśli masz w domu normalną temperaturę . Z filtracji to bym pomyślał a jakiejś kaskadzie stosownej do litrażu .Zaletą kaskady jest to że nie zajmuje miejsca w akwa ma więcej miejsca na wkłady i nie trzeba już żadnego napowietrzania ruch tafli wody załatwi ten problem.
Co do oświetlenia to jest mały problem pokrywy oryginalne to raczej kaszana jeśli chodzi o moc swiatła i jakość użytego tam sprzętu .
Jak odpada możliwość zrobienia pokrywy to jedynie belki oswietleniowe mają jakiś sens

Zanim wsypiesz żwirek daj na dno jakiś podkład dla roślin na samym żwirku nic nie urośnie
Wodę możesz już odstawić i nie gotuj jej

Młode ampularie oddam
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: