Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pęknięte akwarium  (Przeczytany 1241 razy)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« : Maj 30, 2010, 08:22:14 »

Witam,
wczoraj zauważylem, że mój malutki zbiornik (54l) w którym aktualnie przygotowuje wode do odstania dla 240l bańki, jest pęknięty.
Pęknięcie ma ok 3cm i jest na bocznej szybie. "Idzie" od łączenia szyb do środka. Pęknięcia nie można wyczuć palcem ani od środka ani od zewnątrz. Zbiornik jak narazie jest szczelny, po prostu widac kreche na szkle.
Czy można coś z tym zrobić?
Domyślam się, że pod naporem wody prędzej czy później akwarium zacznie przeciekać.
Zastanawiam się też czy szklarz by sobie z tym poradził w jakiś sposób?
Co myślicie?

Pozdrawiam.

Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #1 : Maj 30, 2010, 11:17:43 »

A jesteś pewien, że to pęknięcie, a nie rysa?? Jak to ma być tylko akwarium do odstania wody, a nie ładnie się prezentować to ja bym po prostu zakleił to silikonem akwarystycznym, lub (bezpieczniej) wziął od szklarza (dawają za darmo) skrawki szyb i przykleił silikonem z obu stron pęknięcia. Nie mam pojęcia czy szklarz by to jakoś zniwelował.
Topielec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 30, 2010, 14:54:10 »

Zniwelowałby - usunął starą i przykleił nową szybę. To chyba najbezpieczniejszy sposób i nie aż taki pracochłonny w Twoim wypadku. Nie wiem tylko jaka cena takiej usługi?

(dawają za darmo)

Ups Wink
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2010, 14:56:14 wysłane przez Topielec » Zapisane

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Maj 30, 2010, 17:28:11 »

Dzięki koledzy za odpowiedź.

Hubi, to na 100% pęknięcie.

Zniwelowałby - usunął starą i przykleił nową szybę. To chyba najbezpieczniejszy sposób i nie aż taki pracochłonny w Twoim wypadku. Nie wiem tylko jaka cena takiej usługi?
Chyba gra nie warta świeczki.
Nowy zbiornik o takim litrażu to koszt ok 40zł. Na allegro pewnie znalazłbym taniej.

Zapytam jutro szklarza.

Pozdrawiam.

Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #4 : Maj 30, 2010, 18:10:57 »

No też właśnie o to chodzi, że gra nie jest warta świeczki, poza tym 54l nie ma takiego sużego naporu wody, co innego mój baniak, jak był pęknięty, to szybko leciałem wymieniać, a tutaj zwykła szybka i silikon po obu stronach powinny dać radę.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: