Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Podłoże a półrestart  (Przeczytany 3152 razy)
tiggi
Stały użytkownik

« : Maj 30, 2010, 11:13:54 »

postanowiłam zmienić całkowicie podłoże bo jest tam tylko żwirek a pod nim ze 3 garście ziemi  Roll Eyes
I tu pytanie do Was ...
Które lepsze?
http://allegro.pl/item1046685419_jbl_proflora_start_zestaw_promocja.html
http://allegro.pl/item1046685981_jbl_proflora_start_5l_zestaw_promocja.html
http://allegro.pl/item1051640651_jbl_manado_10_l_podloze_do_akwarium_warszawa.html
http://allegro.pl/item1057193172_tetra_plant_complete_substrate_5_8kg_dla_roslin.html
http://allegro.pl/item1049603710_acti_substrat_aquael_super_podloze_actisubstrate.html
http://allegro.pl/item1056304614_super_podloze_ada.html

Kompletnie się na tym nie znam i chciałabym, by to współgrało ze zbiornikiem ...
Akwarium 100l...
Póki co bojownik, dwa zbrojniki i 3 krewetki Wink
Akwarium ma miesiąc, ale z niczym się nie śpieszę. Wolę teraz zrobić półrestart niż dokładać rybki ...
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #1 : Maj 30, 2010, 11:24:50 »

Co to półrestart?HuhHuhHuhHuh?

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2 : Maj 30, 2010, 12:06:39 »

Pewnie zlanie wody do wiadra lub czegoś innego, zmana podłoża i ponowne wlanie wody.
Gdy przychodziłem ze 112l na 240l to właśnie tak zrobiłem. Z tym, że ja miałem ok 90l wody + kranówa i nowe podłoże.
Filtr wewnętrzny ze starego zbiornika, zewnętrzny nowy zalany wodą ze starego zbiornika.
Ryby weszły od razu.
Nie było problemów.
Półrestart bo woda i aktywny filtr lub filtry zostają, zmienia się tylko podłoze.
Czym jest pełen restart wszyscy wiedzą.

tiggi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Maj 30, 2010, 12:12:01 »

Pewnie zlanie wody do wiadra lub czegoś innego, zmana podłoża i ponowne wlanie wody.
Gdy przychodziłem ze 112l na 240l to właśnie tak zrobiłem. Z tym, że ja miałem ok 90l wody + kranówa i nowe podłoże.
Filtr wewnętrzny ze starego zbiornika, zewnętrzny nowy zalany wodą ze starego zbiornika.
Ryby weszły od razu.
Nie było problemów.
Półrestart bo woda i aktywny filtr lub filtry zostają, zmienia się tylko podłoze.
Czym jest pełen restart wszyscy wiedzą.

Tak, o to właśnie chodzi Wink zlanie wody z akwarium, powiedzmy 80l. Filtr nadal ten sam działający od początku czyli już jakiś miesiąc. Chcę tylko wsadzić nowe podłoże.
Japco
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Maj 30, 2010, 12:22:16 »

Ja stosowałem już wiele firmowych podłoży aktywnych i praktycznie za każdym razem roślinki rosły źle a po kilku miesiącach akwarium się zasyfiało i trzeba było robić restart zbiornika. Teraz stosuje tylko i wyłącznie ziemię kwiatową (najtańszą z Biedronki bez dodatku nawozów) jako podłoże. Rośliny rosną jak oszalałe praktycznie bez żadnego nawożenia mikro i makro (dodaje tylko potas, magnez i CO2). Akwarium może być kilka lat w równowadze biologicznej bez konieczności częstych podmian wody i odmulania dna. W ziemi najlepiej zachodzą wszystkie procesy potrzebne do zachowania równowagi biologicznej. Jest ona "podłożem aktywnym" wszystkich jezior i innych wód naturalnych, które przez setki lat prawidłowo funkcjonują. Nawet wszystkie najlepsze na świecie firmy akwarystyczne razem wzięte nie są w stanie poprawić "producenta" ziemi, którym jest matka natura Wink Moim zdaniem nic nie ma prawa równać się ze zwykłym podłożem z ziemi kwiatowej i ja ją polecam jako podłoże pod żwir. Do tego polecam książkę "Rośliny w akwarium - Ekologia roślin wodnych dla akwarystów" Diany Walstad. Napisz coś więcej na temat swojego akwarium to może uda się coś więcej doradzić (jakie masz oświetlenie, czym nawozisz itp. itd)
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #5 : Maj 30, 2010, 12:32:29 »

Jak na mój gust to właśnie opisałeś restart  Wink

tiggi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Maj 30, 2010, 13:40:27 »

Ja stosowałem już wiele firmowych podłoży aktywnych i praktycznie za każdym razem roślinki rosły źle a po kilku miesiącach akwarium się zasyfiało i trzeba było robić restart zbiornika. Teraz stosuje tylko i wyłącznie ziemię kwiatową (najtańszą z Biedronki bez dodatku nawozów) jako podłoże. Rośliny rosną jak oszalałe praktycznie bez żadnego nawożenia mikro i makro (dodaje tylko potas, magnez i CO2). Akwarium może być kilka lat w równowadze biologicznej bez konieczności częstych podmian wody i odmulania dna. W ziemi najlepiej zachodzą wszystkie procesy potrzebne do zachowania równowagi biologicznej. Jest ona "podłożem aktywnym" wszystkich jezior i innych wód naturalnych, które przez setki lat prawidłowo funkcjonują. Nawet wszystkie najlepsze na świecie firmy akwarystyczne razem wzięte nie są w stanie poprawić "producenta" ziemi, którym jest matka natura Wink Moim zdaniem nic nie ma prawa równać się ze zwykłym podłożem z ziemi kwiatowej i ja ją polecam jako podłoże pod żwir. Do tego polecam książkę "Rośliny w akwarium - Ekologia roślin wodnych dla akwarystów" Diany Walstad. Napisz coś więcej na temat swojego akwarium to może uda się coś więcej doradzić (jakie masz oświetlenie, czym nawozisz itp. itd)

No więc tak:
-Akwarium 100l
-Filtracja filtrem wewnętrznym Aquael "Turbo Filter 350" Wink
-Grzałka 100W AquaSzut
-Oświetlenie - z tyłu świetlówka 18W Sylvania Gro-Lux z przodu 18W Osram Daylight 6500k
 Obsada póki co to bojownik, 2 zbrojniki i 3 krewetki amano. Z obsadą się nie śpieszę bo chcę na razie doprowadzić do porządku akwarium tak by było dużo roślinek Wink
 Z roślin mam póki co moczarkę, trochę padniętą bo przed tygodniem była oświetlana tylko i wyłącznie żarówką energooszczędną 15W z pokrywy od 25l  Roll Eyes Zaczyna puszczać nowe pędy bo od tygodnia ma w końcu normalne światło Wink
Są także dwa anubiasy i coś, czego jeszcze nie zidentyfikowałam.
Mam też okrzemki (chyba...) Grin i nie wiem jak się ich pozbyć  Wściekły

Nawożenie tylko Planta Gainer Classic i Planta Gainer Ferro+....
Podłoże - żwirek a pod nim ze 3 garstki ziemi...  Roll Eyes

Co zmienić ?
Czy nawożenie CO2 jest konieczne ?

EDIT:
Zamieszczam zdjęcia.
Całe akwarium :

Lewa strona :

Środek i niezidentyfikowana roślina, która rozrosła się z jednej marniejącej odnóżki :

Prawa strona i marniejąco-odbijająca moczarka:

A tu osad który nie dał się lepiej zrobić aparatem...
Okrzemki ?

« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2010, 14:14:00 wysłane przez tiggi » Zapisane
Japco
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Maj 30, 2010, 14:04:38 »

nie chce mi się drugi raz pisać ale przed chwilą pisałem innemu użytkownikowi forum podobne rady więc sobie z nich coś wywnioskujesz

Miałem identyczne problemy jak Ty. Przez kilkanaście lat męczyłem się ze swoim akwarium. Nic w nim nie chciało rosnąć, szybko się zasyfiało i po kilku miesiącach od założenia było całe w glonach i dno tak zasyfione, że musiałem ponownie robić restart. A też stosowałem wiele nawozów i podawałem CO2 z profesjonalnego zestawu CO2 (butla, reduktor z rotametrem, elektrozawór, precyzyjny zaworek regulacyjny, licznik bąbelków, szklany dyfuzor, czasowy włącznik). Wszystkie problemy zniknęły po przeczytaniu książki "Rośliny w akwarium - Ekologia roślin wodnych dla akwarystów" Diany Walstad i kilkumiesięcznym studiowaniu różnych stron i forum akwarystycznych.

Żeby dobrze rosły Ci roślinki musisz zapewnić im kilku rzeczy:
1. Odpowiednie podłoże aktywne bogate we wszystkie mikro i makroelementy potrzebne do ich wzrostu, w którym różne bakterie będą stale przetwarzały odchody ryb, resztki pokarmu i martwe części roślin na składniki organiczne dla roślin. Aktywne podłoże działa jak gąbka i wchłania nadmiar wszystkich pierwiastków z wody, których rośliny nie są w stanie w danej chwili wykorzystać a które mogą wykorzystać glony.  
Ja odradzam stosowania drogich podłoży aktywnych firm akwarystycznych a polecam stosować pod żwir zwykłą ziemię kwiatową. Sam żwir jako podłoże niestety nie wystarczy!!!
2. Odpowiednie oświetlenie. Standardowe oświetlenie montowane seryjnie w kupionych pokrywach jest niestety niewystarczające dla prawidłowego wzrostu roślin. Nie ma sensu stosować CO2 w akwarium jeśli oświetlenie w pokrywie jest mniejsze niż 0,5 wata na litr wody (u Ciebie jest 2 x 18 W = 36 W / 112 litrów = 0,32 W/l). Ja polecam oświetlenie między 0,6 - 0,75 W/l a więc dołóż jeszcze drugie tyle ( ja w swoim 112 litrowym akwarium mam oświetlenie 3 x 24W typu T5 i jest akurat).
3. Dwutlenek węgla który jest niezbędny roślinom w procesach fotosyntezy i jest ważnym źródłem węgla potrzebnego do wzrostu roślin. Taka butla i dyfuzor jaki stosujesz są raczej kiepskie. Lepszym rozwiązaniem jest taki zestaw jaki ja mam lub jako tania alternatywa zrobić zwykła bimbrownię i podłączyć do tego dyfuzor który będzie puszczał do wody maleńkie pęcherzyki CO2 (w internecie znajdziesz na pewno instrukcje jak to zrobić).

Jeśli nie posiadasz zestawu testów różnych parametrów wody odradzam stosowania jakichkolwiek nawozów akwarystycznych. Niewłaściwe stosowanie nawozów może przynieść zupełnie odwrotne skutki jak. np. zatrucie roślin jakimś metalem ciężkim np. żelazem itp. itd.

Moje rady to:
1. dołożyć drugie tyle oświetlenia
2. zrobić całkowity restart akwarium
3. wsypać na dno warstwę 3cm ziemi kwiatowej (najtańszej z jakiegoś marketu bez dodatków nawozów - do 112l potrzebne będzie około 10kg a koszt 20kg to coś około 3zł). Ziemię musisz ułożyć tak żeby przy samych szybach zostawić z 1-2 cm przestrzeni bez ziemi a wsypać tam żwir aby ziemia nie miała kontaktu ze światłem.
4. przykryć to 4-6 cm warstwo żwiru
5. na dnie położyć płaski talerzyk po którym zalejesz akwarium wodą
6. na starcie akwarium posadzić możliwie jak najwięcej roślin.
7. przez 2 tygodnie nie wpuszczać ryb tylko poczekać aż zbiornik dojrzeje i rośliny pochłoną wszystkie metale ciężkie, amoniak i azotyny. W tym czasie nie stosować żadnych nawozów!!! Ograniczyć oświetlenie do 4 godzin na dobę (pomocny w tym będzie czasowy włącznik prądu - koszt około 25zł)
8. po 2 tygodniach wpuścić rybki i z nawozów stosować tylko potas, CO2 i od czasu do czasu magnez. Żadnych mikro, makro, żelaza!!!
Japco
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Maj 30, 2010, 14:13:58 »

Co zmienić ?
Czy nawożenie CO2 jest konieczne ?

przy takim oświetleniu i dla takich roślin CO2 jest zbędne ale nie liczyłbym na to, że bardziej wymagające rośliny będą rosły w tym akwarium. Jeśli chcesz mieć ładne roślinne akwarium to najlepiej przeczytaj mój poprzedni post.
tiggi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Maj 30, 2010, 14:16:19 »

Zamieszczam zdjęcia.
Całe akwarium :

Lewa strona :

Środek i niezidentyfikowana roślina, która rozrosła się z jednej marniejącej odnóżki :

Prawa strona i marniejąco-odbijająca moczarka:

A tu osad który nie dał się lepiej zrobić aparatem...
Okrzemki ?

Japco
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Maj 30, 2010, 23:22:19 »

akwarium jest w opłakanym stanie i raczej przypomina cmentarz niż mały kawałek przyrody. masz tam jakieś rybki oprócz tego bojownika?
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Maj 31, 2010, 00:01:41 »

Jeżeli chcesz ziemię, nawozy i CO2 to przede wszystkim musisz dołożyć światła.
tiggi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Maj 31, 2010, 10:34:13 »

Póki co to wszystko jest robione stopniowo.. Nie dokupowałam roślin ze względu na brak światła. Teraz będę stopniowo dokupywać rośliny...
Co do CO2 to wolałabym tego uniknąć..
Tło jest do zmiany na jednolite...
Na razie tylko bojownik, dwa zbrojniki i 3 krewetki Amano...
Z ryb na razie nic nie kupuje, chcę doprowadzić do ładu akwarium. Pierwsze co, to ziemia a drugie rośliny...
Japco
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 01, 2010, 07:48:33 »

Ja bym zaczął od dołożenia dodatkowego światła. Jeśli nie chcesz CO2 to dołóż też ziemi i poczytaj koniecznie o akwariach Low-Tech. No ale światło 36 W to za mało nawet na LT więc to podstawa.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: