Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy szyby wytrzymają siłę naporu wody?  (Przeczytany 1869 razy)
bonuska
Nowy
*

« : Czerwiec 01, 2010, 20:29:05 »

Kupiłam okazyjnie akwarium ramowe 80x35x30.
Rama (chyba z mosiądzu) solidnie umocowana, ale tylko przy dnie i u góry akawarium, czyli nie ma umocowań bocznych-narożnych.
Rama górna jest wzmocniona po środku płaskim paskiem blachy (łączy obie krawędzie górne-dłuższe). Całość prezentuje się bardzo estetycznie.
Podejrzewam, że to stary typ produkcji, choć zespolenia szyb są wykonane z silikonu.
Grubość szkła 3,0 mm i obawiam się, czy nie jest za ono za cienkie na 90 litrów. Nadmieniam, że szkło nie jest zbrojone. Wymiary dna to 80 x 30.
Proszę o pomoc i poradę.
Bardzo zależy mi na tym akwarium, bo obecne, to 25l jest za małe i b. kłopotliwe (choć nowiutkie).

Byłam dziś u szklarza i ku mojemu zdziwieniu powiedział mi, że akwaria nie klei się silikonem, tylko podobnym do niego specjalnym klejem, czy to prawda?
koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 01, 2010, 21:02:45 »

Kupiłam okazyjnie akwarium ramowe 80x35x30.
Rama (chyba z mosiądzu) solidnie umocowana, ale tylko przy dnie i u góry akawarium, czyli nie ma umocowań bocznych-narożnych.
Rama górna jest wzmocniona po środku płaskim paskiem blachy (łączy obie krawędzie górne-dłuższe). Całość prezentuje się bardzo estetycznie.
Podejrzewam, że to stary typ produkcji, choć zespolenia szyb są wykonane z silikonu.
Grubość szkła 3,0 mm i obawiam się, czy nie jest za ono za cienkie na 90 litrów. Nadmieniam, że szkło nie jest zbrojone. Wymiary dna to 80 x 30.
Proszę o pomoc i poradę.
Bardzo zależy mi na tym akwarium, bo obecne, to 25l jest za małe i b. kłopotliwe (choć nowiutkie).

Byłam dziś u szklarza i ku mojemu zdziwieniu powiedział mi, że akwaria nie klei się silikonem, tylko podobnym do niego specjalnym klejem, czy to prawda?
3mlm to troche mało,szklarz miał racje,

ps: nie tu ten post.

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 01, 2010, 21:28:33 »

Duże zbiorniki z cienkiego szkła robi się np. terraria lub mini szklarnie dla roślin lądowych lub bagiennych. Nie ma tam wody więc szkło może być cienkie. Nie ma opcji wlewania tam wody.

Pozdrawiam, R.
btw, nie ten dział.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2010, 21:31:17 wysłane przez rodia » Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 03, 2010, 21:13:14 »

Za cieńka szyba w takim litrażu co najmniej 5mm na boki i 6mm na dno skoro jest wyższe niż szersze.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
bonuska
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 05, 2010, 16:41:30 »

Dzięki za porady. Smiley
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 05, 2010, 22:21:35 »

Akwaria klei się specjalnym silikonem, tak zwanym silikonem akwarystycznym, który to nie zawiera toksyn zagrażających organizmom tam żyjącym.
bonuska
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 05, 2010, 22:57:06 »

Zgadza się. To już wiem, bo pytałam innego stolarza i powiedział, że nadaje tylko silikon 100 %.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: