Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Porady na start 240l zbiornika  (Przeczytany 3081 razy)
Legons
Nowy
*

« : Czerwiec 03, 2010, 09:10:42 »

Witam.

Moj zbiornik zostal zalany we wtorek wieczorem, czyli ma niespelna 2dni. Mam wiele pytan ktrore nie sa do konca imo wyjasnione Smiley

1. Mam oswietlenie 2x54wt5 plus 2x30wt8 - ile czasu swiecic? Czytam, ze albo 5-6godzin dziennie i potem zwiekszac co tydzien, ale wyczyta;lem rowniez ze od razu 10-12 godzin dziennie mozna.

2. Mam w baniaku sporo roslinek ale tez bez przesady...nie mam zdjecia wiec powiem tak > okolo 35 sadzonek 15-20cm plus kilka malych, czy to wystarczy na wstepna walke z glonami?
3. Czy roslinki bez korzeni ktore mi sprzedano sie zakorzenia?
4. Po jakim czasie powinienem zauwazyc ze roslinki sie przyjely albo zaczynaja marniec?
5. Czy roslinka nieposadzona tylko plywajaca sobie zmarnieje? Nie jestem w stanie posadzic jednej roslinki ciagle wyplywa, nie ma korzenia i ma cienka lodyge - niestety nie znam nazwy,
6. Po 2 dniach od zalania nadal woda pozostawia wiele do zyczeni - jest mleczna...co zrobic?
7.PO jakim czasie nalezy

a. wyczyscic 1 raz filtr zewnetrzny i wewnetrzny
b. kiedy zrobic 1 podmiane wody

To na razie tyle.
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 03, 2010, 10:28:04 »

1. Mam oswietlenie 2x54wt5 plus 2x30wt8 - ile czasu swiecic? Czytam, ze albo 5-6godzin dziennie i potem zwiekszac co tydzien, ale wyczyta;lem rowniez ze od razu 10-12 godzin dziennie mozna.

Kwestia podejścia, teoretycznie najmniej problematycznym sposobem jest świecenie 6 godzin na starcie - np 2x54W i 2-4 godz 2x30. Co dzień można zwiększać o 15 min.

2. Mam w baniaku sporo roslinek ale tez bez przesady...nie mam zdjecia wiec powiem tak > okolo 35 sadzonek 15-20cm plus kilka malych, czy to wystarczy na wstepna walke z glonami?

Na początku najważniejsze jest żeby obsadzić jak największą część dna roślinami szybko rosnącymi - tak z 3/4 dna.

3. Czy roslinki bez korzeni ktore mi sprzedano sie zakorzenia?

Najprawdopodobniej tak.

4. Po jakim czasie powinienem zauwazyc ze roslinki sie przyjely albo zaczynaja marniec?

Kwestia tego skąd pochodzą rośliny, jakie to rośliny, czy nawozisz etc.
5. Czy roslinka nieposadzona tylko plywajaca sobie zmarnieje? Nie jestem w stanie posadzic jednej roslinki ciagle wyplywa, nie ma korzenia i ma cienka lodyge - niestety nie znam nazwy,

Zależy jaka Wink - przez kilka dni jak popływa nic jej się nie stanie.

6. Po 2 dniach od zalania nadal woda pozostawia wiele do zyczeni - jest mleczna...co zrobic?

Czekać Wink - jaką masz filtrację ?

7.PO jakim czasie nalezy

a. wyczyscic 1 raz filtr zewnetrzny i wewnetrzny

Jakie to filtry ?

7.PO jakim czasie nalezy

b. kiedy zrobic 1 podmiane wody

Najlepiej po około dwóch tygodniach.

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 03, 2010, 10:38:22 »

1. na początek 5-6h. Jeśli od razu zrobisz 12h dzień, jest 90% szans, że będzie wysyp glonów. Co tydzień zwiększaj o godzine do 10-11h.dobę.
2. To ja powiem tak. Mam BW bez roślin. Nie miałem glonów i nie mam. Wszystko z głową a będzie dobrze.
Ilość roślin zależy od Ciebie i Twojej wizji zbiornika. Generalnie, na forum poleca się dużo roślin na start. Moim zdaniem, nie jest to potrzebne. Dobre media filtracyjne, świecenie z głową na początku, ryby wpuszczone po odpowiednim czasie i będzie dobrze.
3. U mnie w poprzednim roślinnym baniaku rośliny się zakorzeniły.
4. ok 2 tygodnie stagnacji po włożeniu roślin do nowego środowiska wodnego - tyle czasu trwa przystosowanie się roślin, po takim czasie powinny rosnąć. Wszystko zależy też od samej rośliny. Wolno rosnące gatunki roślin mogą i po tych 2 tygodniach rosnąc niezauwazalnie. Szybko rosnące rośliny mogą bąbelkować zdecydowanie szybciej. Zależy od podłoża, ilości światła, Co2.
5. Bez podania nazwy będzie ciężko. Jeśli jest to roślina z systemem korzeniowym to moim zdaniem zmarnieje. Ale, niech wypowiedzą się jeszcze spece od roślin.
6. czekać. Pewnie masz zakwit pierwotniaków. To minie. Możesz zwiększyć napowietrzanie i zaciemnić na przynajmniej 24h akwarium. U mnie to pomogło.
7. zależy jaki to filtr (zewnętrzny). Jeśli mały (o małej wydajności), będziesz musiał czyścić go często no i sama filtracja nie będzie na zadowalającym poziomie. Podaj rodzaj i parametry (przepływ) filtra. Podaj też media filtracyjne. Napisz też czy masz prefiltr na rurze ssącej. Generalnie, większość użytkowników czyści filtr zewnętrzny nie częściej niż raz na pół roku.
Mówiąc "filtr zewnętrzny" mam na myśli filtr kubełkowy. Jeśli masz kaskade o odpowidniej wydajności to myśle, że trzeba by czyścić nie rzadziej niż raz na miesiąc.
Filtr wewnętrzny czyszcze raz na tydzień przy podmianie wody. Wcześciej czyściłem raz na 2 tygodnie ale w środku drugiego tygodnia wyraźnie spadał przepływ filtra no i miałem kłopot z doczyszczeniem waty. Raz na tydzień - takiego kłopotu nie mam.
8. Jeśli masz kłopoty w zbiorniku (mleczna woda) powinienieś podmienić 15-20% wody raz na 3-4 dni. Do czasu gdy wszystko się wyklaruje. Później, w przypadku roślinnego baniaka możesz wode podmieniać raz na 2 tygodnie. Myślę, że nawet raz na 3 tygodnie nic się nie stanie pod warunkiem, że podmianki będą większe, 30-40% wody.
Ja podmieniam 10-15% wody raz w tygodniu (nie mam roślin) i wszystko jest w porządku.

Jeśli o czymś zapomniałem lub czegoś nie dopisałem, ktoś z całą pewnością mnie poprawi.

Pozdrawiam.

Legons
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 03, 2010, 11:16:12 »

mrs

1 - ok
2.  Rozumiem
3. Troche mnie uspokoiles.
4. Podloze to ziemia ogrodowa, na to nawoz z zoologicznego ktory mial zastapic ziemie, ale ja to zmieszalem, karmazyt, kulki gliniano torfowe i chyba tyle. Swiatlo jak juz wspominalem 2x54w plus 2x30w, brak co2 bo myslalem, ze jak ziemia jest to nie trzeba.
5. ok.
6. Napowietrzenie mam z filtra wewnetrznego, nie sa to babelki, ale rurka ktora jest pod woda wypycha wode w kierunku lustra wody i porusza nia intensywnie, mam tez tam deszczownie ale jest bardzo glosna i dlatego dalem tak, czy to wystarczy>?
7. Filtr to fluval 305 plus wewnetrzny  JP-014F 800L/H. Mam nadzieje ze to wystarczy, baniak ma byc roslinniakiem w przyszlosci z krewetkami i innymi rybkami czyszczacymi dlatego nie pakowalem drozszych filtrow, ale jak bedzie koniecznosc podmiany w przyszlosci to ja zrobie.
8.Czyli teoretycznie w okolicach niedzieli moge robic 1 podmiane?.

b0rn2bewild

1. Czyli nieco inne podejscie niz kolegi wyzej, musze znalezc zloty srodek Smiley
2.Zalezy jak gesto, roslinki ktore kupilem nie sa bujne za bardzo oprcz jednej i teoretycznie zapelniaja spora czescdna, ale sa to dosyc watle roslinki.
3. ok
4. Ze sklepu kasandry elk. Zamowilem tam caly trawniczek a w zamowieniu niebylo tam tych roslin. Bede ta sprawe naglosnial,bo sklep ma dobra opinie a ja zostalem imo wyrolowany.
5. ok, znowu ja posadzilem moze tym razem nie wyplynie.
6. Fluval 305 plus wenwetrzny 800l/h
7. Rowniez musze to przemyslec bo widze ze co czlowiek to inna opinia Smiley

Dodatkowe pytania.

Czy woda do podmiany moze byc kranowa bez odstania? Braciak tak robi i ma zdrowe i piekne rybki.
Czy sa rybki czyszczace ktorym nie bedzie przeszkadzal bazalt? Wiem, ze zle zrobilem ze go dalem ale juz pozmiatane, czy takie dajmy na to kosiarki lub okoski sie nadadza?
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 03, 2010, 11:39:00 »

2. To ja powiem tak. Mam BW bez roślin. Nie miałem glonów i nie mam. Wszystko z głową a będzie dobrze.
Ilość roślin zależy od Ciebie i Twojej wizji zbiornika. Generalnie, na forum poleca się dużo roślin na start. Moim zdaniem, nie jest to potrzebne. Dobre media filtracyjne, świecenie z głową na początku, ryby wpuszczone po odpowiednim czasie i będzie dobrze.

Z tym że kolega z tego co pamiętam ma ziemie ogrodową pod bazaltem Wink

8. Jeśli masz kłopoty w zbiorniku (mleczna woda) powinienieś podmienić 15-20% wody raz na 3-4 dni. Do czasu gdy wszystko się wyklaruje. Później, w przypadku roślinnego baniaka możesz wode podmieniać raz na 2 tygodnie. Myślę, że nawet raz na 3 tygodnie nic się nie stanie pod warunkiem, że podmianki będą większe, 30-40% wody.
Ja podmieniam 10-15% wody raz w tygodniu (nie mam roślin) i wszystko jest w porządku.

mrs, tu się z tobą nie zgodzę,
1. Na początku mleczna woda to normalka - dajmy rozwinąć się florze bakteryjnej.
2. Przy roślinnym baniaku woda równie często powinna być wymieniana ze względu na duże 'zużycie' związków, to też zależy od nawożenia etc. Teoretycznie przy LT na ziemi podmiany powinny być robione z mniejszą częstotliwością, aczkolwiek z doświadczenia wiem że nic dobrego z tego nie wynika Wink, a przynajmniej tak było w moim przypadku.

Czy woda do podmiany moze byc kranowa bez odstania? Braciak tak robi i ma zdrowe i piekne rybki.

Bezpieczniej będzie jeżeli będzie odstana - kwestia parametrów kranovitu

Czy sa rybki czyszczace ktorym nie bedzie przeszkadzal bazalt? Wiem, ze zle zrobilem ze go dalem ale juz pozmiatane, czy takie dajmy na to kosiarki lub okoski sie nadadza?

Raczej tak, niektórzy hodują nawet kiryski na bazalcie - kwestia tego czy jest on ostry Wink
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2010, 12:59:07 wysłane przez b0rn2bewild » Zapisane

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 03, 2010, 12:35:03 »

Jeśli dobrze przykrył ziemie (nic się nie wydostanie) to problemów z glonem nie powinien mieć.

1. Na początku mleczna woda to normalka - dajmy rozwinąć się florze bakteryjnej.
2. Przy roślinnym baniaku woda równie często powinna być wymieniana ze względu na duże 'zużycie' związków, to też zależy od nawożenia etc. Teoretycznie przy LT na ziemi podmiany powinny być robione z mniejszą częstotliwością, aczkolwiek z doświadczenia wiem że nic dobrego z tego nie wynika Wink, a przynajmniej tak było w moim przypadku.
Ad1.
Dlaczego?
Zakładałem akwarium z żółwiem - woda nie była mleczna.
Zakładałem roślinniaka na ziemi - woda nie była mleczna.
Zakładałem BW - woda nie była mleczna.
Moim skromnym zdaniem, pierwotniaki.
Ad2.
Rodia ostatnio gdzieś pisał, że zdarza mu się robić podmianki co 2-3 tygodnie.
Emi w swoim wątku kiedyś pisała, że zapomniała włączyć filtr i nic się nie działo.
Nie ma co dramatyzować.
W dobrym stablinym zbiorniku gdzie jest dużo roślin i podkreślam (w przypadku autora tematu - ziemia jest dobrze przykryta) tak częste podmiany, moim zdaniem, nie są potrzebne.

Ale, wiesz jak to jest. Ile osób tyle pomysłów.
Na pewno cotygodniowa podmiana wody w niczym nie zaszkodzi, byle by nie byla zbyt duża.

Pozdrawiam.

Podloze to ziemia ogrodowa, na to nawoz z zoologicznego ktory mial zastapic ziemie, ale ja to zmieszalem, karmazyt, kulki gliniano torfowe i chyba tyle. Swiatlo jak juz wspominalem 2x54w plus 2x30w, brak co2 bo myslalem, ze jak ziemia jest to nie trzeba.
Jeśli ma to być LT to rzeczywiście CO2 nie jest potrzebne.
Przy zbiorniku typu LT, moim zdaniem, masz za mocne swiatło.
6. Napowietrzenie mam z filtra wewnetrznego, nie sa to babelki, ale rurka ktora jest pod woda wypycha wode w kierunku lustra wody i porusza nia intensywnie, mam tez tam deszczownie ale jest bardzo glosna i dlatego dalem tak, czy to wystarczy>?
Deszczownie możesz umieścić pod lustrem wody. Będzie niesłyszalna.
Czy obecna forma napowietrzania wystarczy? Nie wiem. To Ty widzisz czy poruszana jest cała tafla wody.

Filtr to fluval 305 plus wewnetrzny  JP-014F 800L/H. Mam nadzieje ze to wystarczy, baniak ma byc roslinniakiem w przyszlosci z krewetkami i innymi rybkami czyszczacymi dlatego nie pakowalem drozszych filtrow, ale jak bedzie koniecznosc podmiany w przyszlosci to ja zrobie.
Spokojnie wystarczy.
W przypadku roślinniaka myslę, że sam fluval by wystarczył.
Niemniej, dobrze jest mieć wewnętrzny jako mechanik.
Sam zobaczysz ile z niego wyciągniesz przy czyszczeniu.

8.Czyli teoretycznie w okolicach niedzieli moge robic 1 podmiane?.
Tak.

Czy woda do podmiany moze byc kranowa bez odstania?
Nie.

Braciak tak robi i ma zdrowe i piekne rybki.
Znajoma ma bojownika w kuli.
Też jest zdrowy i ładny.
I co z tego?

Kup otoski, one mało czasu spędzają na "czystym" podłożu.
Kosiarki też mogą być.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2010, 12:37:30 wysłane przez mrs » Zapisane

b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 03, 2010, 13:05:16 »

Jeśli dobrze przykrył ziemie (nic się nie wydostanie) to problemów z glonem nie powinien mieć.

Tak czy siak ziemia jest bogatym w związki podłożem, niezachowanie równowagi NPK może wywołać glony Wink - może ale nie musi, że też nie wspomnę o strefach beztlenowych ze względu na niedotlenienie podłoża.

Ad1.
Dlaczego?
Zakładałem akwarium z żółwiem - woda nie była mleczna.
Zakładałem roślinniaka na ziemi - woda nie była mleczna.
Zakładałem BW - woda nie była mleczna.
Moim skromnym zdaniem, pierwotniaki.

Dlatego napisałem że to normalne, a nie że tak jest zawsze.

Ad2.
Rodia ostatnio gdzieś pisał, że zdarza mu się robić podmianki co 2-3 tygodnie.
Emi w swoim wątku kiedyś pisała, że zapomniała włączyć filtr i nic się nie działo.
Nie ma co dramatyzować.
W dobrym stablinym zbiorniku gdzie jest dużo roślin i podkreślam (w przypadku autora tematu - ziemia jest dobrze przykryta) tak częste podmiany, moim zdaniem, nie są potrzebne.

Ale, wiesz jak to jest. Ile osób tyle pomysłów.
Na pewno cotygodniowa podmiana wody w niczym nie zaszkodzi, byle by nie byla zbyt duża.

Owszem zgadzam się, ale imo pierwsza podmianka powinna być w okolicach drugiego tygodnia, ze względu na bakterie. No chyba że są jakieś powody żeby zrobić ja wcześniej i częściej, ale mleczna woda w początkowym okresie działania akwarium, nie jest dla mnie takim symptomem Wink

Legons
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 03, 2010, 13:26:59 »

Nie jest tak, ze to mleko widac jak sie patrzy od przodu, wtedy sie wydaje krystaliczna. Jak sie patrzy z boku o widac po prostu lekka mgielke. Na lustrze rowniez to widac bo w miejscu gdzie idzie strumien wody do napowietrzania jest ona krystaliczna a po bokach lekko wlasnie taka jakby bialawa.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: