Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Oświetlenie- prosze o rade  (Przeczytany 1936 razy)
kecaj
Nowy
*

« : Luty 22, 2005, 22:10:59 »

Niedawno nabyłem nowe 112l, firmowe, więc wiadomo, że w pokrywie mam 2 x18 W. To bardzo mało jak na 112l, a jakby było mało tego mam tam zwykłe świetlówki-polskie. Chcę dokupić porządne świetlówki ale nie wiem jakie wybrać. Może ktoś mi pomożę w konfiguracji..
Zamierzam także dołożyć przynajmniej 1 x 15 lub 18 W do tego zestawu-aby ciut to doswietlić. Boję się tylko tego ciepła w rynnie pokrywy- już teraz nieźle grzeje..[/b]
czatom
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 22, 2005, 23:18:01 »

czy jest to pokrywa z profilowana przednia szybą ? Jesli taka to taką mam ja i w prosty sposób zamontowałem trzecia świetlówke 18 W Jesli Cię to interesuje to daj znac a wyślę Ci zdjecia i opis jak tanim kosztem to zrobiłem

akwarium 112 litrów ph7 oświetlenie 1x18W Leuci Color 1x18W Philips TLD950 1X18 Philips TLD 965 Filtr zewnetrzny kubełkowy Aqueel FZK
filtr kaskadowy 2 skalary 6 kirsyków spiżowych 6 otosków 4 krewetki filtrujące
kecaj
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 23, 2005, 00:04:31 »

Wysłałem na Tlen. Z góry dziękuję.
Widzę też po wyposażeniu twojego akwarium, że dorobiłeś sie sprzetu konkretnego i nie szukasz po omacku jak ja. To tyle.
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #3 : Luty 23, 2005, 09:32:51 »

hejo Smiley w dziale DIY było kilka podpowiedzi jak przerobić pokrywe zeby zmiescic tam przynajmniej 1 swietlowke dodatkowo...

CZATOM Smiley masz w 112l 3 filtry ?? Smiley

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
czatom
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 23, 2005, 11:00:41 »

jak najbardziej  mam te które opisałem  filtr wewnetrzny aquaszot jedynie po to aby mieszał z Dyfuzora  dwutlenek wegla i czesciowo słuzył jako mechaniczny a te dwa działaja głównie jako biologiczne ale woda kryształ i parametry wody tż bardzo dobre

akwarium 112 litrów ph7 oświetlenie 1x18W Leuci Color 1x18W Philips TLD950 1X18 Philips TLD 965 Filtr zewnetrzny kubełkowy Aqueel FZK
kecaj
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 23, 2005, 11:53:40 »

Cześć Czatom,dzieki za info w Tlenie. Wysłałem namiary. Mam pytanie: w moim 112l chodzi tylko Fluval 3 plus, czytając Twoje wyposażenie można odnieść wrażenie, że ten mój filterek to za mało. Co Ty na to?
czatom
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Luty 23, 2005, 12:41:56 »

wydaje mi się,ze ten filtro to jednak za mało a czy kontrolujesz parametry wody azotyny i amoniak?

kecaj
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 23, 2005, 16:24:50 »

Nie, jak widzisz z boku, dopiero startuję i wiedzę zdobywam z internetu i własnych błędów.
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #8 : Luty 23, 2005, 20:03:49 »

jeśli masz możliwość zastosowania w twoim filtrze jakiegokolwiek podłoża biologicznego (np od spodu gąbka a potem keramzyt w pończoszce Smiley ) to wystarczy nawet jeden filtr (zależy też od liczebności obsady). jeśli jednak zależy ci na wygodzie to zakup jakiś filterek kaskadowy - nawet najmniejszy (AquaClear Min) i w całości wypełnij go podłożem dla bakterii - czy to ceramiką czy keramzytem.
należy jednakowoż zaznaczyć, że niegdyś akwaryści nie mieli dostępu do takich cudów techniki jak dzisiejsze filtry i utrzymywali w akwa kryształ wodę używając filtrów gąbkowych Smiley ... dzieci nowoczesnych technologii Smiley

www.zobaczsiebie.pl
kecaj
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 24, 2005, 01:05:08 »

pytanie-gdybym chciał zastosować filtr kaskadowy- a pokrywę mam tradycyjną tzn. jakiś tam rodzj plasiku, muszę wyciąć otwór na część filtra, tylko pytanie jak dużo i czy to nie osłabi konstrukcji pokrywy. Zaznaczam, że nie mówię o walorach estetycznych, bo to jest nie ważne..
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #10 : Luty 24, 2005, 02:01:19 »

przed ewentualnym zakupem kaskady popros sprzedawce zeby zmierzyl ci na jaka wysokosc wystaje filterek ponad krawędz szyby (w przypadku FZN1 Aquaela jest to ok. 5-6 cm) dziurę na filtr najlepiej wyciąć z tylu pokrywy jasli jest taka mozliwosc - wtedy filtr w ogole nie bedzie widoczny
pozdrawiam

www.zobaczsiebie.pl
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: