Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z obsadą  (Przeczytany 2056 razy)
8888
Nowy
*

« : Czerwiec 04, 2010, 23:23:55 »

Witam. Jestem nowym użytkownikiem tego forum i zgłaszam się z prośbą o pomoc. Od paru dni surfuję po internecie w poszukiwaniu informacji dotyczących akwarystyki i problemów z nią związanych. Niestety pomimo godzin czytania rozmaitych artykułów, opinii itd. nie potrafię znaleźć zadowalającego mnie rozwiązania.

Planuję założyć akwarium. Zdecydowałem się na zakup o wymiarach 60x30x33, a więc na 54 litry wody.
- oświetlenie w pokrywie 1x15
- filtrowanie 380 l/h
- grzałka z termostatem o mocy 50 W
- oczywiście żywe rośliny adekwatne dla danego biotopu

Chciałbym stworzyć warunki dla biotopu azjatyckiego. Na chwilę obecną zdecydowałem się na 1+2 prętniki karłowate. Moje pytanie brzmi - jakie azjatyckie ryby i w jakich ilościach można dobrać do nich, biorąc pod uwagę wymiary mojego akwarium? Aby oczywiście wszystko było prawidłowo. Prosiłbym o możliwe, przykładowe obsady. Wiem, że nie będę mógł skorzystać m.in. z gurami, brzanek... Wiem też, że mogą być razbory, ale niezbyt przypadają mi do gustu. Liczę na pomoc Wink
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 04, 2010, 23:48:48 »

Na ten przykład:
akwarium     54L (60x30x30)
1. prętnik karłowaty 1+2, razbora (klinowa, borneańska) x8
2. bojownik 1+2, bocja karłowata x5

cytat pochodzi z tego wątku: http://www.akwarium.net.pl/forum/azja/akwaria-biotopowe-8211-azja-pld-wsch/
szymonw opisał w nim wiele możliwych obsad dla różnej wielkości akwariów. Miłej lektury.

Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki
GG 10680128
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 04, 2010, 23:57:43 »

To bardziej do działu Azja,
Teraz musiałbyś pomyśleć jaki konkretnie biotop zrealizować(czy np. pola ryzowe, albo rzeka, czarne wody).
Razbory były ok.
Z brzanek jedynie jakies małe może być pięciopręga, albo wysmukła. Nie sumatrzaństa, bo gryzie płetwy prętnikom.
Tu sa jeszcze fajne przykłady:
http://www.akwa.aip.pl/przyklad.html

8888
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 05, 2010, 09:01:41 »

Jeśli założyłem temat w złym miejscu to proszę administratora o przeniesienie go do kategorii Biotopy - Azja Wink

cytat pochodzi z tego wątku: http://www.akwarium.net.pl/forum/azja/akwaria-biotopowe-8211-azja-pld-wsch/
szymonw opisał w nim wiele możliwych obsad dla różnej wielkości akwariów. Miłej lektury.

Oczywiście czytałem daną lekturę już wcześniej i muszę przyznać, iż jest interesująca;) Zapomniałem wcześniej dopisać, że najbardziej odpowiadałby mi biotop "czarnych wód" albo "pól ryżowych". Sęk w tym, że zastanawiam się nad innymi, możliwymi obsadami ryb, które mogłyby spokojnie występować razem z prętnikami. Tam są wypisane gatunki ryb, występujących w danym biotopie, ale przecież nie każda może pływać z każdą, prawda?

Z brzanek jedynie jakies małe może być pięciopręga, albo wysmukła. Nie sumatrzaństa, bo gryzie płetwy prętnikom.
Tu sa jeszcze fajne przykłady:

Właśnie chciałem zrobić taką obstawę, ale gdzieś wyczytałem, iż prętniki są bardzo płochliwe, a brzanki pięciopręgie poruszają się dosyć szybko... Czy to na pewno byłby dobry pomysł?

Edytowane:

Przy okazji zapytam, czy to realna obsada...
- prętnik karłowaty 1+2
- brzanka pięciopręga x8
- otosek x3 (tutaj chciałbym zamieścić ryby albo gatunki nierybiaste, które by trzymały się dolnej części akwarium)

...Huh
No i czy ewentualnie można dorzucić coś jeszcze, chociaż zapewne to wątpliwe. Porady mile widziane Wink
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2010, 16:06:06 wysłane przez 8888 » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: