Przypomina mi to rozmowę o tym jak to co2 nie obniża ph (według mrs) choć wszyscy próbowali mu wytłumaczyć że się myli on twardo mówił nie ;P
Jeśli już coś przytaczasz to rób to zgodnie z prawdą, przedstawiłeś tylko szczątkową informacje, prościej mówiąc, upraszczasz.
Ale, rzeczywiście, miałem pewne wątpliwości.
Np. ostatnio badając PH wody destylowanej wyszło mi 6 w pierwszym 5l baniaku. W drugiej 5l bańce PH=7.
Jak wszyscy wiedzą woda demineralizowana jest wodą miękką.
Zlałem więc cała 5l bańke do otwartego naczynia i zostawiłem to na kilkanaście godzin.
Wg Sebosa woda powinna nałapać CO2 a dzięki temu, że jest miękka PH powinno iść w dół tymczasem PH było na stałym poziomie.
A to tylko niektóre z moich wątpliwości które po prostu przedstawiłem w przytoczonym przez Ciebie temacie.
Poza wypowiedziami typu "zmierz sobie PH wody mineralnej gazowanej..." lub "CO2 zmniejsza PH i ch..." trafiła się perełka w postaci wypowiedzi Sebosa który potrafil przytoczyć konkretne argumenty które przynajmniej w części mnie przekonały.
Widzisz analogie do tego tematu?
No, ale nie o tym tu powinienem pisać.
aghamys
Widzisz.. problem w tym że do mnie dociera argument o drapieżności Skalarów a do mrs nie dociera że mimo tego faktu mogą współżyć w jednym akwarium odp. chowane razem.
Dociera, dociera. Pamiętaj, ze ja pisze tylko i wyłącznie o neonach innesa. Czerwone i czarne - jest szansa ale większe okazy.
W naturze dla Skalara Neon to pokarm bo go Pan mrs łapką nie dokarmia... Inteligentne osoby łapią o co mi chodzi.
To nie ma znaczenia.
Karmienie karmieniem - instynkt instynktem.
Nie oduczysz drapieżnika bycia drapieżnikiem.
Nie nauczysz głodnej ryby w środku nocy by poczekała do śniadania.
Ryby są proste, jak są głodne to polują.
Tu nie ma miejsca na kalkulacje.
Teraz prosiłbym napisać jedynie jakie ciekawe ryby z biotopu czarnych wód znacie, które pasowałyby do obsady, którą wcześniej wymieniłem. Bardziej ryby towarzyskie niż jakieś drapieżniki.
Oj, paleta wyboru jest spora.
Ja, do żaglowców i ryb ławicowych (obojętnie co sobie wybierzesz) dokupiłbym jakieś pielęgnice.
Ty możesz pokusić się o coś większego.
Ktoś wyżej wymienił ziemiojady - świetne ryby.
Ewentualnie, możesz coś z mniejszych, kolorowych pielęgnic nabyć.
Polecam gatunek apistogramma, ładne, kolorowe a przy odpowiednim aranżu możesz pokusić się o całkiem ich sporą ilość.
Mnie osobiście bardzo podobają się p.kakadu. W Twoim baniaku myślę, że bez problemu dałbyś rade z dwoma haremami 1+3.
Mam nadzieje, że temat BW przemyślałeś bo w takim baniaku trzeba będzie raz w tygodniu sporo wody podmienić więc RO będzie ciężko pracować.
Pamiętaj o tym by zmierzyć PH i w przypadku zbyt wysokiej wartości pomyśleć o jego zbyciu.
Oczywiście, nawet w wysokim PH w/w ryby będą żyć i będą mieć się dobrze jednak o potomstwie powinieneś zapomnieć.
Jak chcesz rozwiązać podmiane wody? W takim baniaku to będzie kłopot.
Jaka będzie filtracja i jakie media?
Jak chcesz zabarwić wode?
Przepraszam, że tyle pytań. Jestem po prostu ciekaw