Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 8
  Drukuj  
Autor Wątek: Czarne wody obsada 936L  (Przeczytany 25723 razy)
aghamys
Nowy
*

« Odpowiedz #30 : Czerwiec 15, 2010, 12:20:54 »

No dobrze chciałabym coś jeszcze napisać.
Według mnie nie ma potrzeby się kłócić o to wszystko, nazywać się bałwankami i innymi obraźliwymi burakami   Roll Eyes.
Ile ludzi tyle opinii.
Autor wątku pytał się o rybki ławicowe które dadzą radę ze skalarami. Jedni zaproponowali neony, inni - inne rybki tak więc wybór należy do autora wątku, a jest według mnie spory.
Swoją drogą to obojętnie jaka byłaby to ławica będzie miała fantastycznie w tak dużym zbiorniku. Och... chciałabym taki zbiornik hehe.
I na prawdę gratuluję ludziom, którym udało się uhodować skalary z neonami, ja po prostu nie zdobędę się na ten krok (bo jestem tchórz i tyle i szkoda by było mi rybeniek Cheesy ). Ale to, że ja jestem tchórz nie znaczy, że inni muszą być hehe
Tak więc byłoby dobrze zakończyć te waśnie  Grin
No i ..... "Przestańcie się kłócić !!!!  " Cheesy
Pozdrawiam serdecznie.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2010, 12:31:23 wysłane przez aghamys » Zapisane

Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #31 : Czerwiec 15, 2010, 12:28:14 »

Znaczenie ma, jak dla mnie, pokolenie ryb - tytułowych skalarów.

Jeśli jest to pokolenie F0 - czyli z odłowu - to podejrzewam, że nawet młode po dorośnięciu zjedzą neony bo mają bardzo silny instynkt drapieżnika.
Podobnie pewnie będzie z pokoleniami F1 do F3. Tu przykładowo podaję.

Jednak skalary w większości naszych sklepów są już którymś z kolei pokoleniem. Na pewno przez to mają przytłumiony instynkt drapieżnika. Oczywiście nigdy całkiem nie zniknie. Jednak uważam, że gdy zwierzę, u nas mowa o rybach, od małego będzie wychowywane z innymi rybami, nawet takimi, które w naturalnym otoczeniu byłyby jego pokarmem, a nie będzie miał przykładu od innych ryb, że można je traktować jak pożywienie, i będzie dostawał odpowiednią ilość pokarmu, różnego typu to jest szansa na szczęśliwe chowanie obu gatunków w jednym zbiorniku. Oczywiście wielkość zbiornika, gdzie ryby mogą zająć swoje terytorium też będzie miało znaczenie.

Zmiana obsady
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #32 : Czerwiec 15, 2010, 14:14:05 »

Akurat Dwight ma zdaje się manacapuru f1 ...

I consider myself as a one fish wolf pack
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #33 : Czerwiec 15, 2010, 19:32:30 »

Mrs czy nie widziałeś że się śmiałem z wielkości jakie podają wszelkie publikacje. To są jedne z mniejszych kręgowców, największe osobniki neonów odławiane w naturze miały odpowiednio.
Paracheirodon axelrodi – 2.51
Paracheirodon innesi – 2.22
Paracheirodon simulans – 2.02
Hyphessobrycon herbertaxelrodi – 3.23
Więc skąd wytrzepałeś te wielkości? Jeżeli chcesz mnie czegoś nauczyć o rybach to wrzuć zdjęcie czerwonych i czarnych 5 cm neonów przy linijce.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #34 : Czerwiec 15, 2010, 19:50:06 »

Agnus daj spokój to jest ten typ, który ściąga Cię do swojego poziomu i pokonuje doświadczeniem Smiley
Akurat Ty jesteś ostatnią osobą która może kogokolwiek krytykować za poziom wypowiedzi.
Obrażasz mnie i prowokujesz i Ty chcesz jakieś wywody robić o poziomie wypowiedzi?
O babci i donoszeniu do mod'a już mówiłem, żeby daleko nie szukać - kilka postów wyżej nazwałeś mnie burakiem. Samo to dyskwalifikuję Cię jako osobe wydającą osądy. Zamilcz więc, dziecko.

Ja podpisuję się obiema rękami pod tym, żeby z premedytacją trzymać skalary z neonami - neony będą się lepiej prezentować, będzie bardziej naturalnie i przy odpowiednim doborze wielkości (co jest pisane od początku Tongue) nic się ne będzie działo, a jak coś przegoni neony po dość dużym akwarium to nic się nie stanie, ba każdy specjalsita powie, że ryba roślinożerna, niedrapieżna, lepiej się rozwija jeśli są "wypływana", bo drapieżnicy dookoła.
O tak, sposób mobilizacji ryby do odpowiedniego wyrośnięcia i zdrowia to wpuścić do zbiornika drapieżnika.
Koleś, widać, że nigdy nie miałeś neonów.
Napiszę więc jeszcze raz, nawet przy skalarach neony będą pływać osobno. Zbiją się w ławice wtedy gdy skalar będzie blisko nich.
Ale, Ty wiesz lepie. Widziałeś u kolegi, czytałeś...Chyle czoła przed Twoją argumentacją. Z resztą, chyle też czoła przed wszystkimi Twoimi wypowiedziami z tego tematu. Są takie mądre, rzeczowe i na temat...
Ponawiam prośbe, zamilcz dziecko.

mrs jest najwyraźniej typem, który całe dnie spędza przed ekranem - wystarczy popatrzeć tylko na jego ilość i obfitość wypowiedzi.
Kwintesencja wypowiedzi błony. Nic na temat, wali cały czas we mnie Smiley

Poza tym bardzo bierze do siebie co ludzie do niego piszą - pamięta jakiś mój tekst o babci, którego ja nie pomnę Cheesy
Bo widzisz, mam pewien problem. Jest nim alergia na idiotów i ich idiotyczne posty pozbawione choćby "kawałka" argumentu, za to przesycone lawiną bełkotów wypisaną przez nadęte do granic możliwości, skrzywione ego.

aghamys pisze też jakoś tak w stylu mrs i jakby odpowiadając mu Smiley odnieśliście takie wrażenie? Tongue
Agnus pisze też jakoś tak w stylu błony i jakby odpowiadając mu Smiley odnieśliście takie wrażenie? Tongue
Szkoda bo zapowiadał się fajny forumowicz, aktywny, fajne akwarium biotopowe z BW... Ale czasem w tą stronę to idzie...
mrs Ty jesteś z Warszawy? Może byśmy zrobili jakieś spotkanie forumowiczów z mazowieckiego przy piwie i wyjaśnili sobie wszelkie waśnie?
Słuchaj, pisząc, ze mam w d...to, że szanujesz moje zaangażowanie w forum, nie miałem na myśli tego byś wchodził mi w d....
Użyj chociaż mydła...

Nie jestem ze stolicy. Z resztą nawet gdybym był to nie rozmawiałbym z osobą która nie używa w rozmowie argumentów, obraża i donosi...

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #35 : Czerwiec 15, 2010, 19:52:31 »

Mrs czy nie widziałeś że się śmiałem z wielkości jakie podają wszelkie publikacje. To są jedne z mniejszych kręgowców, największe osobniki neonów odławiane w naturze miały odpowiednio.
Paracheirodon axelrodi – 2.51
Paracheirodon innesi – 2.22
Paracheirodon simulans – 2.02
Hyphessobrycon herbertaxelrodi – 3.23
Więc skąd wytrzepałeś te wielkości? Jeżeli chcesz mnie czegoś nauczyć o rybach to wrzuć zdjęcie czerwonych i czarnych 5 cm neonów przy linijce.
Przepraszam, rzeczywiście nie zauważyłem sarkazmu.
Drago, ja miałem neony innesa 2,5cm.
W sklepie widziałem neona czarnego tak na oko ok 4cm.
W naturze rzeczywiście, największy zlowiony neon innesa miał kilkanaście mm

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2010, 19:54:44 wysłane przez mrs » Zapisane

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #36 : Czerwiec 15, 2010, 20:30:57 »

Rozmowa powoli robi się offtopic Smiley
mrs - to nie bloniu określił Cię mianem bałwanka - Tylko Ty jego. Pieszczotliwa forma tego określenia nie umniejsza jego obraźliwego charakteru.
Z Twoich ust padają słowa wulgarne, mam cytować?
Generalnie Twoja retoryka nie cierpi krytyki, wszelkiej - nawet argumentowanej - tak więc nie spodziewaj się że ktoś pozostanie Ci dłużny za pustosłowie.

Argument że 2-3cm Innesa jest akurat na wielkość Skalarowego pyszczka uważam za bezsensowny w świetle argumentów nt. wychowania Skalarów i Neonów do życia razem w jednym zbiorniku. Wielkość Neonów nie ma znaczenia jeśli założymy odp. długości zbiornik i sposób wychowania ryb. Skoro juz ustaliliśmy że nie robimy biotopu i nie odławiamy ryb z natury, to po kiego przytaczać wielkość Neonów z odłowu jak wiemy że hodowlane są większe? Jałowe to to.

Mam wrażenie że się nie zrozumiemy ponieważ już każdy obwarował się w swojej twierdzy o nazwie "nie i koniec".
Można się nie zgadzać, można dyskusje konczyć bez konsensusu ale proszę rozmówców o zaniechanie prywatnych wycieczek bo robi się z tego forum plotkarskie.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #37 : Czerwiec 15, 2010, 20:58:28 »

mrs - to nie bloniu określił Cię mianem bałwanka - Tylko Ty jego. Pieszczotliwa forma tego określenia nie umniejsza jego obraźliwego charakteru.
Zobacz kiedy to napisałem.

Generalnie Twoja retoryka nie cierpi krytyki, wszelkiej - nawet argumentowanej - tak więc nie spodziewaj się że ktoś pozostanie Ci dłużny za pustosłowie.
Ależ cierpi, cierpi.
Zobacz sobie w dziale woda wątek dot. zakwaszania wody.
Też broniłek swego zdania aż przyszedł Sebos, dał dowód na to, że nie mam racji - przynajmniej nie w 100% i przyznałem mu racje.
Gdzie Ty widzisz z mojej strony pustosłowie?

Argument że 2-3cm Innesa jest akurat na wielkość Skalarowego pyszczka uważam za bezsensowny
No i co ja mam Ci napisać, Agnusie?
Moje skalary łykały 2cm neony i 3cm otoski.
Ryby obecnie mają jakieś 6-7 m-c to co ja mam jeszcze dodać?
Mam już dość.
w świetle argumentów nt. wychowania Skalarów i Neonów do życia razem w jednym zbiorniku.
Myślę, że jednak ma.
Ryby nie kalkulują.
Jeśli coś mogą zjeść "kłapnięciem" to to zjedzą - mowa o drapieżnikach.
Jeśli nie to pogonią, skubną albo, jak mówi Dwight - będa ignorować (neon czerwony, czarny i inne, większe gatunki ryb ławicowych).

Pozdro.

Aha,
Dawaj.

My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #38 : Czerwiec 15, 2010, 21:03:31 »

Argument że 2-3cm Innesa jest akurat na wielkość Skalarowego pyszczka uważam za bezsensowny w świetle argumentów nt. wychowania Skalarów i Neonów do życia razem w jednym zbiorniku. Wielkość Neonów nie ma znaczenia jeśli założymy odp. długości zbiornik i sposób wychowania ryb. Skoro juz ustaliliśmy że nie robimy biotopu i nie odławiamy ryb z natury, to po kiego przytaczać wielkość Neonów z odłowu jak wiemy że hodowlane są większe? Jałowe to to.

Mam wrażenie że się nie zrozumiemy ponieważ już każdy obwarował się w swojej twierdzy o nazwie "nie i koniec".
Można się nie zgadzać, można dyskusje konczyć bez konsensusu ale proszę rozmówców o zaniechanie prywatnych wycieczek bo robi się z tego forum plotkarskie.
Przypomina mi to rozmowę o tym jak to co2 nie obniża ph (według mrs) choć wszyscy próbowali mu wytłumaczyć że się myli on twardo mówił nie ;P

Odnośnie neonów też spotkałem się z czerwonymi w akwarium ze skalarami i wszystko było ok

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #39 : Czerwiec 15, 2010, 21:05:57 »

Różnica między nami jest taka, że ja piszę zawsze w temacie, a OT to "bonus" Tongue, natomiast fan więziennictwa :
Słuchaj, pisząc, ze mam w d...to, że szanujesz moje zaangażowanie w forum, nie miałem na myśli tego byś wchodził mi w d....
Użyj chociaż mydła...

rozkręca awanturę i potem tylko karmi się potyczkami internetowymi.
Internet to najłatwiejsze medium, żeby komuś napluć w twarz bezkarnie.

W kwestii neonów oraz skalarów udzieliłem odpowiedzi Gregory85 na PW - podpowiedziałem mu pewien myk, który tutaj nie padł, a mianowicie dołączenie młodych skalarów jako ostatnich - do zadomowionych już dorosłych neonów.
Hodowałem skalary wielokrotnie i zadomowione żaglowce, zwykle prześladują nawet duże ryby, które wpuszczałem do zbiornika, gdzie były zadomowione skalary.

Przypomina mi to rozmowę o tym jak to co2 nie obniża ph (według mrs) choć wszyscy próbowali mu wytłumaczyć że się myli on twardo mówił nie ;P

Odnośnie neonów też spotkałem się z czerwonymi w akwarium ze skalarami i wszystko było ok

Po prostu jest to możliwe, My Sensi widzisz różnice między naszymi wymianami zdań, a wymianami gdzie mrs bierze udział?

aghamys
Nowy
*

« Odpowiedz #40 : Czerwiec 15, 2010, 21:20:03 »

Jezu dajcie juz spokój przecież ta dyskusja to bezsens. Każdy broni swojego zdania i tyle, ale po co od razu prowokować innych
rozkręca awanturę i potem tylko karmi się potyczkami internetowymi.
Czytam już chyba 100-ny raz całą dyskusję i sorry bloniu, ale to ty cały czas prowokujesz mrs.
W dodatku próbujesz sprowokować tez innych (np mnie jakimiś frazesami).
Forum jest do wyrażania opinii, wymiany zdań hodowców ryb. I miejsce na prowokowanie wyzwiskami nie jest od tego (to Ty pierwszy napisałeś, że to "przejaw buractwa").
Ja również apeluję o zakończenie tej bezsensownej dyskusji!
Gregory85 napisz kiedy planujesz założyć ten zbiornik.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2010, 21:28:48 wysłane przez aghamys » Zapisane

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #41 : Czerwiec 15, 2010, 21:28:47 »

aghamys
Widzisz.. tu już działa testosteron i wybacz ale Twoj apel nic tu nie wskóra. Każdy samiec chce by jego było na wierzchu Smiley
Ja również uwazam że dyskusja jest jałowa w tym momencie bo temat zszedł z merytoryki i wymiany doswiadczen na "moje jest mojsze". Widzisz.. problem w tym że do mnie dociera argument o drapieżności Skalarów a do mrs nie dociera że mimo tego faktu mogą współżyć w jednym akwarium odp. chowane razem. Po prostu nie da się rozmawiać na luzie z kimś kto z definicji odrzuca inną możliwość niż sobie przyjął.
A świat nie jest czarno biały. Pies dzikiego kota pogoni na drzewo. "Ze swoim" czesto bawi się jak szczeniak i krzywdy mu nie zrobi. może przykład infantylny ale może w ten sposób dotrze coś do co poniektórych? W naturze dla Skalara Neon to pokarm bo go Pan mrs łapką nie dokarmia... Inteligentne osoby łapią o co mi chodzi.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2010, 21:30:29 wysłane przez Agnus » Zapisane

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #42 : Czerwiec 15, 2010, 21:30:18 »

To ja ustąpię.

DO MODA:

PROSZĘ O USUNIĘCIE MOICH WYPOWIEDZI W TYM TEMACIE, OPRÓCZ PIERWSZEJ.

aghamys
Nowy
*

« Odpowiedz #43 : Czerwiec 15, 2010, 21:35:46 »

Agnusie pozwolę sobie przytoczyć Twój cytat, by o coś spytać Mrs i zakończyć to dyskusję:
problem w tym że do mnie dociera argument o drapieżności Skalarów a do mrs nie dociera że mimo tego faktu mogą współżyć w jednym akwarium odp. chowane razem.
Mrs czy dociera do Ciebie fakt, że innym hodowcom udaje się hodować razem skalary i neony?
Ja wiem, że tak, wiem również, że Ty po prostu chcesz przestrzec innych i np. mnie twój post o neonach przekonał Smiley, ale żeby wszystko było czarno na białym napisz Cheesy
Czy odrzucasz możliwość, że można je razem hodować?

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #44 : Czerwiec 15, 2010, 22:13:32 »

Fajna, zagorzała, ciekawa można by nawet powiedzieć namiętna! dyskusja była. Niestety była bo od zdania do zdania zrobiła się zwykła pyskówka.
Panowie (panie także) zanim wasze pieszczotliwe określenia zostaną zastąpione mocniejszymi słówkami uprzedzam, że bez wahania będę tępić każdą następną po moim poście zaczepną wypowiedź.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 8
  Drukuj  

Skocz do: