Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8
  Drukuj  
Autor Wątek: Czarne wody obsada 936L  (Przeczytany 25732 razy)
Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #45 : Czerwiec 15, 2010, 22:52:57 »

Każdy może mieć swoje zdanie, poparte wiedzą i doświadczeniami. Można przecież trwać przy swoim, a jednocześnie wysłuchać co inni mają do powiedzenia nawet jeśli będzie to o 180 stopni różne od tego co sami twierdzimy. Przecież nie musimy od razy się kłócić i na siłę przekonywać wszystkich że tylko my mamy rację.

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi i przedstawienie swoich doświadczeń.
mrs miał skalary, które zjadły neony i nie ma w tym nic niezwykłego bo są drapieżnikami.

Inni z sukcesem posiadali obydwa te gatunki w jednym akwarium i po przez stworzenie im odpowiedniego środowiska i odżywiania skalary nie musiały polować na neony. 

Więc z punktu widzenia i doświadczeń jednych inni się mylą i na odwrót.

Zakończmy już kłótnie czy skalar zje neony czy nie.

Dziękuje jeszcze raz za udział w tej burzliwiej dyskusji.

Teraz prosiłbym napisać jedynie jakie ciekawe ryby z biotopu czarnych wód znacie, które pasowałyby do obsady, którą wcześniej wymieniłem. Bardziej ryby towarzyskie niż jakieś drapieżniki.

I proszę już bez kłótni.

Chciałbym, żeby ten wątek mogli poczytać inni użytkownicy i dowiedzieć się jakie ryby można hodować w czarnych wodach, a nie przekopywali się przez masę zbędnych treści, żeby wysupłać kilka istotnych informacji

Pozdrawiam

P.S. Dzięki Grajewiak. Mam nadzieję, że Twoja wizyta nieco uspokoi nastroje panujące w tym temacie.

Zmiana obsady
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #46 : Czerwiec 15, 2010, 23:16:05 »

Wiele osób trzyma małe pielęgnicowate w Czarnych Wodach - gatunki Apistogramma a także Pielęgnice Skośnopręgie - te drugie dorastają do sporych rozmiarów (15-20? - proszę o poprawienie mnie jeśli się mylę).
Pamiętaj że CZW wymagają odpowiedniego zmiękczania kranówki, to wody miękkie, w gąszczu bezowocnej polemiki nie wiem czy ta informacja została przemycona. Musisz mieć filtr RO albo pójdziesz z torbami kupując destylkę Smiley
Pozytywny wpływ na parametry mają liście Ketapangu czy szyszki Olchy ale jeśli będziesz miał twardą wodę to za wiele nie pomogą. Tyle dygresji, pytasz o obsadę... może jeszcze ktoś coś doradzi. Małe pielęgniczki to prześliczne ryby (Ramireza, Agassiza, Kakadu, Borella - do wyboru do koloru - choć nie jestem pewien czy wszystkie należą do czarnych wód (proszę sprostować)) a w tak dużym baniaku mógłbyś mieć ich więcej niż parkę Wink
Co prawda Kiryski nie należą do tej bajki to zważywszy na zamiłowanie do piaszczysto-mułowatego dna - wpisują się idealnie Smiley Także duże Zbrojniki jak najbardziej pasują i do CZW i do wielkości Twojego zbiornika. Pamiętaj tylko o umieszczeniu odp. ilości i wielkości korzeni (ale to już wiesz, skoro planujesz ten biotop).
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2010, 23:20:27 wysłane przez Agnus » Zapisane

Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #47 : Czerwiec 16, 2010, 05:10:33 »

Filtr RO już posiadam Smiley
Korzeni też mam naszykowany cały stos.
Szyszki czarnej olchy i katepangu też pomagają, ale dobrze, że to napisałeś, bo przyda się ta informacja w tym temacie.

Czarne wody, z tego co znalazłem, mają mniej więcej takie parametry.
Ph 4,5 - 6,5
GH (TWO) 0 - 4
Temp. 26 - 30 stopni Celsjusza

Kiryski też należą do ryb występujących naturalnie w czarnych wodach.

O pielęgniczkach myślałem i możliwe, że też coś z nich się pojawi Smiley
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2010, 05:17:14 wysłane przez Gregory85 » Zapisane

Zmiana obsady
panchax
Stały użytkownik

« Odpowiedz #48 : Czerwiec 16, 2010, 07:30:46 »

ja dodałbym jeszcze ziemiojady

i polecam to:
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.seriouslyfish.com/images/geophagus_iporangensis_female_1.jpg&imgrefurl=http://www.seriouslyfish.com/profile.php%3Fgenus%3DGeophagus%26species%3Diporangensis&usg=__FH8zYm5uWB4-YFY_7pzPfnjErQg=&h=300&w=450&sz=20&hl=pl&start=18&um=1&itbs=1&tbnid=VeZdfv_yt9VBvM:&tbnh=85&tbnw=127&prev=/images%3Fq%3Dgeophagus%26um%3D1%26hl%3Dpl%26safe%3Doff%26sa%3DX%26tbs%3Disch:1

Kris
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #49 : Czerwiec 16, 2010, 07:35:07 »

Więc skąd wytrzepałeś te wielkości? Jeżeli chcesz mnie czegoś nauczyć o rybach to wrzuć zdjęcie czerwonych i czarnych 5 cm neonów przy linijce.
Tu akurat muszę zaoponować. Uczyć nie chcę Wink ale czerwone w okolicach 4-5 cm jak najbardziej w akwarium widziałem. Fotki akurat nie mam, ale największe czerwone mutanty spotkałem w zbiorniku z paletami w kwaśnej, bardzo ciepłej wodzie. Karmione głównie mięsnymi miksami paletkowymi. Sam byłem zszokowany jak duże mogą być neony, naprawdę na zmutowane wyglądały Smiley

Gregory, tak jak już Drago proponował, dołóż jakieś stado przypowierzchniowe, np pstrążenice. Bo tak to przy powierzchni ruch będziesz miał tylko podczas karmienia.

I ja bym zdecydowanie powiększył tą ławicę pływającą w toni, 30 szt. zginie Ci w takim zbiorniku. I bierz coś ciekawszego niż neony (bez wnikania w to czy skończą jako żarcie czy nie Wink

panchax
Stały użytkownik

« Odpowiedz #50 : Czerwiec 16, 2010, 07:50:48 »

to również polecam

niewiele ryb widać, ale ta tematyka - może dostrzeżesz coś, co Cie zainteresuje i wprowadzisz do swego baniaka
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2010, 07:54:03 wysłane przez panchax » Zapisane

Kris
Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #51 : Czerwiec 16, 2010, 08:36:33 »

O ziemiojadach słyszałem i pomyślę nad nim choć na dnie będzie już sporo  ryb ok 25 sztuk w tym 5 sporych kiryśników no i te gibki i plecostomusy  Smiley

Ilość ryb w ławicy raczej na pewno będzie ok 50 szt. zależnie od ich wielkości.

Faktycznie coś pod powierzchnię się przyda, jeszcze zobaczę co mi się uda zakupić. Chyba bez wyjazdu na giełdę do Łodzi się nie obędzie Tongue

Zmiana obsady
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #52 : Czerwiec 16, 2010, 18:36:30 »

Przypomina mi to rozmowę o tym jak to co2 nie obniża ph (według mrs) choć wszyscy próbowali mu wytłumaczyć że się myli on twardo mówił nie ;P
Jeśli już coś przytaczasz to rób to zgodnie z prawdą, przedstawiłeś tylko szczątkową informacje, prościej mówiąc, upraszczasz.
Ale, rzeczywiście, miałem pewne wątpliwości.
Np. ostatnio badając PH wody destylowanej wyszło mi 6 w pierwszym 5l baniaku. W drugiej 5l bańce PH=7.
Jak wszyscy wiedzą woda demineralizowana jest wodą miękką.
Zlałem więc cała 5l bańke do otwartego naczynia i zostawiłem to na kilkanaście godzin.
Wg Sebosa woda powinna nałapać CO2 a dzięki temu, że jest miękka PH powinno iść w dół tymczasem PH było na stałym poziomie.
A to tylko niektóre z moich wątpliwości które po prostu przedstawiłem w przytoczonym przez Ciebie temacie.
Poza wypowiedziami typu "zmierz sobie PH wody mineralnej gazowanej..." lub "CO2 zmniejsza PH i ch..." trafiła się perełka w postaci wypowiedzi Sebosa który potrafil przytoczyć konkretne argumenty które przynajmniej w części mnie przekonały.
Widzisz analogie do tego tematu?
No, ale nie o tym tu powinienem pisać.

aghamys
Widzisz.. problem w tym że do mnie dociera argument o drapieżności Skalarów a do mrs nie dociera że mimo tego faktu mogą współżyć w jednym akwarium odp. chowane razem.
Dociera, dociera. Pamiętaj, ze ja pisze tylko i wyłącznie o neonach innesa. Czerwone i czarne - jest szansa ale większe okazy.

W naturze dla Skalara Neon to pokarm bo go Pan mrs łapką nie dokarmia... Inteligentne osoby łapią o co mi chodzi.
To nie ma znaczenia.
Karmienie karmieniem - instynkt instynktem.
Nie oduczysz drapieżnika bycia drapieżnikiem.
Nie nauczysz głodnej ryby w środku nocy by poczekała do śniadania.
Ryby są proste, jak są głodne to polują.
Tu nie ma miejsca na kalkulacje.

Teraz prosiłbym napisać jedynie jakie ciekawe ryby z biotopu czarnych wód znacie, które pasowałyby do obsady, którą wcześniej wymieniłem. Bardziej ryby towarzyskie niż jakieś drapieżniki.
Oj, paleta wyboru jest spora.
Ja, do żaglowców i ryb ławicowych (obojętnie co sobie wybierzesz) dokupiłbym jakieś pielęgnice.
Ty możesz pokusić się o coś większego.
Ktoś wyżej wymienił ziemiojady - świetne ryby.
Ewentualnie, możesz coś z mniejszych, kolorowych pielęgnic nabyć.
Polecam gatunek apistogramma, ładne, kolorowe a przy odpowiednim aranżu możesz pokusić się o całkiem ich sporą ilość.
Mnie osobiście bardzo podobają się p.kakadu. W Twoim baniaku myślę, że bez problemu dałbyś rade z dwoma haremami 1+3.

Mam nadzieje, że temat BW przemyślałeś bo w takim baniaku trzeba będzie raz w tygodniu sporo wody podmienić więc RO będzie ciężko pracować.
Pamiętaj o tym by zmierzyć PH i w przypadku zbyt wysokiej wartości pomyśleć o jego zbyciu.
Oczywiście, nawet w wysokim PH w/w ryby będą żyć i będą mieć się dobrze jednak o potomstwie powinieneś zapomnieć.

Jak chcesz rozwiązać podmiane wody? W takim baniaku to będzie kłopot.
Jaka będzie filtracja i jakie media?
Jak chcesz zabarwić wode?
Przepraszam, że tyle pytań. Jestem po prostu ciekaw Smiley

Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #53 : Czerwiec 17, 2010, 07:02:45 »

Nie ma problemu odnośnie pytań. Chętnie ich udzielę. Jednocześnie co do niektórych jeszcze rozważam opcje więc może sami coś podpowiecie.

Jak chcesz rozwiązać podmiane wody?
Na początek niestety będzie to standardowo. W miejscu, gdzie stoi akwarium nie mam jak podciągnąć spustu wody więc będzie szła za okno na trawnik. Dolewka będzie wężem z filtra RO prosto do akwa ewentualnie do jakiegoś pojemnika jeśli większa ilość.

Jaka będzie filtracja i jakie media?
Za filtr będzie robił sump 240l 120x40x50. 5 komór - 2 mniejsze, 2 większe ostatnia największa na pompę. W węższych gąbka, w większych ceramika i keramzyt.

Tu ewentualnie proszę o propozycję co można jeszcze dorzucić, a co zmienić w mediach.

Jak chcesz zabarwić wode?
Woda zabarwi się w naturalny sposób od korzeni, których będzie dużo, liści dębu. Możliwe, zę jeszcze będzie kilka szyszek czarnej olchy. Plus wywar z liści dębu dodawany stopniowo do akwa.

Planuję również zrobić w zbiorniku plenum, choć zobaczę jak to będzie wyglądać po usypaniu odpowiedniej warstwy piasku.   

Zmiana obsady
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #54 : Czerwiec 17, 2010, 07:54:00 »

Za filtr będzie robił sump 240l 120x40x50. 5 komór - 2 mniejsze, 2 większe ostatnia największa na pompę. W węższych gąbka, w większych ceramika i keramzyt.

Tu ewentualnie proszę o propozycję co można jeszcze dorzucić, a co zmienić w mediach.
Ja bym nic nie zmieniał. Zresztą takiej wielkości złoże będzie i tak sporo przewymiarowane, więc czego byś nie wrzucił do sumpa, to i tak da radę.

Planuję również zrobić w zbiorniku plenum, choć zobaczę jak to będzie wyglądać po usypaniu odpowiedniej warstwy piasku.   

To zrób tylko na kawałku dna (np 1/3). Tylko jeżeli planujesz ziemiojady to chyba daj sobie spokój z plenum. A nawet przy dużych zbrojnikach nie zapomnij oddzielić jakąś siatką dolnej warstwy, żeby nie rozkopały dolnej warstwy.

A skalary to jakie w ogóle planujesz? na taki zbiornik to chyba coś cieńszego niż altumy F0 to nieporozumienie Wink

Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #55 : Czerwiec 17, 2010, 08:39:48 »

Plenum będzie prawdopodobnie zajmować lok 1/3 dna przy tylnej krawędzi w kształcie trapezu i przysypane warstwą piasku. Dodatkowo będzie owinięte rodzajem stylon, który przepuszcza wodę a jednocześnie ochroni samo plenum przed rozkopaniem.

Co do skalarów to raczej nie będą to żadne F0. Raczej już F1-F2.
Z F0 jest bardzo trudno z aklimatyzacją. Czytałem kiedyś świetny wątek jeszcze trochę większego akwa, gdzie dziewczyna kupiła 9 albo 10 F0 i wszystkie padły mimo kwarantanny itd. Dopiero chyba F1 albo F2 udało jej się zaaklimatyzować i mają się dobrze.

Zmiana obsady
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #56 : Czerwiec 17, 2010, 08:53:19 »

Czytałem kiedyś świetny wątek jeszcze trochę większego akwa, gdzie dziewczyna kupiła 9 albo 10 F0 i wszystkie padły mimo kwarantanny itd. Dopiero chyba F1 albo F2 udało jej się zaaklimatyzować i mają się dobrze.
Będę strzelał Wink BW Ani (Andooszki) na akwarystyce Smiley chyba wszyscy czytali! a jak nie czytali to powinni przeczytać Smiley

Sorry za offtop Smiley

A co do plenum, to tak się nazywa całą konstrukcję, nie tylko te kratki na dole. I chodziło mi właśnie o tą siatkę (stylon), która oddzieli dolną warstwę (denitryfikacyjną) od napowietrzonego piachu. Ja miałem w słonawym zbiorniku DSB (to samo co plenum tylko bez dolnej kratki) na całej powierzchni dna, to nie zauważyłem żadnego efektu (nawet mimo lania wódki, żeby dokarmić bakterie). Potem straciłem do niego cierpliwość i wpuściłem trochę kopiących ryb, które zdewastowały (napowietrzyły) DSB całkowicie Smiley

Co do skalarów to głównie chodziło mi o to, żeby to były altumy a nie "zwyczajne" Smiley Jak dla mnie są zdecydowanie dostojniejsze i ładniejsze.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2010, 09:00:05 wysłane przez ducze » Zapisane

Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #57 : Czerwiec 17, 2010, 09:27:07 »

Dokładnie z Anią trafiłeś Smiley

Ona też z kolei wzorowała się na RafaleW i jego Czerwonych smokach. Też świetny wątek Smiley

Prawdopodobnie będą to Altumy i chyba do Łodzi się po nie wybiorę.

Z plenum zobaczymy jak będzie szło.

Zmiana obsady
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #58 : Czerwiec 17, 2010, 09:30:29 »

Że tak się wtrącę: BW Andooszki to już zbiornik kultowy Smiley Polecam lekturę całości - od powstawania tego akwarium - warto! Gregory85 - to do Ciebie Smiley Koleżanka stworzyła wielki zbiornik BW robiący wrażenie Smiley i krok po kroku opisała cały proces.

Edit: A widzę że już tam zaglądałeś Smiley No tak... to tylko potwierdza że jej BW są dość znane Smiley

Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #59 : Czerwiec 17, 2010, 09:35:03 »

Przeczytałem obydwa wątki Andooszki i RafałaW i stąd pomysł na stworzenie BW. Inaczej pewnie byłoby to akwa towarzyskie. A te 115 stron jakoś szybko się czytało Tongue

Innym też gorąco polecam

RafalW i jego Młodzieżowy Gang Czerwonych Smoków (Akwarium 1000l) - z początku holender potem czarne wody
http://www.discus_org_pl/smf/index.php?topic=5660.0

Andooszka i jej czarne wozy z Altumami (Akwarium 1128l)
http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=50385
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2010, 09:38:25 wysłane przez Gregory85 » Zapisane

Zmiana obsady
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8
  Drukuj  

Skocz do: