Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8
  Drukuj  
Autor Wątek: Czarne wody obsada 936L  (Przeczytany 25715 razy)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #60 : Czerwiec 18, 2010, 16:20:59 »

Przeczytałem obydwa wątki Andooszki
Ojej, czyżby wszystkie neony Andooszki zostały zjedzone przez skalary?
Nie! To kłamstwo...one nie jedzą neonów.

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #61 : Czerwiec 18, 2010, 18:15:30 »

Niech ktoś napisze mrs jaka jest różnica między Żaglowcem Skalarem a Żaglowcem Wysokim...
Niech ktoś wyśle go na początek tego tematu i wyjaśni mu jak postulujący argumentowali i warunkowali możliwość trzymania Neonów i Skalarów w jednym baniaku.
Dodatkowo niech go ktoś poinstruuje że aktualnie zajmuje się li tylko 'floodowaniem' i zaśmiecaniem tematów swoją pianą z ust.

Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #62 : Czerwiec 18, 2010, 18:17:41 »

Jak cytujesz to dokładnie
Przeczytałem obydwa wątki Andooszki i RafałaW

A Twój sarkazm nie wnosi nic do tematu.

Ja nie twierdziłem, że skalary nie zjedzą neonów, pytałem o Wasze doświadczenia pod tym kątem.

Pozdrawiam

Zmiana obsady
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #63 : Czerwiec 18, 2010, 19:45:02 »

Niech ktoś napisze mrs jaka jest różnica między Żaglowcem Skalarem a Żaglowcem Wysokim...
Niech ktoś wyśle go na początek tego tematu i wyjaśni mu jak postulujący argumentowali i warunkowali możliwość trzymania Neonów i Skalarów w jednym baniaku.
Dodatkowo niech go ktoś poinstruuje że aktualnie zajmuje się li tylko 'floodowaniem' i zaśmiecaniem tematów swoją pianą z ust.
Tam są lub były też manacapuru.
Ja nie twierdziłem, że skalary nie zjedzą neonów, pytałem o Wasze doświadczenia pod tym kątem.
Wiem, nie pisałem tego do Ciebie.
Z resztą jeden z adresatów się odezwał, nie trzeba było nawet personalnie kierować.
No i przepraszam, że śmiece Ci w watku. Chociaż, może i nie śmiece? Czyż temat nie dotyczy trzymania żaglowców z neonami?

Pozdrawiam.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #64 : Czerwiec 19, 2010, 08:30:29 »

Ale kto zeżarł neony tego nikt nie wie Wink altumy były dorosłe i wypasione, do tego były chyba przed neonami. Więc tu akurat nie ma co szukać dziury w całym Wink

Zresztą autor wątku chyba już zdecydował się na jakieś ciekawsze ławicowce Smiley

My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #65 : Czerwiec 19, 2010, 09:20:10 »

Nie rozumiem po co kłócicie się z kimś kto uważa się za alfę i omegę akwarystyki, nigdy nie omylnym, zawsze mającym rację i wszechwiedzącym mrs?Huh
Przecież on mieszka razem ze skalarami i neonkami, rozmawia z nim,i a jak ktoś trzyma je razem i się nie zjadają na pewno ćpa  Grin
 Wink
 za niepotrzebne prowokowanie.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #66 : Czerwiec 19, 2010, 13:22:49 »

Ale kto zeżarł neony tego nikt nie wie Wink altumy były dorosłe i wypasione, do tego były chyba przed neonami. Więc tu akurat nie ma co szukać dziury w całym Wink

Zresztą autor wątku chyba już zdecydował się na jakieś ciekawsze ławicowce Smiley

Z tego co wiem to neony były na samym początku, Adnooszka miała spory problem z kupieniem altumów.
No, ale tak jak mówisz, nie wiadomo które pierwsze rozsmakowały się w neonach Smiley

Nie rozumiem po co kłócicie się z kimś kto uważa się za alfę i omegę akwarystyki, nigdy nie omylnym, zawsze mającym rację i wszechwiedzącym mrs?Huh
Przecież on mieszka razem ze skalarami i neonkami, rozmawia z nim,i a jak ktoś trzyma je razem i się nie zjadają na pewno ćpa  Grin
 Wink

Uuuuuu, co za kąśliwa uwaga.
To rasta tak potrafią?
 mrs ostrzegałem kilka postów wcześniej. wyprzedzając kolejne zażalenia na Twoje zachowanie dostajesz moderowany do czasu aż trochę ochłoniesz.

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #67 : Czerwiec 19, 2010, 16:14:08 »

Ha, nareszcie triumf cywilizacji Cheesy

Odnośnie innych gatunków ja bym się zastanowił nad jakimiś ciekawszymi "zbrojnikowatymi" - panaque Andooszki są dość fajne Cheesy

I consider myself as a one fish wolf pack
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #68 : Czerwiec 26, 2010, 15:33:06 »

Jak tam Gregory, masz już ławice?

Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #69 : Czerwiec 28, 2010, 07:03:51 »

Nie. Wyskoczył mi wyjazd służbowy i zakup opóźni się o jakieś 2-3 tygodnie jak do domu wrócę Tongue Mam nadzieję, że szybko mi zleci ten czas.

Zmiana obsady
Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #70 : Grudzień 14, 2010, 22:12:08 »

Odświeżam wątek.

Przypomnę, zbiornik ma wymiary 260x60x60 (2 kominy w obu tylnych rogach) - filtracja to sump 170l.

Akwa już działa.
Wstępnie urządzone.
Na razie są tam 2 korzenie, jeden to kawał pnia z korzeniami - ok 2,4m długości Tongue, drugi korzeń ok. 1.5m. Obydwa okorowane.
Do tego trochę liści dębu z gałązkami, 4 łupiny kokosa. (Nawet zbrojnik już pilnuje jajeczek Smiley)
Trochę roślin głownie nurzańce i trochę rogatka. Niedługo mam nadzieję, dojdą z 2-3 żabienice.

Cały czas dążę do czarnych wód i w zasadzie chcę same ryby z Ameryki Południowej.

Mam pytanie czy nie przesadziłem z ilością ryb na początek (większość to ryby od znajomych, kupiony tylko ostatni zestaw)

Obsada to:

Skalary
1 para, 2 dorosłe, 7 młodych ok. 8-12cm
3 gibbicepsy 23, 26, 30 cm
1 akara błękitna (przygarnięta) ok. 10 cm
Ok. 20 zbrojników niebieskich od 3 do 9 cm (zostanie ok. 4-5 sztuk)
10 akar paskowanych od 2 do 5 cm (zostanie 1-2 pary)
5 kiryśników (4 dorosłe ok. 12 cm, 1 średni ok. 7 cm)
Ok. 15 kirysków (pstre, spiżowe, albinosy, złote, 1 sterby)
1 błyszczyk parański (pamiątka po starym akwarium

Ostatni zakup to 6 średnich skalarów ok. 15 cm (altumy F1) gratis do nich (osoba pozbywała się całej obsady czyli doszedł 1 dorosły skalar "weloniasty" oraz  15 neonów)

W związku z tym w akwarium jest obecnie ok 90 ryb. Czy nie mam przerybienia?

Ewentualnie myślałem dołożyć parkę lub haremik pielęgniczek odpowiednio ramirez bądź kakadu.

Jakie macie, drodzy użytkownicy, sugestie co do obsady, ewentualnie roślin/korzeni w akwarium? Smiley

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2010, 20:55:28 wysłane przez Gregory85 » Zapisane

Zmiana obsady
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #71 : Grudzień 16, 2010, 09:45:46 »

Daj fotki jakieś.
Trochę tych ryb jest.
Baniak spory, ale moim zdaniem za dużo jest tego tam.

I consider myself as a one fish wolf pack
Max 58
Każdy ma tak, jak sobie zrobi...
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #72 : Grudzień 16, 2010, 11:06:41 »

Ciekawe że stada jakiegoś poza kiryskami i zbrojnikami nie widzę, choć pewnie bystrzyki jakieś mogły by pływać ( ornatusy, minory czy nawet neony - tu dygresja - jak skalary wychować od małego z neonami to ich nie zjadają , przynajmniej jeśli się dba by się nie nauczyły ze to pokarm - czyli karmienie regularne , odlawianie slabych i chorych neonów, wyjmowanie padniętych). O sorki - jest 15 neonów! Wink

Z tym przerybieniem - dobrze ze zapytałeś - można powiedzieć że jest przerybione - jesli liczyć 1 litr na 1cm dorosłej ryby, to biorąc pod uwagę plecostomusy , gibbicepsy, kiryśniki, akary i skalary - to zaczyna się robić nieciekawie... Do tego drobiazg w postaci 20 zbrojników (20x15=300???) jak zostanie 5 to po co 20?

Kirysków 15 - to rozumiem , ale czemu aż 5 odmian???  to niech będzie 35 - z każdej po 7 - pięć stadek...

Stanowczo jakieś porządki trzeba zrobić!  Bo takie  WIELKIE NIC  Ci sie pomału robi...

Pozdrawiam słonecznie
Andrzej Wink
Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #73 : Grudzień 28, 2010, 13:54:51 »

Stara obsada

Skalary: 1 para, 2 dorosłe,6 Altumów, 7 młodych ok. 8-12cm
Gibbicepsy: 3 - 23, 26, 30 cm
Akara błękitna: 1 sztuka (chyba samica) ok. 10 cm
Zbrojnik niebieski: 20 sztuk od 3 do 10 cm
Akara paskowana: 10 sztuk od 2 do 7 cm (chyba większość to samce)
Kiryśnik: 4 dorosłe ok. 12 cm, 1 średni ok. 7 cm
Kirysek:  10 spiżowych, 1 albinos, 2 złote, 1 sterby
Neon: 15 sztuk
Błyszczyk parański: 1 sztuka (pamiątka po starym akwarium)

Obecnie zostało
Skalary: 1 para czarnych, 6 Altumów, 4 młodych ok. 9-12 cm (Młode do wydania)
Gibbicepsy: 3 - 23, 26, 30 cm
Akara błękitna: 1 sztuka (chyba samica) ok. 10 cm (cały czas do wydania Smiley
Zbrojnik niebieski: 15 sztuk od 3 do 10 cm
Akara paskowana: 10 sztuk od 2 do 7 cm
Kiryśnik: 4 dorosłe ok. 12 cm, 1 średni ok. 7 cm
Kirysek:  10 spiżowych, 2 złote,
Neon: 15 sztuk

Planuję dokupić ok. 30 neonów oraz kilka złotych kirysków (3-5 sztuk). Akara i te 4 skalary mam nadzieję, że szybko znajdą nowy dom.

Czy masie jeszcze jakieś sugestie czy ewentualnie coś wydać i coś dokupić?

Ja osobiści myślałem o 2 ławicy ok 30 hokejówek ale nie wiem czy 2 ławice to nie będzie za dużo na mój baniak.

Zmiana obsady
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #74 : Grudzień 28, 2010, 14:38:35 »

Planuję dokupić ok. 30 neonów
Neony i Altumy...
Zostałem moderowany przez Grajewiaka starając się wybić Ci z głowy taki pomysł a Ty dalej to samo.
Altumy z pewnością się ucieszą z Twojego wyboru.
[/quote]

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8
  Drukuj  

Skocz do: