Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Powiększenie akwarium  (Przeczytany 3178 razy)
stk90
Nowy
*

« : Czerwiec 12, 2010, 23:02:47 »

Witam! Mam 25l akwarium, a w nim harem bojownika, 2 microrasbory galaxy, 6 neonów inessa, 3 otoski, no i dzisiaj dostałem 6 krewetek red cherry. Zrobiło się gęsto i w przyszłym tygodniu chcę kupić 63l. Chciałbym przenieść ryby do 63l a w 25l zostawić same bojowniki, no może kogoś im dla towarzystwa zostawie. Co polecilibyście do 63? Myślałem aby dokupić kilka galaxy, nieco powiększyć stadko neonków, może jeszcze dodatkowe 3 otoski? Spodobała mi się razbora plamista, chciałbym kilka. Do tego jeszcze kilka innych krewetek (jakich?). Co myślicie o takiej obsadzie, nie za dużo?
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 13, 2010, 00:03:43 »

Wiesz.. 60L to nie gigant (100 tez nie..). Ja bym zastopował z ilością gatunków. Jeśli pominąć Bojki.. masz Galaxy, Neony i Otoski to na nich bym się skupił. Dokup kilka Galaxy i kilka Neonów i starczy. i ze dwa Otoski bo też lubią towarzystwo. Ew. zrezygnuj z którejś grupy i pomyśl nad haremem małych pielęgniczek południowoamerykańskich..

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 13, 2010, 11:00:36 »

Witam! Mam 25l akwarium, a w nim harem bojownika, 2 microrasbory galaxy, 6 neonów inessa, 3 otoski, no i dzisiaj dostałem 6 krewetek red cherry. Zrobiło się gęsto i w przyszłym tygodniu chcę kupić 63l. Chciałbym przenieść ryby do 63l a w 25l zostawić same bojowniki, no może kogoś im dla towarzystwa zostawie. Co polecilibyście do 63? Myślałem aby dokupić kilka galaxy, nieco powiększyć stadko neonków, może jeszcze dodatkowe 3 otoski? Spodobała mi się razbora plamista, chciałbym kilka. Do tego jeszcze kilka innych krewetek (jakich?). Co myślicie o takiej obsadzie, nie za dużo?
Jak dla mniie 60l to za mało na neony.
Zostaj sobie harem bojownika, dokum galaxy otosków.
Z 25l nie masz się co bawić, to za mało dla jednego bojownika a Ty masz tam harem.

Pozdrawiam.

darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 13, 2010, 11:05:50 »

W 25 l możesz zrobić krewetkarium Smiley a bojowiki do 60 l
stk90
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 13, 2010, 12:32:16 »

Co do obsady jeszcze się poważnie zastanowie. Jaki byście proponowali filtr do 60? http://www.allegro.pl/item1071181780_filtr_zewenetrzny_kaskadowy_hbl_701_600_l_h_extra.html taki może być? Nie chciałbym już wewnętrznego filtra, a ten jest w dobrej cenie. Grzałkę jakąś z termostatem kupię. Jeszcze jedno - podłoże. Jaki polecicie nawóz w kulkach do podłoża (jakiś link, nazwa) i podłoże. Marzy mi się mała plaża w akwarium, jaki piasek, czy trzeba jakoś oddzielić czy po prostu odgarnąć żwirek i wysypać piasek? Pod piasek też trzeba nasypać nawozu?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2010, 13:28:09 wysłane przez stk90 » Zapisane
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 13, 2010, 13:45:27 »

Tego filtra nie kupuj. Kaskada musi być markowa, o wiele droższa niż te 25zł. A filtr to serce zbiornika i musi być _dobry_. Kup kaskadę AquaClear lub innej marki np JBL.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 13, 2010, 14:26:39 »

Tego filtra nie kupuj. Kaskada musi być markowa
Dlaczego?

stk90
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 13, 2010, 14:28:59 »

No właśnie. w  tym temacie: http://www.akwarium.net.pl/forum/akwarystyczne-pogaduszki/aqua-box-5-7-l-na-dzien-dziecka/15/ użytkownik Shogun4 pisze tak:
- Porządny filtr! - Rzecz absolutnie najważniejsza! Tutaj nie warto oszczędzać, choć to wcale nie znaczy, że musi być drogo. Sprawdzone przeze mnie rozwiązanie to kaskada HBL-501. Wielu krzyczy, że chińszczyzna i tandeta, a za 25zł śmiga jak rakieta - skuteczny i cichy. Przy większym akwa lepszy będzie model HBL-701. Najlepiej dobrać filtr przeznaczony do 2x większego akwarium - będzie większa powierzchnia filtracyjna, co zawsze zapewni większy bufor bezpieczeństwa w razie jakiegoś zachwiania równowagi zbiornika. Duży filtr jest moim zdaniem nawet ważniejszy od dużego zbiornika tzn. większy filtr jest nawet wskazany przy mniejszym baniaczku, bo lepiej pomoże utrzymać w nim równowagę. Generalnie trzeba przeszukać allegro i ewentualnie zapytać na forum o opinie.

To może lepszy jest ten: http://www.allegro.pl/item1062982630_filtr_fan_mini_plus_sklep_lodz.html ? Jednak wolałbym tą kaskadę, żęby mieć miejsce w akwarium.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2010, 14:38:48 wysłane przez stk90 » Zapisane
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 13, 2010, 15:27:31 »

No właśnie. w  tym temacie: http://www.akwarium.net.pl/forum/akwarystyczne-pogaduszki/aqua-box-5-7-l-na-dzien-dziecka/15/ użytkownik Shogun4 pisze tak:

Kolego, poszukaj w sieci informacji o tym filtrze. Poczytaj też o opiniach. Argument mówiący o tym, że filtr musi być oryginalny bo jest lepszy to żaden argument.
Sam używam mało znanych filtrów (zewnętrzny + wewnętrzny). Za "oryginalne" filtry czyli filtry znanych producentów zapłaciłbym 3-4 razy więcej. Powiem więcej, używałem wcześniej tetry  1200 która była dwa razy głośniejsza od obecnego filtra, znajomy ma fluvala który też jest głośniejszy. Nie zawsze jest tak, że oryginalne urządzenie jest lepsze. Globalizacja świata sprawiła, że bardzo wiele urządzeń znanych marek składane jest właśnie w Chinach. Często podobne urządzenia z tymi samymi podzespołami ale o innych nazwach róźnią się 3-4 krotnie w cenie.
Oczywiście, często jest tak, że jakiś filtr to "kupa", musisz znaleźć  opinie na temat danego urządzenia. Jeśli będzie wiele zarzutów dot. filtra, możesz go sobie odpuścić.
Jako minus chińszczyzny zaliczamy też serwis i gwarancje. Czestym przypadkiem jest brak części dostępnych, krótka gwarancja oraz słabe serwisowanie (czyli długi czas oczekiwania na urządzenie - często i miesiąc).
Ja, po potwierdzeniu przez innych użytkowników pozytywnymi opiniami działanie tego filtra, brałbym go w ciemno.

serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 13, 2010, 15:28:08 »

To może lepszy jest ten: http://www.allegro.pl/item1062982630_filtr_fan_mini_plus_sklep_lodz.html  ? Jednak wolałbym tą kaskadę, żęby mieć miejsce w akwarium.

zdecydowanie lepszy był ten pierwszy wybór

mam taki jako dodatkowy do 96 litrów, kupiłem jakieś 10 miesięcy temu i nie narzekam. pozdr.

Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki
GG 10680128
stk90
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 13, 2010, 15:39:04 »

W takim razie biore HBL-701. Teraz jakiej mocy grzałkę potrzebuję, oczywiście z termostatem? Czy macie jakieś konkretne typy, czy moze być jakakolwiek, w końcu to tylko grzałka. W Tesco są filtry i grzałki. Miałem mały wewnętrzny filtr w 25l i byłem zadowolony. Może grzałki są ok? I jakie byście proponowali podłoże? Jakiś nawóz pod nie?
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 13, 2010, 16:10:14 »

wystarczyłaby Ci 50W, ale ja na Twoim miejscu kupiłbym 100W - szybciej nagrzeje i szybciej się wyłączy. Co do firm to różnie z tym bywa, ja od dawien dawna używam grzałek ELITE firmy Hagen(jak większość sprzętu tej firmy) i bardzo sobie je cenie. Nikt jednak nie każe kupować Ci drogiego sprzętu bo jak wspomniał mrs marka to nie wszystko.

PS.
Co do podłoża to wielu akwarystów stosuje i bardzo sobie ceni ziemię, Jest tania jak przysłowiowy barszcz, a efekty są wyśmienite jeżeli masz zamiar mieć zieleniak pod wodą. Na tym forum znajdziesz mnóstwo wskazówek co do tego typu podłoża.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2010, 16:17:15 wysłane przez serwisek35 » Zapisane

GG 10680128
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 13, 2010, 17:08:19 »

Dlaczego?

Dlatego że mam prawie to samo, mniejszy model i jest głośny, wkłady filtracyjne słabej jakości (1xgąbka, nie wypełnia komory), spasowanie plastiku kiepskie (nie leży sztywno, wpada w rezonans), krótki przewód.
Wyjaśniłem Ci dlaczego nie polecam?

Każda zwykła kaskada AquaClear będzie lepsza. Np. taka http://allegro.pl/item1058892073_aqua_clear_mini_20_najlepsza_kaskada_najtaniej_hit.html
Jak napisałem - filtr to najważniejszy element zbiornika i musi być dobry. Jeśli ktoś chce oszczędzać to na pewno nie na filtrze. To mniej więcej jak z zasilaczami w komputerach.
Moim zdaniem lepiej zaoszczędzić na obsadzie, nie szaleć z gadżetami itd niż kupować kiepskiej jakości filtr (przecież to na odległość jest szajs), którego zadaniem jest utrzymywanie jakości wody. Kupiłem HBLa na test, jako dodatkowy filtr do krewetkarium i szybko wywaliłem. Kasa żadna ale jak ktoś kupuje jako jedyną filtrację to kompletnie nie polecam.

Drugi przykład - Fan Mini Plus - zajmie więcej miejsca, ale jest lepszej jakości i NIE SŁYCHAĆ go prawie w ogóle (też posiadam). Minus taki że zajmuje miejsce, szpeci akwarium i wymaga ingerencji w zbiornik. Nie mniej jeśli byłbym skazany by brać tę tanią kaskadę za 25zł i ten Fan Mini - wolałbym wewnętrzny. Przynajmniej miałbym pewność że nie rozleci się po roku a wcześniej nie zacznie terkotać nocą (chyba że ktoś śpi gdzie indziej).

Odnośnie grzałki - ja z kolei nie mogę polecić Ci grzałek Elite Smiley Miałem dwie - 50W i 100 - obie uległy zalaniu, okazały się nieszczelne. Jeśli napisane jest że grzałkę można całą zanurzyć to ktoś może tak zrobić - jednak jak się okazało nie można, po pewnym czasie ulegają uszkodzeniu.
Aktualnie kupiłem JBLa i działa bez zarzutu od półrocza.
Jak napisał predmówca lepiej weź ciut mocniejszą niz to wynika z litrażu. Szybciej będzie ustalała temperatury i nie dopuści do większych wahań (np po otwarciu okna zimą).

Fakt, nikt nie każe kupować drogiego sprzętu ale drogi sprzęt bardzo często jest po prostu lepszy. Trzeba czytać testy i opinie, wyciągać wnioski. Czasami najlepszym wyjściem jest wybranie średniocenowej oferty - nie tak drogiej jak najdroższe ale o zdecydowanie lepszej jakości od najtanszego chłamu, który tylko wygląda na zdjecia dobrze a rozczarowanie przychodzi po pewnym czasie eksploatacji.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2010, 17:27:21 wysłane przez Agnus » Zapisane

serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 13, 2010, 18:25:43 »

Z firmami produkującymi sprzęt akwarystyczny jest jak z browarami. Chcąc podbić rynek ich produkty są najwyższej klasy, a kiedy są już na topie to tną koszta produkcji i efekt jest taki a nie inny. Po za tym można kupić Mercedesa z fabryczną wadą i wówczas marka nie ma nic do rzeczy, albo Lancia bez jakichkolwiek "skaz" fabrycznych i być szczęśliwym. Sorki za post bez związku z tematem wątku. papa

GG 10680128
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 13, 2010, 18:28:52 »

Dlatego że mam prawie to samo, mniejszy model i jest głośny, wkłady filtracyjne słabej jakości (1xgąbka, nie wypełnia komory), spasowanie plastiku kiepskie (nie leży sztywno, wpada w rezonans), krótki przewód.
Wyjaśniłem Ci dlaczego nie polecam?
[/quote]
Wyjaśniłeś.
Fakt, nikt nie każe kupować drogiego sprzętu ale drogi sprzęt bardzo często jest po prostu lepszy.
Kolego, poczytaj opinie (nawet na tym forum) na temat kubełków firmy tetra, fluval czy eheim.
Filtry generalnie świetne, ogólnie polecane, ale...Właśnie, często jest jakieś ale. Że głośny, że cieknie.
Te marki, jak wszystkie inne na świecie (w każdej dziedzinie życia) stawiają na "masówkę", inaczej mówiąc łatwizne.
To tak jak z samochodami. Zobacz audi a3 z lat 90'tych a zobacz te z ostatniego 10-lecia. W tych drugich został praktycznie sam plastik w środku no i psują się zdecydowanie częściej.
Niezawodność w/w marek w filtracji wody to już mit. Niestety mit.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: