Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytanie o oświetlenie  (Przeczytany 3054 razy)
oloix
Stały użytkownik

« : Czerwiec 15, 2010, 13:09:42 »

Hej.

Mam akwarium 81 l i jedną świetlówkę 15W  Lips Sealed Embarrassed
Znalazłem fajny zestaw http://allegro.pl/item1077705523_zestaw_ze_swietlowka_15w_naprawde_warto.html#gallery 

Teraz kilka pytań.
1. Czy zestaw jest dobry ?
2. Czy lepiej kupić ten zestaw ? http://www.allegro.pl/item1082850651_zestaw_oswietlenia_t8_2x15w_44cm.html#gallery

Pozdro
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 15, 2010, 13:24:06 »

Co do pierwszego zestawu to nie wiem jaki jest tam statecznik Co do drugiego zestawu to wybrałbym jak już statecznik elektroniczny

Młode ampularie oddam
sebano79
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 15, 2010, 20:59:42 »

W pierwszym zestawie nie wiadomo jaka jest świetlówka. Prawdopodobnie do wymiany - świetlówki powinno się wymieniać co rok - minimum. Drugi zestaw jest za drogi. Policz sobie : statecznik: 11zł (ten z aukcji ale w sklepie elektrycznym), oprawki około 6 zł za szt., uchwyty kupowałem 3 miesiące temu po 50 gr/szt. I tu polecam plastiki. Metalowe dość szybko korodują. Przewód też około 5-6 zł i oprawki ze starterami - groszowe sprawy. Wszystko dostaniesz w sklepie elektrycznym i zaoszczędzisz na wysyłce. Poza tym, zwróć uwagę aby statecznik poza pracą 1x30w oferował również 2x15W. Chodzi o ilość wyjść. I również polecam stateczniki elektroniczne, tutaj możesz zobaczyć różnicę:

w środku świetlówka na stateczniku elektromagnetycznym , dwie zewnętrzne na elektronicznym. Gołym okiem tego nie widać.

450l
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 15, 2010, 22:26:56 »

W pierwszym zestawie nie wiadomo jaka jest świetlówka. Prawdopodobnie do wymiany - świetlówki powinno się wymieniać co rok - minimum. Drugi zestaw jest za drogi. Policz sobie : statecznik: 11zł (ten z aukcji ale w sklepie elektrycznym), oprawki około 6 zł za szt., uchwyty kupowałem 3 miesiące temu po 50 gr/szt. I tu polecam plastiki. Metalowe dość szybko korodują. Przewód też około 5-6 zł i oprawki ze starterami - groszowe sprawy. Wszystko dostaniesz w sklepie elektrycznym i zaoszczędzisz na wysyłce. Poza tym, zwróć uwagę aby statecznik poza pracą 1x30w oferował również 2x15W. Chodzi o ilość wyjść. I również polecam stateczniki elektroniczne, tutaj możesz zobaczyć różnicę:
http://www.youtube.com/watch?v=2deKXdcoAOM
w środku świetlówka na stateczniku elektromagnetycznym , dwie zewnętrzne na elektronicznym. Gołym okiem tego nie widać.

Tylko że ta w środku będzie mrugac i szybciej się wypali od tych co chodzą na elektronicznym ;po za tym zużycie prądu jest bardzo zauważalne jeśli chodzi o stateczniki magnetyczne czy elektroniczne jakie 20-25% na korzyśc elektronicznych i to wcale nie jest reklama.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
sebano79
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 16, 2010, 06:33:44 »

No tak, chciałem właśnie tym filmikiem uświadomić jak niekorzystne są stateczniki elektromagnetyczne. Elektroniczne można kupić już za około 30 zł.

450l
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 16, 2010, 07:52:29 »

Trzeba też dodać że elektroniczne w przypadku montowania w pokrywie nie nagrzewają  wody co ma znaczenie latem

Młode ampularie oddam
oloix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 16, 2010, 14:33:56 »

OK. Rozejrzę sie za elektronicznym. Ale  jesti problem. W tym korytku raczej nie zmieści się nowy  statecznik i stary ( magnetyczny ). Czyli trzeba kupić 2x15w.

A gdzie ją zamontować ?
 Z tyłu sie nie zmieści, z przodu też nie za bardzo...  A może 2x8w t5  ? Tylko teraz nie mogę znaleść statecznika elektonicznego...
Tylko magnetyczne. http://www.reklamajopek.pl/index.php?products=product&prod_id=450&comment=add

Jeśli kupie ten statecznik i odpowiedni  starter ( jakiej mocy ? ) to mogę spokojnie podłączyć to pod oprawki t5 ?  Pytam bo się nie znam.
I czy to wszystko zmieści sie w tym korytku w pokrywie ?

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2010, 14:38:41 wysłane przez oloix » Zapisane
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 16, 2010, 15:42:54 »

W dziale DYI sa tematy o przeróbkach pokrywy . Statecznik elektroniczny nie potrzebuje startera i zmieści się do pokrywy w miejsce starego A jak masz jakąś nietypową pokrywę to schowaj go do szafki .

Młode ampularie oddam
oloix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 16, 2010, 17:35:30 »

Tylko że ja pytałem o ten magnetyczny. Myślę że 2x8w T5  będzie dobre. tylko nie wiem czy to się zmieści w pokrywie.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: