Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « jaka rybke moge jeszcze dac do akwarium?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jaka rybke moge jeszcze dac do akwarium?  (Przeczytany 967 razy)
aniowiec
Nowy
*

« : Czerwiec 18, 2010, 16:51:29 »

Mam akwarium okolo 80l w ktorym juz mam:
8 gupikow
1 glonojada
3 molinezje (czarne)
jakos pusto w tym akwarium jest i tak sie zastanawiam czy jakas wieksza rybke nie dokupic, tylko wiem, ze np. skalar moze zjesc mniejsze rybki od siebie... no i sie zastanawiam czy moze neonki (kilka) by nie dokupic zamiast duzej...
prosze doradzcie mi, czy jest jakas spokojna duza rybka ktora nie zrobi krzywdy moim gupikom?
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 18, 2010, 17:00:29 »

Więc ja bym się na początku zastanowił jaką rybkę możesz wywalić z tego akwarium, ponieważ Glonojad (tu rozumiem Zbrojnik Niebieski) się nie nadaje i Molinezje również, możesz je oddać i wtedy, np. Neonki, Ramirezy, Agassizy, może nawet Brzanki etc.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 18, 2010, 19:41:09 »

Mam akwarium okolo 80l w ktorym juz mam:
8 gupikow
1 glonojada
3 molinezje (czarne)
Glonojad to pewnie zbrojnik niebieski. W tej chwili jest "spoko" bo jest malutki. Te ryby dorastają do 15cm więc w tym akwarium będzie mu ciasno.
Black molly, ja bym ich nie pchał do takiego baniaka. Raz, że to ryby stadne (3 sztuki to nie stado). Dwa, że to ryby lubiące pływać a, że wcale takie małe nie rosną to będzie im w końcu ciasno.
Gupiki bym oddał bo mnożą się na potęge. Oczywiście, pod względem wymogów zbiornika jak najbardziej mogą być.

Pomyśl nad jakimiś pielęgniczkami, np. harem p.ramireza, p.agassiza, p.kakadu itp. ładwe w hodowli, bardzo ładne no i najważniejsze - zmieszczą się do Twojego baniaka.
W toni wody mogą pływać "kąsacze". W 80l możesz mieć stado neonów, stado któregoś z gatunku tetr lub bystrzyków.

Pozdrawiam.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: