Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « o Boże! skalary przestały jeść
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: o Boże! skalary przestały jeść  (Przeczytany 5527 razy)
ss-d
Stały użytkownik

« : Czerwiec 19, 2010, 10:21:10 »

juz z 3 tygodnie nie chca jesc suchego pokarmu, jedza tylko mrozonki. 2 skalary tak maja, pozostałe 3 jedza normalnie. o cóż tu chodzi? odp

gg: 7086645
margin
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 19, 2010, 10:38:49 »

Pewnie im nie smakuje, każdy ma swój gust. Ty też byś nie jadł suchego pokarmu, gdybyś był rybą Cheesy
Urozmaicaj bardziej pożywienie, a najlepiej daj coś żywego, to zobaczysz jak będą "żarły" papa

b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 19, 2010, 10:57:35 »

zawsze możesz zrobić małą głodówkę Wink po czymś takim powinny jeść

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 19, 2010, 11:36:58 »

Kolega i koleżanka dobrze Ci radzą. Ja mam o wiele mniej wymagające ryby aktualnie a suchych pokarmów podstawowych mam z 5 różnych producentów, do tego kilka różnych roślinnych, OchotkaDafnia zwykła, OchotkaDafnia siaka. Dodatkowo raz na ruski rok kupuję mrożonki daję coś żywego. Ryby potrzebują urozmaicenia! Jakbyś miał jeść codziennie kaszę z kefirem to też by Ci w koncu bokiem wyszła...
Jak nie chcą jeść to niech nie jedzą, w końcu dziabną dla odmiany.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2010, 17:37:52 wysłane przez Agnus » Zapisane

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 19, 2010, 16:15:37 »

Miałem podobne problemy. Pokarmy suche stanowią połowę pożywienia moich ryb, podaje je ze względu na ich rozmaite właściwości. Kilka dni głodówki załatwi sprawę. Po tej głodówce 2-3 dni na samym suchym i gotowe.
ss-d
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 19, 2010, 16:18:06 »

aha dzieki;)
mam 3 rodzaje suchego ( w tym roslinny), rozne mrozonki, kasze manna mrozona i marchewke.

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 19, 2010, 16:26:33 »

Ja swoje skalary pielęgniczki i neony nauczyłem jeść z suchych: spirulinę w płatkach, granulat dla paletek D-50, wszelkie miksy płatków. Jedzą nawet granulat dla kirysków i dziobią przy dnie pokarm tonący w tabletkach.

Jeszcze przyszło mi do głowy, że może tym twoim skalarom coś jest. Bo z treści wątku zrozumiałem, że dawniej jadły a od 3 tygodni nie jedzą. Jeśli tak to dziwne, by było, że nagle 2 skalarom w tym samym czasie zmieniły się gusta kulinarne. W takim przypadku obserwowałbym je w celu wykluczenia jakiejś dolegliwości.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2010, 16:29:12 wysłane przez rodia » Zapisane
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 19, 2010, 17:49:41 »

Moje skalary też co jakiś czas "marudzą" jak podaje płatki.
Przyzwyczajone do wodzienia i przede wszystkim ochotki czasami płatkami plują Smiley
Ciekawe jest to, że na drugi dzień podam te same płatki i już jedzą.
Co do ochotki to kiedyś zmieniłem sklep w którym nabywałem robale i ryby jeść nie chcały.
Może zmieniłeś producenta płatków?

Pozdrawiam.

rybabul
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 19, 2010, 18:06:15 »

aha dzieki;)
mam 3 rodzaje suchego ( w tym roslinny), rozne mrozonki, kasze manna mrozona i marchewke.
Słuchaj roślinnego ci nie radze dawać bo skalary są mięsożerne
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 19, 2010, 18:19:11 »

aha dzieki;)
Słuchaj roślinnego ci nie radze dawać bo skalary są mięsożerne

Wiem, ale dokarmiam ryby roślinożerne i krewetki, a skalary sobie nie żałują wtedy.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 19, 2010, 19:47:02 »

Skalary bynajmniej nie zatrują się pokarmem roślinnym. Wiele gatunków urozmaica sobie dietę glonami, szczątkami roślin poza typowymi drapieżnikami (Skalary niby drapieżne ale jak napisał rodia lubią dziabnąć to i owo).
Pamiętajmy że warto od czasu do czasu podać pokarm zawierający chitynę - np suszoną Dafnię. Ma to pozytywny wpływ na pracę jelit i pomaga pozbyć się ew. niestrawionego pokarmu.

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 19, 2010, 20:50:28 »

Skalary bynajmniej nie zatrują się pokarmem roślinnym. Wiele gatunków urozmaica sobie dietę glonami, szczątkami roślin poza typowymi drapieżnikami (Skalary niby drapieżne ale jak napisał rodia lubią dziabnąć to i owo).
Pamiętajmy że warto od czasu do czasu podać pokarm zawierający chitynę - np suszoną Dafnię. Ma to pozytywny wpływ na pracę jelit i pomaga pozbyć się ew. niestrawionego pokarmu.

Dafnie suszoną i mrożoną dostają po razie w każdym tygodniu i też szamają, aż im się uszy trzęsą.
ss-d
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 22, 2010, 08:05:13 »

Skalary normalnie podpływaja do jedzenie tylko nie jedza. Jedza za to mrozonki normalnie (ochotka, dafnia, solowiec, kasza manna , marchewka)

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 22, 2010, 08:32:35 »

U mnie też rybki wolą mrożonki i żywy pokarm, a suszony zjadają chętnie wyłącznie ślimaki. 
Rybcia:)
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Lipiec 05, 2010, 16:08:22 »

Twoje skalary nie mają urozmaiconej diety, powinieneś to zmienić, nie zaszkodziła by również mała głodówka. Z własnego doświadczenia też wiem że skalary bardziej przepadają za mrożonym i żywym pokarmem niż płatkowanych. W naturze ich głównym pokarmem są organizmy żywe np. małe rybki, larwy owadów itp. Pozdrawiam Cheesy

Moje akwarium-45l

6x Pawie oczko(4 samice, 2 samce)
1x Gurami dwuplamy(samiec odmiana niebieska)
1x Platka Mike Mouse(samica)
1x Kirysek spiżowy(samiec)
2x Węgorek ciernisty(para)
1x Zbrojnik niebieski

Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: