nie sądzę żeby to był dobry pomysł aby hodowac je w domu. Osobiście proponuje gdzieś na działce w zacienionym miejscu postawić beczkę z wodą . na dno dać troche opadłych liści (oczywiście wiosną
) Problem z owadami należącymi do diptera jest bardzo złożony. mianowicie niektóre z nich np. ochotki spędzają w mule jako larwy kilka lat natomiast jako owady imago (dorosłe) żyja zaledwie jeden dzień czasem kilka godzin - nie maja nawet aparatu gębowego i jako dorosłe nie odżywiają się. Rzecz jasna u komara jest inaczej bo tu samica odżywai się sokami roślin a jak chce sie rozmnożyć to krwią i imago żyje około miesiąca a larwy w zależności od pory roku krucej lub dłużej .(nie chcę kłamac więc nie powiem dokałdnie - nie pamiętam
)
Jak przyniosłem do akwa spora ilość larw komarów z ogrodu i nakarmiłewm nimi ryby to okazało się że gdzieś kilka z nich przeżyło i srodze po opuszczeniu akwa sie na mnie zemściły
Dlatego wszelkie komary, ochotki czy też dafnie polecam do hodowli w oczku wodnym a w ostateczności na balkonie w beczce