Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Odławianie zbrojników - glonojadów
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Odławianie zbrojników - glonojadów  (Przeczytany 2120 razy)
Darecki
Nowy
*

« : Czerwiec 19, 2010, 20:07:19 »

Witam
Pytanie teroretycznie do działu "rozmnażanie" ale zauważe że nie mam problemu z tym jak rozmnożyć, ale jak się tego pozbyc Smiley 
Pozbyć czyli odsprzedać Smiley ale zanim to nastąpi to musze je odłowić, a nawet odłowienie z zarośniętego zbiornika dorosłych zbrojników zakrawa na cud, a co dopiero młodych. Problemem jest też to, że ta banda młodzieńców (już z 2 miotów) niszczy mi rośliny Sad
Więc do meritum - czy jest sposób na odłowienie 1,5 do 3 cm glonojadów ? może coś na marchewkę Smiley sam już nie wiem, a nie chcę doszczętnie rozłożyć na czynniki pierwsze baniaczka.
Będę wdzięczny za wszelkie rady - Pozdrawiam.
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 19, 2010, 20:48:41 »

Przygasić światło, rzucić pokarm np tabletki ze spiruliną w miejsce gdzie jest dobry dostęp do odłowienia i czekać.

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 19, 2010, 20:52:37 »

jeśli są dość małe można by spróbować je "spuścić" wężem do wiadra, może lekko brutalny sposób ale zawsze to jakieś rozwiązanie w tej sytuacji imho najprostsze, w którejś książce widziałem pułapkę na ryby z pleksi, wyglądało to tak, że był zrobiony z tego tworzywa kwadrat z dwoma podnoszonymi do góry ściankami dajesz jaką tabletę w środek no i czekasz, próba łapania siatką będzie miała sens jeśli w akwa zostanie samo podłoże,

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 19, 2010, 21:11:47 »

Wrzuc tabletkę pokarmową do butelki (szklanej) i do akwarium Smiley Partiami odławiaj:)

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
przemok96
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 20, 2010, 13:29:19 »

Zrób z metalowych pręcików 2 kwadraty/prostokąty, weź kawałek firanki i zrób z tego bryłę bez jednej ściany na górze. Bryła musi sie składać(góra dół) do 4 rogów przymocuj żyłkę(tam gdzie nie ma ścianki) połóż w akwa gdzie jest dobry dostęp do odłowienia, przysyp trochę piaskiem, połóż tabletkę i jak przyjdą do tabletki to góry i masz rybki odłowione  Wink

Rybcia:)
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Lipiec 05, 2010, 16:11:10 »

Możesz odłowić za pomocą szerokiego węża, bądź na przynętę.

Moje akwarium-45l

6x Pawie oczko(4 samice, 2 samce)
1x Gurami dwuplamy(samiec odmiana niebieska)
1x Platka Mike Mouse(samica)
1x Kirysek spiżowy(samiec)
2x Węgorek ciernisty(para)
1x Zbrojnik niebieski

Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: