Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Mieczyk żółty. (z czego to wynika)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mieczyk żółty. (z czego to wynika)  (Przeczytany 5202 razy)
Klipek
Zainteresowany
**

« : Czerwiec 21, 2010, 10:15:27 »

Dzień dobry!
Wiem że mieczyk żółty to nie jest odrębny gatunek mieczyka, pochodzi on od mieczyka hallery. Moje pytanie dotyczy Zabarwienia ciała, od czego to zależy jak jego matka jest pomarańczowa, a mieczyk żółty urodził się zielony??? ???Mam nadzieję że dobrze się wysłowiłem, jak nie mogę sprostować to do waszych pytań;)
Dzięki Z góry;)
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 21, 2010, 11:19:04 »

Hmm. Od jego ojca? :-)

Klipek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 21, 2010, 12:12:29 »

jest taki problem że od dawna nie mam mieczyka(samca) tylko molinezje(samca) i jak kiedyś od separowałem molinezje i mieczyka do oddania to urodziły mi się małe mieczyki i właśnie ciekawi mnie ten kolor czemu akurat taki zielonkawy, a nie taki jaki miała ich matka??
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 21, 2010, 12:38:50 »

Matka natura sama sobie radzi ... młody mieczyk wrócil do barwy wyjściowej pierwotnej, tudziez naturalnej. Powinienes sie cieszyc Smiley

Klipek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 21, 2010, 12:51:28 »

aha, dzięki;) bardzo;)
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 21, 2010, 14:47:15 »

Poznaj swojego nowego Mieczyka Hellera, forma dzika Smiley

Jaroe
Zainteresowany
**

Nie jestem najleprzy

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 21, 2010, 15:15:59 »

Heh heh ładniutki Grin

Precz ze sztucznotą w akwarium !!!
(nie lubie np.statków i gupich zamków)
darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 21, 2010, 15:42:44 »

Ale są piękne w naturze Smiley
przemok96
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 21, 2010, 15:52:10 »

Ale są piękne w naturze Smiley
W naturze to prawie wszystko piękne Wink

glorfindel07
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 22, 2010, 13:12:09 »

Kiedyś miałem podobną sytuację...
Tylko z molinezjami
Urodziło mi się 18 młodych rybek. Część z nich była czarna, a część biała w pojedyncze czarne kropki.
W akwarium miałem wtedy 4 dorosłe(3 samice i 1 samca) molinezje i wszystkie byly czarne więc zarówno matka jak i ojciec nie mieli białego koloru. Wszystkie młode ryby się uchowały i jak wyrosły na 3cm to sprzedałem je do sklepu... Cheesy

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 24, 2010, 22:50:03 »

jest taki problem że od dawna nie mam mieczyka(samca) tylko molinezje(samca) i jak kiedyś od separowałem molinezje i mieczyka do oddania to urodziły mi się małe mieczyki i właśnie ciekawi mnie ten kolor czemu akurat taki zielonkawy, a nie taki jaki miała ich matka??

Samice mieczyka mogą rodzic do kilku nawet miotów po jednym zapłodnieniu. Fakt że mieczyk jest zielonkawy oznacza że właśnie ten miot był tym koleinym a nie pierwszym po zapłodnieniu. Często się właśnie zdarza że nasty miot u mieczyka właśnie może powodowac wzmocnienie wersji kolorystycznej naturalnej u tego osobnika.
W wątku podany jest mieczyk żółty aby miec młode mieczyka i aby były żółte to samica i samiec powinni byc żółci wtedy młode będą w większości żółte nie oznacza to że wszystkie bo niektóre mogą byc właśnie zielonkawe inne pomarańczowawe lub nawet czerwone wynika to z tego że wersja kolorystyczna takiego gatunku mieczyka powstała z krzyżówki ze zmienniakiem plamistym żółtym który mógł miec też w genach kolor czerwony.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 24, 2010, 23:16:23 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: