jest taki problem że od dawna nie mam mieczyka(samca) tylko molinezje(samca) i jak kiedyś od separowałem molinezje i mieczyka do oddania to urodziły mi się małe mieczyki i właśnie ciekawi mnie ten kolor czemu akurat taki zielonkawy, a nie taki jaki miała ich matka??
Samice mieczyka mogą rodzic do kilku nawet miotów po jednym zapłodnieniu. Fakt że mieczyk jest zielonkawy oznacza że właśnie ten miot był tym koleinym a nie pierwszym po zapłodnieniu. Często się właśnie zdarza że nasty miot u mieczyka właśnie może powodowac wzmocnienie wersji kolorystycznej naturalnej u tego osobnika.
W wątku podany jest mieczyk żółty aby miec młode mieczyka i aby były żółte to samica i samiec powinni byc żółci wtedy młode będą w większości żółte nie oznacza to że wszystkie bo niektóre mogą byc właśnie zielonkawe inne pomarańczowawe lub nawet czerwone wynika to z tego że wersja kolorystyczna takiego gatunku mieczyka powstała z krzyżówki ze zmienniakiem plamistym żółtym który mógł miec też w genach kolor czerwony.