Witam .Czas opisać dalsze przygody .
Płyty z OSB, zabezpieczone lakierem , przełożyłem styropianem "dwójką " . Powstała fajna kanapka : płyta -styr-płyta-styr . Rozłożyłem też parę stron gazet w miejscach gdzie zauważyłem różnice w grubości płyty i na to styropian .
Po akwa wybrałem się pod Konin czyli jakieś 150 km w jedną stronę i przywiozłem cudeńko o wym 175x58x50h z frontem optiwhite . Cena rewelacyjna - szczegóły dla chętnych na PW.
Przy ustawianiu akwa zauważyłem że płyty styropianowe nie są idealnie tej samej grubości . Wśród 10 arkuszy dobrałem prawie identyczne grubością . Różnie dochodziły do ok 0,8mm -pomiar suwmiarką .
Po ustawieniu akwa wrzuciłem jedną dużą rybę a wyglądało to tak:
foto telefonem na gorąco
Następnie wyprawa po płytę meblową . Znalazłem nowo powstałą firmę z niskimi cenami i jak się okazało jest to firma kolegi . Na miejscu zaoferował mi docięcie płyty więc grzechem było by odmówić . Po docięciu oklejenie krawędzi , wiertarka w dłoń ,śrubowkręt na podorędziu też się znalazł i do roboty .
Akwa będzie zbiornikiem otwartym ale zrobiłem coś na podobieństwo klosza . W środku 2xhqi 70w + 2x 11w energooszczędne jako oświetlenie nocne- jeszcze niebieskim akrylem je śmignę .
Wyszło coś takiego
Później przykręciłem drzwiczki , listwy maskujące i zalałem na próbę . Nie mogłem oprzeć się pokusie i wpuściłem karasie . Dla osób które chcą podnieść larum że do świeżej wody ryb się nie wpuszcza , śpieszę z wyjaśnieniem . Woda pochodzi z oczka a na fotce przeszła już dwudniowe filtrowanie . Wrzuciłem też żwir i aby sprawdzić czy nie mam go za mało . Hmm trzeba dokupić troszkę .
Brystol z tyłu przyłożyłem tak na próbę aby zobaczyć jak się patrzy przez optiwhite.
Obecnie akwa stoi puste . Trwają pracę nad tłem z cx5 i preparują się korzenie .
Myśle że za dwa trzy tygodnie bedę finiszował .
pzdr
Miłosz