Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Biotopy « Oczko wodne « Pielęgnice zebry w oczku wodnym
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Pielęgnice zebry w oczku wodnym  (Przeczytany 72409 razy)
Grundman
Bywalec

« : Lipiec 06, 2010, 07:36:18 »

Widząc że niektórzy tu wpuszczają gupiki czy mieczyki do oczka, ja zdecydowałem się wpuścić pielęgnice - zebry.
Troche to eksperyment z mojej strony, będe obserwował co i jak, jak sobie radzą, i mam nadzieje że się rozmnożą w oczku.

Narazie są dwie pary dorosłe. Pływają ze stadkiem malutkich karpików - mniejszych od nich. W oczku pływa też sporo dużych kijanek. Karpiki są ignorowane, a nawet ich aktywność zachęca zebry do wypływania w otwartą toń i pod powierzchnie. I o dziwo wielkie kijanki też są ignorowane - myślałem że raczej zostaną rozszarapane, alre tak sie nie dzieje.

Zebry są wpuszczone od połowy czerwca. Wyłowie je spowrotem gdzieś pod koniec września - ale to wszystko zalezy od warunków pogodowych.

W planach jest wpuszczenie jeszcze trzeciej pary + na próbe jedna para czerwieniaków dwuplamych.
Topielec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Lipiec 06, 2010, 10:20:59 »

Jakie masz dobowe wahania temperatury w oczku?

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Lipiec 06, 2010, 13:47:35 »

Szczerze to dokładnie nie wiem, bowiem jest oczko na działce, kawałek od domu, więc nigdy nie przprowadzałem pomiarów na przykład w nocy by móc porównać z dziennymi temperaturami.
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #3 : Lipiec 06, 2010, 15:33:23 »

jest jedna pielęgnica którą bez problemowo mógłbyś trzymać przez większość wiosny i praktycznie całe lato w oczku... Cichlasoma facetum
Jej populacje spotykane są we Francji, Hiszpanii i Portugalii...

foto drpez.com

Kilka lat temu natknołem się w sieci na takie foto

Pielęgnica ... złowiona z tego co pamiętam w Rybniku;) zidentyfikowana jako p.perłowa ja jednak nie był bym pewien co do tego i brał pod uwage Paratilapie polleni

« Ostatnia zmiana: Lipiec 06, 2010, 15:39:30 wysłane przez asagoth » Zapisane

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Lipiec 09, 2010, 12:17:13 »

jest jedna pielęgnica którą bez problemowo mógłbyś trzymać przez większość wiosny i praktycznie całe lato w oczku... Cichlasoma facetum
Jej populacje spotykane są we Francji, Hiszpanii i Portugalii...

Faktycznie, słyszałem o niej. Natomiast nie widuje jej w sklepach. Ale dzięki że tu o niej wspomniałeś.

Pielęgnica ... złowiona z tego co pamiętam w Rybniku;) zidentyfikowana jako p.perłowa ja jednak nie był bym pewien co do tego i brał pod uwage Paratilapie polleni

Hahah, dobre ;-) Czasem tak właśnie bywa że wędkarze wyławiają jakieś pielęgnicowate, sumowate, piraniowate - zupełnie egzotyczne  Good ! Słyszałem o pilęgnicach festae przy jakiejś elektrowni - bo woda jest tam ciepła. A ta na zdjęciu wygląda mi faktycznie na perłową (jedna fota to zawsze mało by być pewnym, ale to perłowa albo ewentualnie jakaś krzyżówka z perłową - perłowe żyją w troche chłodniejszych wodach niż niektóre inne duże pielęgnice - o czym swiadczy sam rejon ich występowania. Tak, to dobry kandydat na rybe do oczka wodnego na czas letni, wiosenny, może częsciowo wczesno-jesienny. Mogła by się sprawdzić w oczku.

Niektórzy wpuszczają też pawiookie.

p.s.
Rybnki to jakie województwo to jest?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2010, 12:20:21 wysłane przez Grundman » Zapisane
Topielec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Lipiec 09, 2010, 12:50:47 »

Np. w Urugwaju temperatury w zimie spadają do ok. 15 stopni, więc tamtejszym pielęgnicom (głównie ziemiojady) w akwariach należy symulować okres zimowy.

Silne pielęgnice, takie jak zebry, czerwieniaki w oczku sobie poradzą o ile amplituda dobowa temperatury nie jest zbyt duża i dodatkowo jeśli woda nie nagrzewa się w południe zbyt mocno lub nie ochładza zbyt mocno w nocy. To jest indywidualna sprawa każdego oczka (wielkość oczka, położenie - czy pada cień itd), więc należy to skontrolować, bo może się okazać, że ryby przechodzą katusze, mimo że żyją, bo są silne.

rybiastyogon
Gość
« Odpowiedz #6 : Lipiec 10, 2010, 19:33:18 »

p.s.
Rybnki to jakie województwo to jest?

Rybnik to miasto w województwie śląskim.
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Lipiec 10, 2010, 21:13:02 »

Np. w Urugwaju temperatury w zimie spadają do ok. 15 stopni, więc tamtejszym pielęgnicom (głównie ziemiojady) w akwariach należy symulować okres zimowy.

Ale chyba trudno utrzymać ziemiojada w oczku? Raczej trudniej niż pielegnice zebre?

A na przykład tam skąd pochodzi pielęgnica perłowa to chyba temperatury spadają nawet poniżej 15 stopni - Ameryka Północna, Teksas.

To jest indywidualna sprawa każdego oczka (wielkość oczka, położenie - czy pada cień itd), więc należy to skontrolować, bo może się okazać, że ryby przechodzą katusze, mimo że żyją, bo są silne.

Jak sądzisz, jakie dobowe wahania temperatury są dopuszczalne?

Rybnik to miasto w województwie śląskim.

Dzięki. Rejon Polski też ma znaczenie. Ja jestem z woj. dolnośląskiego, a dokładniej to nawet Dolina Baryczy - specyficzny klimat. Nawet flamingi się tu zatrzymują podczas swojego przelotu z Afryki  Grin  - ale raczej z innych przyczyn niż temperatura  Wink

Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #8 : Lipiec 10, 2010, 22:03:55 »

Co do tego typu eksperymentów to kiedyś widziałem jak facet w bajorze zasypanym gruzem złowił Danio Tęczowego. Myślę, że Pielęgnice powinny się trzymać, a jakie wymiary ma ten staw???
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2010, 08:49:26 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
Topielec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Lipiec 12, 2010, 12:49:38 »

Ale chyba trudno utrzymać ziemiojada w oczku? Raczej trudniej niż pielegnice zebre?

To na pewno. O ziemiojadach wspomniałem tylko jako ciekawostkę Smiley

To jest indywidualna sprawa każdego oczka (wielkość oczka, położenie - czy pada cień itd), więc należy to skontrolować, bo może się okazać, że ryby przechodzą katusze, mimo że żyją, bo są silne.

Jak sądzisz, jakie dobowe wahania temperatury są dopuszczalne?

Szczerze, to nie mam zielonego pojęcia, ale myślę, że spadek o ponad 5*C pewnie jest już dla ryb tropikalnych mocno odczuwalny.

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Lipiec 14, 2010, 09:25:16 »

Myślę, że Pielęgnice powinny się trzymać, a jakie wymiary ma ten staw???

Nie jest to jakieś duże oczko wodne, ale momentami głębokie dość, łącznie nie więcej niż ze 2000 litrów. Ciężko obliczyć bo jest niewymiarowe, i ma różne głębokości w różnych miejscach. Potem dam fotke jakąś.

Narazie ryby są zdrowe, żwawe, ruchliwe, przybrały barwy godowe i pływają w parach. Już nie mogę się doczekać jak się rozmnożą, to będzie ciawy widok zapewne  Grin  Co ciekawe, trzymają się płycizn, i na głębokość nie schodzą, stąd są dobrze widoczne. Pozajmowały terytoria w katach zbiornika.

Zachowują się troche inaczej niż w akwarium - przede wszystkim zajęły znacznie większe rewiry których bronią niż to robiły w akwarium! Dokładnie tak jakby się nagle rozbudziły w nich wszystkie dziekie instynkty. Ale atakują tylko siebie nawzajem, karpiki są zupełnie ignorowane (choć zebry mogłyby je spokojnie zabić - są większe). Kijanki też są ignorowane, to karpiki zauważyłem atakują i podgryzają kijanki, zebry nie.

Wczoraj do zestawu dodałem inną rybe akwariową - poszły brzanki róźowe. Dobrze komponują się z karpikami, są ich wielkości, razem tworzą jedno stado, jedną ławice. Do tego stopnia brzanki są podobne do młodych karpików, że nawet samce brzanek uganiają się i zalecają do karpików Cheesy

Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #11 : Lipiec 14, 2010, 09:44:34 »

ja do rybnika mam 10km Smiley to miasto leży koło raciborza, gliwic i żor w zalewie elektrowni rybnik faktycznie woda jest ciepła cały rok jej temperatura jest zawsze wyższa od otoczenia w zimie zobaczcie na zdjęciach co idzie złowić:
http://tiny.pl/h7t1l
a to widok ogólny:
http://foto.nowiny.pl/wp-content/uploads/2009/07/zalew_rybnik_01.JPG
a tu o piraniach w zalewie rybnickim:
http://www.splawik.com.pl/lofiversion/index.php/t7248.html
http://www.fishing.pl/ryby/rekordy/pirania
trochę odbiegłem od tematu i przeniosłem w moje rejony ale jak ktoś ma ochotę i czas na czytanie to zachęcam Smiley
« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2010, 09:51:45 wysłane przez Tal » Zapisane

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Lipiec 14, 2010, 20:28:42 »

w zalewie elektrowni rybnik faktycznie woda jest ciepła cały rok

Niesamowite! To pewnie tą elektrownie miałem na myśli, mówiąc o miejscu w którym znajdywano w polsce pielęgnice Festae.

Ciekawy cyata z linka który dałeś: "podobna sytuacja jest na ciepłym kanale w Nowej Hucie ( z tym, że u nas tym "chwastem" jest pielęgnica niebieskołuska, która odbywa corocznie tarło i się pleni niesamowicie )"
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #13 : Lipiec 14, 2010, 20:51:56 »

Słyszałem sporo o tej Nowej Hucie, kiedyś po necie walało się foto dzieciaka z pasiastym skalarem na haczyku, podobno właśnie z Nowej Huty

W moim woj. jest wioska Połaniec, w której również jest kanał w którym cały rok jest ciepła woda, można tam złapać Oreochromis niloticus, sam osobiście miałem przyjemnośc wyciągnąć ją z wody...Wink słyszałem także opowieści o zidentyfikowanych jako Clarias gariepinus sumach które biorą tam w nocy jednak nie miałem okazji zobaczyć tego na własne oczy... jeśli w tym roku tam pojade i capne coś ciekawego wrzucę foto.

Dodam jeszcze że coraz częściej spotykam Żółwie czerwonolice nad wodą...

Tomaha
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Lipiec 15, 2010, 09:45:54 »

Zlowilem na wedke kilka pielegnic w Krakowie w cieplym kanale.

Zapraszam na forum zbrojnikowe:
http://zbrojnik.xup.pl
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: