Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wojtek 92 200l  (Przeczytany 2915 razy)
Wojtek 92
Stały użytkownik

« : Lipiec 07, 2010, 14:53:48 »

Mam akwarium 200 litrów podzielone przegrodami z siatki na 3 części. Obsada to 3 skalary 5 żałobniczek, sum opaczek, kilkanaście gupików, zbrojnik niebieski. Filtr Aquel FAN 3 grzałka spora nie pamiętam. Z roślinami ubogo trochę mchu jawajskiego gałęzatka. Oświetlenie to 2 żarówki energooszczędne 15W firmy Philips. Rośliny kiepsko rosną. Podłoże to kamienie dość grubej granulacji, kilkanaście sztuk kamieni z pola oczywiście wygotowanych, oraz kilka połówek kokosów. Oprócz tego ozdoby, wiem że większość mnie zlinczuje ale są to 3 zamki, oraz 3 mini kręgi gliniane.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c6a3facc12477b08.html

Część z parą skalarów.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/58fa753a4c51ca06.html
Część ogólna.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a54724d0ee822718.html

Po lewo część z gupikami.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8cc01b5af474705e.html

Całość akwarium.

Wiem że nie dość estetycznie to wygląda, ale tylko tak mogłem po raz pierwszy dochować się larw skalarów, oraz mogę hodować ce sobą gupiki i suma w osobnej przegrodzie. Proszę o wyrozumiałość i brak linczu.
 Z poważaniem amator.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2010, 21:24:39 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
glorfindel07
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Lipiec 07, 2010, 14:55:01 »

Zdjecia nie chodzą!!!

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #2 : Lipiec 07, 2010, 14:57:40 »

LEKTURA OBOWIĄZKOWA KLIK
Wojtek 92
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Lipiec 07, 2010, 14:57:58 »

Teraz chodzą. Chyba założyłem temat zgodnie z regulaminem.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2010, 15:03:52 wysłane przez Wojtek 92 » Zapisane
glorfindel07
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 07, 2010, 15:23:19 »

tragedia
Nie wypowiem się więcej bo nie chce byc wredny...

przemok96
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Lipiec 07, 2010, 15:25:07 »

Trochę dziwne te przedziałki, latarnia i domek nie pasuje. Nie mogę się przyjrzeć akwarium z powodu tych przedziałek  Wściekły
Zrestartuj akwa.

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #6 : Lipiec 07, 2010, 15:38:36 »

Uzupełnij pierwszy post wg regulaminu, który zalinkowałem wyżej. Amatorami jesteśmy tu chyba prawie wszyscy więc się tym nie zasłaniaj. Obejrzyj wątki w dziale "nasze akwaria", poczytaj poradniki i artykuły dla początkujących. Nie będziemy Ci tu przecież ich całych przepisywać czy pisać ich od nowa - a tobie właśnie taka obszerna lektura jest potrzebna.

Poczytaj dużo. Opracuj projekt założenia akwarium w każdym szczególe : rodzaj akwarium, obsada, parametry wody, podłoże itd. Uwzględnij to jakim sprzętem (filtracja, światło) dysponujesz i jakie ewentualnie inwestycje możesz podjąć - aby określić docelowy rodzaj akwarium.
Potem ten swój pomysł na akwarium opublikuj to udzielimy ci wskazówek co ewentualnie zmienić. Dopiero potem przystąp do założenia lub w najlepszym wypadku modyfikacji obecnego zbiornika.

Pozdrawiam, R.
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Lipiec 07, 2010, 17:04:36 »

Nie chcę zagłębiać się w szczegóły bo byłoby tego sporo i mogłoby mnie troszeczkę ponieść Smiley  Masz prawie 300 postów i takie akwarium???

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
kamil4737
112l. lubie roslinki:)
Zainteresowany
**

112l hybryda

« Odpowiedz #8 : Lipiec 07, 2010, 17:18:31 »

Huh brak słów . Najpierw czytaj dopiero rób . Nie wiedzialem tez że można doczekać się larw skalara, myślalem ze narybek . Rośliny nie rosną bo po pierwsze słabe oświetlenie , po drugie ten żwir zbyt gruby nawet trudno go żwirem nazwać , po trzecie czym miały by się odżywiać rośliny w twoim zbiorniku ,pewnie tylko azotem . Życzę powodzenia nie jeden z nas zaczynał tak jak ty , czytaj czytaj czytaj i działaj.  Smiley
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2010, 17:31:28 wysłane przez kamil4737 » Zapisane

Wojtek 92
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Lipiec 08, 2010, 21:13:20 »

To znaczy mam kulki gliniano-torfowe i proszek symfonię złotą ale to nie pomagało. Oświetlenie słabe wiem, ale chwilowo nie stać mnie na inwestycję w akwarium. Żwir nie taki, dobrze a czy wiecie jakie rośliny przy tym hodować??? Wiem że akwa wygląda beznadziejnie i jest beznadziejne. Wyglądało lepiej ale mam teraz kłopoty finansowe więc tylko w akwa inwestuje w postaci pokarmu, wody i prądu. Skalar ma pierw tak jakby larwy teraz są bardziej podobne do narybku.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: