Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: majam [450l] Welony  (Przeczytany 6319 razy)
majam
Zainteresowany
**

« : Lipiec 10, 2010, 11:27:11 »

Objętość brutto: 450 l

Wymiary: 150x50x60

Oświetlenie: standardowa pokrywa diversa wyklejona folią aluminiową - 2 x 36W T8 (Osram Fluora i Osram 840), dołożona świetlówka t5 54W (Philips 865).

Filtracja: kubeł AquaNova 1500l/h + kaskada AquaEl FZN3

Podłoże - żwir kwarcowy 1-3mm

Temperatura: 23 - 25

Fauna: kiryśniki; kirysy, welony, gibicepsy

Flora: anubias, kryptokoryna, mikrozorium, żabienica

A tak to wyglądało trochę wcześniej lecz niektóre rośliny okazały się zbyt słabe Wink
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2010, 15:05:41 wysłane przez majam » Zapisane

Zapraszam wszystkich lubuskich (i nie tylko) akwarystów na
Forum akwarystyczne Gorzowa i okolic
http://akwarystyczne.info
marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 10, 2010, 11:52:55 »

Mi się bardzo podoba tylko czy nie za dużo tam welonów?

gg-733380
przemok96
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Lipiec 10, 2010, 12:31:01 »

Fajne akwa, ale moim zdaniem za dużo rybek(ale moge się mylić)  Good !

majam
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Lipiec 10, 2010, 13:43:04 »

Czy za dużo? Moim zdaniem nie. Póki nie ma problemu ze zbyt wysokim poziomem NO3 nie można mówić o przerybieniu. Problemu z wodą nie ma, parametry są stałe - NO3 waha się między 10 a 15, PO4 niewykrywalne (kropelki JBL). Pamiętajmy też, że welon to ryba, która najlepiej czuje się w grupie. Ilość jest większa niż była planowana na początku ze względu na tarło welonów i odchowane 6 sztuk maluchów które tutaj trafiły (na zdjęciach te najmniejsze, samica która złożyła ikrę to ta największa pamarańczowa).

Grzemp
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 10, 2010, 14:40:31 »

Fajne, fajne! Smiley

Profilowane 60l
Kotnik 20l
Smiley
rybiastyogon
Gość
« Odpowiedz #5 : Lipiec 10, 2010, 19:46:55 »

Bardzo ładne i oryginalne akwarium, daje bardzo ładny efekt i aranżację. Skoro NO3 masz na poziomie 10 - 15 mg/l to dobrze, ale karm je bardzo oszczędnie!  Cheesy (tylko bez przesady, Welon to ryba, która ma bardzo dużą i szybką przemianę materii i mocno zanieczyszcza akwarium!!!)

Pozdrawiam serdecznie, rybiastyogon.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2010, 19:50:04 wysłane przez rybiastyogon » Zapisane
przemok96
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Lipiec 10, 2010, 20:39:33 »

Czy za dużo? Moim zdaniem nie. Póki nie ma problemu ze zbyt wysokim poziomem NO3 nie można mówić o przerybieniu. Problemu z wodą nie ma, parametry są stałe - NO3 waha się między 10 a 15, PO4 niewykrywalne (kropelki JBL). Pamiętajmy też, że welon to ryba, która najlepiej czuje się w grupie. Ilość jest większa niż była planowana na początku ze względu na tarło welonów i odchowane 6 sztuk maluchów które tutaj trafiły (na zdjęciach te najmniejsze, samica która złożyła ikrę to ta największa pamarańczowa).
Wiem wiem, ale liczy sie też komfort. Welkony lubią być w dużej grupie i mieć dużo miejsca.

margin
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Lipiec 10, 2010, 20:58:52 »

Piękne welony i czysto utrzymany, elegancki zbiornik, a to jest wyczyn super fachowca Wink. Gratuluję akwarium, wspaniałych rybek i dorodnego przychówku papa.

ogrodowiec
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Lipiec 12, 2010, 17:32:49 »

Super akwa, bardzo mi się podoba;)
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Lipiec 12, 2010, 22:16:40 »

Masz super baniaki majam nie wiem tylko czy według regulaminu działu możesz miec dwa wątki ale to nie moja sprawa możesz miec ich z 10 jak będziesz miał tak solidne baniaki - szacun.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
majam
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Lipiec 13, 2010, 07:46:35 »

Fakt, nie doczytałem regulaminu a na większości for zasada 1 - wątek = 1 baniak. Według mnie będzie to mało czytelne ale jeśli nie można mieć dwóch wątków, to proszę o połączenie moich 2 zbiorników w jeden wątek (chciałem wrzucić jeszcze kolejne zbiorniki - jako trzecie - krewetkarium ale wtedy to już w ogóle ciężko będzie się połapać jak wrzucę wszystko do jednego wątku)

Wszystkim dziękuję bardzo za opinie.

pietach
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Lipiec 13, 2010, 10:47:26 »

Mały drobiazg - termometr na samym środku przedniej szyby.
A jak z temperaturą - u mnie w domu jest około 27-28*C i w akwarium podchodzi po 29*C.
Ja mam pielęgnice afrykańskie to przetrzymają - a welony to raczej zimnolubne rybcie.

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
majam
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Lipiec 13, 2010, 10:51:59 »

Termometru zwykle tam nie ma, zapomniało mi się po pracach porządkowych i zobaczyłem go dopiero po zrobieniu zdjęć, przy następnych fotkach poprawię.
W domu gorąco ale w pokrywę mam zamontowane wiatraki komputerowe i temperatura nie przekracza 26 stopni. Także nie jest najgorzej.

Smerfcio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Lipiec 23, 2010, 22:42:37 »

Piękne:) ...Tak tylko się zastanawiam, czy welony Ci nie jedzą tego podłoża? Moje kiedyś się dławiły kamykami, jak miały za małe... Przecież one uwielbiają bawić się w podłożu. Robią to z prawdziwą determinacją.
majam
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Lipiec 23, 2010, 23:20:40 »

Są to ryby kopiące w podłożu i dlatego też żwir musi być odpowiednio drobny (żeby bez problemu mogły wziąć go do pyska i wypluć) oraz bez ostrych krawędzi. Dlatego też mam tutaj mieszankę żwiru kwarcowego i rzecznego o granulacji 1-3 i 3-5 mm. Jest na tyle drobny, że nic im nie grozi.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: