Kupujesz 2 sterowniki (włączniki-wyłączniki) automatyczne mechaniczne lub elektroniczne i raczej możesz sterowac statecznikami, a co za tym idzie tylko daną parą światła skoro to 2x 18W i 2x24W jak już wcześniej w moim poscie napisałem nie da się osobno odpalicc 1 rury aby taki statecznik pracował potrzebuje 2 świetlówek.
Możesz to zrobic tak od godziny 10-12 np. 2x 18W tylko chodzi, później dołączasz od 12-22 ten drugi 2x 24w , ale tamten pierwszy o godzinie 20 wyłączasz.
Zazębienie pełnej mocy 8 godz.
Chyba ,że chcesz aby krócej działały to mogą chodzic tak
1. 2x18W- 10-18
2. 2x24W- 14-22
Zazębienie pełnej mocy to 4 godz.
Ten drugi układ bym zastosował tak na początku aby rośliny się przyzwyczaiły do większej mocy i nie poszły Ci od razu glony.
Przykładowa strona tak abyś mógł zobaczyc jak wygląda taki sterownik:
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p=61cb3a23ac94&UID=21da8c91b502Co do ceny to w marketach budowlanych typy Castorama czy Practiker są tańsze meczaniczny 10zł a elektroniczne są od 34 zł mi np. się udało kupic chyba w Nomi przeceniony elektroniczny na 8zł wymieniłem akumulatorek podtrzymujący w środku za 5 zł i za 13zł miałem sprawny sterownik.
Elektroniczny różni się tym, że podtrzymuje właśnie ustawiony czas na wypadek np. braku prądu i można zmiec czas np. na letni (przycisk summer) akutat dzisiaj się powinno wyłączyc ten przycisk. A i jeszcze ma np. 7 lub 10 różnych ustawien np. w weekend możesz sobie ustawic czas włączenia i wylączenia o innych godzinach.