Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Światło w akwarium - zrób to sam porady
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 43
  Drukuj  
Autor Wątek: Światło w akwarium - zrób to sam porady  (Przeczytany 297800 razy)
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #120 : Listopad 13, 2010, 23:24:44 »

Do takiego baniaczka statecznika w Castoramie się nie kupi no chyba ,że magnetyczny. Są najczęściej gotowe belki w T8 18W albo 36W takie jak do biur lub szkół, banków. Są też belki w T5 ale o długościach 8W jakieś 32cm, 13W jakieś 56 cm 14W jakieś 60 cm, 21W około 90cm te przynajmniej mają prostą elektronikę zamiast ciężkich stateczników magnetycznych.
A schowac najlepiej z tyłu na obudowie lub w tym korytku orginalnym (jak się zmieści) co jest w orginalnej wydmuszce.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Kulin
Nowy
*

« Odpowiedz #121 : Listopad 19, 2010, 20:49:09 »

mam baniak 300 litrowy, na razie stoi na ziemi rozpakowany z oryginalną obudową, pomału zaczynam na nowo przygodę z wodnym światem. To że jest teraz za mało światła to oczywiste i musze przerobić oświetlenie, zastanawiam się nad sterowaniem i efektem, tzn. czy dla wzrostu roślin (i samopoczucia rybek) lepiej świecić np. przez 12 godzin pełną mocą, czy stopniowo załączac oświetlenie i np. pełna moc przez 6 godzin dziennie a następnie stopniowo wygaszać, w sumie czas świecenia ok. 14 godzin.
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #122 : Listopad 20, 2010, 11:41:14 »

Takie jest lepsze niż świecenie pełną mocą. Zacznij od jednej i stopniowo zwiększaj np od 8-12 na jednej świetlówce póżniej na 2 lub 3 12-14, później od 14-18 pełna moc 3-5 świetlówek, a póżniej stopniowo możnma zmniejszac  od 18-20 na 2-3 świetlówkach i od 20-22 na 1

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
przemok96
Bywalec

« Odpowiedz #123 : Listopad 20, 2010, 15:24:15 »

Witam, zamierzam do mojego 60l baniaczka dołożyć jedna świetlówkę. I czy taki statecznik będzie dobry??
http://allegro.pl/zestaw-oswietlenia-t8-2x15w-2x18w-i1322639693.html

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #124 : Listopad 20, 2010, 21:58:44 »

Jest to zestaw ze statecznikiem magnetycznym ale przy mniejszych mocach różnica w zużyciu prądu nie jest aż tak duża więc może  byc, dodatkowo jest to układ uniwersalny i jak będziesz potrzebował w przyszłości podłączyc np. 2x18W to będzie w sam raz.
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2010, 22:38:55 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
Kulin
Nowy
*

« Odpowiedz #125 : Listopad 21, 2010, 07:48:12 »

Baniakmaniak, dzięki za odpowiedź.
Czy zestaw 1x54W + 2x54W + 1x54W będzię odpowiedni ? myślę właśnie o takiej sekwencji świecenia 1x54W od 8 do 12, potem 2x54W od 12 do 14, od 14 do 18 pełna moc 4 x 54W, od 18 do 20 2 x 54W, od 20 d0 22 1X54W. A może zamiast tych dwóch 54W (załączanych razem) dać jedną 54W.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #126 : Listopad 21, 2010, 10:24:57 »

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ostatnie zdanie, chcesz zrezygnować całkowicie z jednej świetlówki czy tylko zamiast 2x54W włączać 1x 54W ?
Moc 4x54W jest ok, nie rezygnował bym z jednej świetlówki, lepiej mieć więcej niż później dokładać.
Rozumie że oświetlenie będzie na 3 obwodach - 2 stateczniki z 1 świetlówką i 1 z dwoma - cykl włączania ok. zresztą zawsze można go skorygować, jednak pokusił bym się o wyrównanie czasu świecenia pojedynczych świetlówek - zakładając że ta co jest włączana rano wieczorem już nie świeci

385 l - dyskowce
Kulin
Nowy
*

« Odpowiedz #127 : Listopad 21, 2010, 11:52:20 »

Sebastian, właśnie się zastanawiam nad tym, czy rezygnować, czy lepiej zostawić.
Myślałem o świetlówkach T5 105 cm długie, i do tego 3 stateczniki elektroniczne, 1 x 54 W, 2 x 54 W i trzeci 1 x 54 W. To wszystko po to, aby mieć możliwość świecenia 1 świetlówką, 2 , 3 i czterema na raz. Teraz jeszcze zastanawiam się nad barwą światła dla tych 4 świetlówek i kiedy jakie mają świecić.
ps. czy ma znaczenie jakiej firmy kupić stateczniki elektroniczne, lepsze chyba te z ciepłym startem ?
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2010, 13:12:37 wysłane przez Kulin » Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #128 : Listopad 21, 2010, 18:58:41 »

Mnie się wydaje, że wszystkie stateczniki lepszych firm w technologii T5 w HO (HFO) są z podrzewaniem elektrod. Tylko w technologii T5 typ HE są bez podrzewania ale tylko te w zwykłych belkach które są w supermarketach typu kanlux, brilux, kargo na mocach 8,14, 21, 28 i to pewnie nie wszystkie nie mają owego podrzewania. Sam osobiście nie kupował bym statecznika bez podrzewania elektrod do przecież dosyc drogich świetlówek 54W-owych zwłaszcza tych o temperaturze barwowej powyżej 6500K.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
Kulin
Nowy
*

« Odpowiedz #129 : Listopad 21, 2010, 19:33:26 »

a powiedz mi czy dlugość pprzewodu od statecznika do świetlówki ma znaczenie ?
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #130 : Listopad 21, 2010, 23:01:52 »

Ma znaczenie. Na każdym stateczniku elektronicznym są zaznaczone przewody, które są krótsze i te dłuższe. Możesz sobie sprawdzic-patrząc na statecznik i od Ciebie zależy jak rozmieścisz krótkie przewody tak aby nie były dłuższe niż powinny dlatego u mnie są 2 stateczniki przyczepione z tyłu pokrywy na rogach tak aby przewody były krótkie i przez to są krótkie bo mają 30cm i 35cm (świetlówka która jest pierwsza od przodu) te dłuższe mają 150 - 165 cm co jest zrozumiałe same świetlówki mają 105 cm  + odległośc od tyłu pokrywy 15 -20cm
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2010, 00:25:12 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
shakur84
Nowy
*

« Odpowiedz #131 : Grudzień 03, 2010, 12:50:46 »

Witam serdecznie.Na wstepie chcialem zaznaczyc iz jestem w tym temiacie kompletnym laikiem tzn elektryka, a chcialbym dolozyc conajmniej jedna swietlowke poniewaz mam standart 2 x 18 w ktory z oczywistych przyczyn jest niewystarczajacy dla mnie,chodzi mi o w maire najtanszy i najprostszy sposob za pomoc bede naprawde wdzieczny gdyz choc mam butle co2 rosliny jakos nie chca ruszyc
theng
Nowy
*

« Odpowiedz #132 : Grudzień 03, 2010, 17:58:05 »

Kupujesz statecznik elektroniczny T8 4x18w z możliwością podłączenia tylko trzech. Do tego dwie oprawki bryzgoszczelne i świetlówkę T8 18w. Koszt do 100zł z wysyłką.
Z pokrywy wyciągasz statecznik magnetyczny (jest w tym korytku). Pozbywasz się korytka. W miejsce korytka dajesz nową świetlówkę a statecznik na tył obudowy przykręcasz. Podłączasz według schematu.
I jeśli zrobiłeś wszystko dobrze, to działa. Jak nie, to miej latarkę pod ręką  Grin. To w skrócie bo gdzieś jest fotorelacja na tym forum.
drajek
Nowy
*

« Odpowiedz #133 : Grudzień 08, 2010, 16:06:04 »

Witam serdecznie!
Otóż w sobotę w końcu postanowiłem zmodyfikować swoje oświetlenie 2x18W w standardowej pokrywie akwarium 112l. Wcześniej zakupiłem statecznik elektroniczny 4x18W i oprawki bryzgoszczelne. Wyciąłem całe korytko ze środka, wyrzuciłem cały fabryczny układ, zamontowałem 4 świetlówki, wszystko ładnie podłączyłem - no i próba - radocha ogromna bo świeciło. Ale poświeciło 15 minut i eksplodował statecznik. Załamka normalnie zostałem bez światła i teraz dylemat zakupić nowy statecznik za przeszło 8 dych ze sklepu za rogiem, czy kombinować? Stwierdziłem, że jednak kombinować - poszukałem, poczytałem i decyzja zapadła robię stateczniki z żarówek energooszczędnych. Wycieczka do sklepu w poszukiwaniu najtańszych żarówek - niestety nie było 21W wobec tego kupiłem 3 szt 18W po 6,50zł jedną przepaloną 24W miałem w domu i przystąpiłem do dzieła. Rozprułem żarówki 18W i 24W polutowałem podłączyłem wszystko i dołożyłem wcześniej zakupione świetlówki ze zwykłego sklepu osram 865 po 11zł. Wtyczka do prądu i ... działa!!! Jeśli mogę coś doradzić wszystki, którzy mają chociaż kilka narzędzi i jakieś ogólne pojęcie o elektryce + troszkę zdolności manualnych - zróbcie tak jak ja za drugim podejściem. Widzę tylko same zalety takiego rozwiązania, ponieważ po pierwsze koszty - 4 żarówki =26zł, świetlówki po 11 zł, oprawki po 6,50zł, a po drugie niezależność poszczególnych świetlówek - czyli jeżeli siądzie jeden statecznik to świecą się jeszcze 3 świetlówki, a nie jak w zintegrowanym gaśnie wszystko i sam koszt naprawy nie do przecenienia, kupujesz jedną żarówkę z parę złotych, a nie cały statecznik za grubą kasę, który tak jak w moim przypadku najprawdopodobniej oferował zbyt małą moc w stosunku do opisu, który posiadał na obudowie.
Pozdrawiam serdecznie
pawelek-131
Stały użytkownik

;)

« Odpowiedz #134 : Grudzień 08, 2010, 19:16:03 »

Witam. Mam baniaczek 45l. I w pokrywie jest zamontowana świetlówka 14w. Czy to starcza na ten litraż? Aktualnie mam mało roślinek, ale planuje zrobić takie które będzie zarośnięte... Jeżeli to za mało to prosiłbym o link jak przerobić taką pokrywę.
Z góry dziękuję Wink
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 43
  Drukuj  

Skocz do: