yyyy dlaczego piszesz niestety skoro ja chcę instalować raczej t8? Jaka jest różnica między tym co mam tzn statecznik jak na zdjęciu a innymi np. z żarówek lub innych? Co lepsze i tańsze?
W Twoim przypadku nie napisałem tylko raczej w swoim bo sam stosuję już ze 4 lata T5 nie wiem czy firma Osram nie chce lub nie zwraca większej uwagi na akwarystów i nie produkuje tej w sumie bardzo dobrej świetlówki w technologii T5. Ogólnie rzecz biorąc jarzeniówki bo tak właśnie często się określa nazwy świetlówek kojarzą mi się właśnie z odmianą T8 (właśnie bo się jarzą, a nie świecą) w odróżnieniu z odmianą T5, która tak naprawdę się świeci a nie tylko jarzy. Gdyby nie technologia świetlówek T5 to nie mielibyśmy żarówek energooszczędnych (tzw.kompaktów)
A statecznik magnetyczny w porównaniu z elektronicznym to tak jakby porównac komputer z liczydłem.
Polecam stateczniki elektroniczne, może nie są tanie ale mają więcej zalet niż wad, a sama świetlówka nawet T8 może na dobrym stateczniku z podgrzewaniem elektrod chodzic dwa razy tyle czasu.
Nie jest też złe zastosowanie elektroniki z kompaktów skoro chcesz zaoszczędzic i masz smykałkę do nie wiem lutowania kabelków to czemu nie na takim czymś też długo pochodzi i nie stopi przynajmniej obudowy pokrywy jak to się często zdarza przy statecznikach magnetycznych, które zużywają nieraz dwa razy tyle prądu co powinny zwłaszcza te zardzewiałe.