asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« : Lipiec 16, 2010, 13:20:49 » |
|
Witam Od dłuższego czasu zastanawiam się nad przekształceniem 60l akwarium w zbiornik dla pielęgniczek, jako że w życiu miałem z nimi mało wspólnego to pytam Zastanawiam się na początek na pielęgniczką żółtą... jednak u mnie cholernie twarda woda jest, macie jakieś rozsądne finansowo sposoby na sprawienie odpowiednich parametrów dla tych ryb?? Co do dekoracji to mógłby się wypowiedzieć ktoś kto wie jaki dokładnie biotop zamieszkuje ta pielęgniczka (czyste czy czarne czy białe) Zależy mi na odchowaniu narybku więc problem wody stawiam na pierwszym miejscu
|
|
|
|
|
|
|
maskotus
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 16, 2010, 14:23:56 » |
|
Borelki występują na bardzo rozległych terenach i w różnych parametrach wód(w czarnych wodach raczej nie, ale mogę się mylić). Ponoć spotykane są w Argentynie gdzie temp wynosi nawet 16 stopni. Ja w swojej 45tce rozwiązałem problem twardości w taki sposób, że mieszam wodę do podmian pół na pół kranową z wodą z czajnika Brita. Twardości mam ok 5. W kranie 9 i 16. Polecam Ci też kakadu. Można trafić na naprawdę genialne odmiany barwne. Ja obecnie mam śliczny harem Orange. Płetwy samca wyglądają jak płomienie a jest on jeszcze młody. Samiczki też są kolorowe. Nie polecam Ci ramirez. Są oklepane, osłabione przez Azjatów i zdychają z byle powodu.
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 16, 2010, 18:44:02 » |
|
Co prawda ryby nie miałem ale co nieco napiszę  Pielęgniczka żółta czyli borella w typowo czarnych wodach nie występuje, mówiąc typowo mam na myśli wody Rio Negro czy Rio Orinoco. Jak wszyscy wiedzą, Ameryka Południowa i jej specyficzny klimat (pory deszczowe) sprawiają, że wylewające rzeki tworzą coś a'la czarne wody. Tam też pielęgniczki można spotkać. p.borella występują raczej w wolnopłynących, przejrzystych wodach takich jak Mato Grosso. W związku z tym, że nie jest to typowo "czarno wodna" ryba, jej tolerancja na parametry wody jest o wiele większa od ryb spotykanych w BW. PH może dochodzić do 8 a GH/KH do 16, myślę więc, że twoja woda spełnia te wymagania. W "czystych wodach" dno akwarium pokrywa rzeczny żwir, liści raczej nie ma natomiast korzenie - owszem. Pielęgniczka ta winna być trzymana w haremie, dla 60l myślę, że optymalnie będzie 1+3 (pamiętaj o dużej liczbie kryjówek bo silniejsze samice zagonią słabsze). Mniejsza liczba samic (harem 1+2) prawie na pewno spowoduje znęcanie się silniejszej samicy nad słabszą. W takiej wodzie możesz być spokojny o hodowle młodych. Sam walcze z parametrami wody i po głowie chodzą mi właśnie "borelki". W sam raz na moją kranówke są. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 16, 2010, 19:00:49 » |
|
Moja kranówa bez uzdatniania nadaje się świetnie do hodowli tangi i malawi;) mam narazie finansowy problem więc zaprzestałem bawić się w parametry tylko przyjmuje takie jakie są... jeśli kłopoty z kasą się skończą napewno powróce do zmiękczania, póki co na miękka wode w 280tce nie mam co liczyć, więc pomyśłałem o zrobieniu 60 l z pielęgniczkami... to dużo taniej wyjdzie... przedewszystkim gdybym chciał kupować wodę RO http://wod-kiel.com.pl/jakosc-wody-,28.htmltu masz tabele z uwzględnieniem kielce\białogon  nieźle nie?
|
|
|
|
|
|
|
paweloo18
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 16, 2010, 19:44:42 » |
|
Pozwólcie, żę się przypne. Do mojego akwarium holenderskiego 135l mam zamiar wrzucić pilęgniczki właśnie borelki. I chciałbym sie was poradzić odnośnie biotopu. Czy pielęgniczki w akwarium holenderskim będą chodz w małej mieże odzwierciedlać biotop w jakim występują? Z ręką na sercu niewiem jak wygląda środowisko życia pilęgniczek amerykańskich. Czy są to wody mocno porośnięte roślinkami, czy raczej kamienie itp. poradzcie mi.
|
|
|
|
Pasja. Wiedza. Doświadczenie.
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 16, 2010, 19:59:12 » |
|
Nie ma tragedii. Dasz kilka korzeni, torf do filtra (jeśli kubeł lub kaskada), szyszki olchy i jeszcze troche zbijesz parametry. 60l to nie wiele. Nie wiem ile u ciebie kosztuje destylka ale u mnie 3zł za 5l. Poświęć się raz i kup 4-6 butelek destylki, wlej do zbiornika, dodaj kranówki i parametry troszkę w dół zejdą. Ale tak jak mówie, w takich parametrach młode będziesz miał.
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 16, 2010, 20:09:15 » |
|
Nie ma tragedii. Dasz kilka korzeni, torf do filtra (jeśli kubeł lub kaskada), szyszki olchy i jeszcze troche zbijesz parametry. 60l to nie wiele. Nie wiem ile u ciebie kosztuje destylka ale u mnie 3zł za 5l. Poświęć się raz i kup 4-6 butelek destylki, wlej do zbiornika, dodaj kranówki i parametry troszkę w dół zejdą. Ale tak jak mówie, w takich parametrach młode będziesz miał. Zamierzałem podczepić tam kaskadę i turbinkę więc torf da rade... korzenie i szyszki napewno też się tam znajdą... ok spróbuje powoli startować z tym zbiorniczkiem... `
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 16, 2010, 20:37:44 » |
|
Nie ma tragedii. Dasz kilka korzeni, torf do filtra (jeśli kubeł lub kaskada), szyszki olchy i jeszcze troche zbijesz parametry. 60l to nie wiele. Nie wiem ile u ciebie kosztuje destylka ale u mnie 3zł za 5l. Poświęć się raz i kup 4-6 butelek destylki, wlej do zbiornika, dodaj kranówki i parametry troszkę w dół zejdą. Ale tak jak mówie, w takich parametrach młode będziesz miał. Zamierzałem podczepić tam kaskadę i turbinkę więc torf da rade... korzenie i szyszki napewno też się tam znajdą... ok spróbuje powoli startować z tym zbiorniczkiem... ` Tylko pamiętaj, że przy stosowaniu szyszek nie będzie tego typowego biotopu (czyste wody). U mnie 6 szyszek zabarwiło 240l wody 
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 16, 2010, 20:44:10 » |
|
Tylko pamiętaj, że przy stosowaniu szyszek nie będzie tego typowego biotopu (czyste wody). U mnie 6 szyszek zabarwiło 240l wody  No ja jestem fanatykiem odtwarzania jak najbardziej zbliżonych warunków rybom które hoduje dlatego te szyszki przemyśle...  a nie znam się jeszcze zbyt mocno na CW BW WW... masz może jakąś stronkę z której można by dowiedzieć się przynależności danych ryb do tych trzech typów wód?? I mam jeszcze pytanie... czy bystre potoki które płyną z gór (w sensię że w SA) zaliczają się do CW?
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 16, 2010, 21:05:47 » |
|
Tylko pamiętaj, że przy stosowaniu szyszek nie będzie tego typowego biotopu (czyste wody). U mnie 6 szyszek zabarwiło 240l wody  No ja jestem fanatykiem odtwarzania jak najbardziej zbliżonych warunków rybom które hoduje dlatego te szyszki przemyśle...  a nie znam się jeszcze zbyt mocno na CW BW WW... masz może jakąś stronkę z której można by dowiedzieć się przynależności danych ryb do tych trzech typów wód?? I mam jeszcze pytanie... czy bystre potoki które płyną z gór (w sensię że w SA) zaliczają się do CW? była kiedyś ********* strona moja amazonia ale coś nie hula ostatnio, wracając do wód: - clearwater - wody przejrzyste - najczęściej potoki górskie, rzeki o wartkim nurcie i kamienistym podłożu, jak sama nazwa mówi duża przejrzystość - whitewater - wody białe - najczęstszy biotop SA, mętne, żółtozabarwione, - black water - wody czarne - herbaciane zabarwienie no i wiadomo jakbyś potrzebował parametrów to pisz mam u Sieniawskiego, wracając do obsady to borelki w sam raz, tak pod względem parametrów jak i litrażu, ktoś pisał o kakadu ale nie daj się skusić sam mam w 112 układ 1+2 i to jest imho dla nich minimum Nie przeklinamy.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2010, 15:01:35 wysłane przez Emi »
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 16, 2010, 21:12:26 » |
|
Tylko pamiętaj, że przy stosowaniu szyszek nie będzie tego typowego biotopu (czyste wody). U mnie 6 szyszek zabarwiło 240l wody  No ja jestem fanatykiem odtwarzania jak najbardziej zbliżonych warunków rybom które hoduje dlatego te szyszki przemyśle...  a nie znam się jeszcze zbyt mocno na CW BW WW... masz może jakąś stronkę z której można by dowiedzieć się przynależności danych ryb do tych trzech typów wód?? I mam jeszcze pytanie... czy bystre potoki które płyną z gór (w sensię że w SA) zaliczają się do CW? była kiedyś zajebista strona moja amazonia ale coś nie hula ostatnio, wracając do wód: - clearwater - wody przejrzyste - najczęściej potoki górskie, rzeki o wartkim nurcie i kamienistym podłożu, jak sama nazwa mówi duża przejrzystość - whitewater - wody białe - najczęstszy biotop SA, mętne, żółtozabarwione, - black water - wody czarne - herbaciane zabarwienie no i wiadomo jakbyś potrzebował parametrów to pisz mam u Sieniawskiego, wracając do obsady to borelki w sam raz, tak pod względem parametrów jak i litrażu, ktoś pisał o kakadu ale nie daj się skusić sam mam w 112 układ 1+2 i to jest imho dla nich minimum Nie kakadu odrazu wydały mi się za duże, mógłbym je wpuścić ale do tej 280... i zastanawiam się nad tym czy mi to akwa nie przyblokuje... a ja właśnie zakupiłem sieniawskiego dwie części i zabieram się teraz do lektury (cieszy mnie że jest tam wspominek o biotopach Ameryki Południowej, bo szczerze nie miałem okazji jeszcze nawet spisu treści pojąć)... Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 16, 2010, 21:19:30 » |
|
I mam jeszcze pytanie... czy bystre potoki które płyną z gór (w sensię że w SA) zaliczają się do CW?
Tak, jako przykład można podać Rio Xingu.
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 16, 2010, 21:43:00 » |
|
a ja właśnie zakupiłem sieniawskiego dwie części i zabieram się teraz do lektury (cieszy mnie że jest tam wspominek o biotopach Ameryki Południowej, bo szczerze nie miałem okazji jeszcze nawet spisu treści pojąć)... Pozdrawiam
o to spoko, szczerze polecam bardzo pomocna i ciekawa lektura, jak będą Cię kręcić te klimaty to mogę jeszcze polecić koningsa "pielęgnice moja pasja"
|
|
|
|
|
|
|
Grundman
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 17, 2010, 13:26:13 » |
|
asagoth:Zastanawiam się na początek na pielęgniczką żółtą... Pielęgniczka żółta jest super, bardzo dobra na początek. I pewnie lepsza na początek z powodu mniejszej agresywności od kakadu. Korzenie i szyszki - tak jak popowiadają - powinny zapewnić wystarczające warunki dla tej pielęgniczki. Do mojego akwarium holenderskiego 135l mam zamiar wrzucić pilęgniczki właśnie borelki. I chciałbym sie was poradzić odnośnie biotopu. Czy pielęgniczki w akwarium holenderskim będą chodz w małej mieże odzwierciedlać biotop w jakim występują? Z ręką na sercu niewiem jak wygląda środowisko życia pilęgniczek amerykańskich. Czy są to wody mocno porośnięte roślinkami, czy raczej kamienie itp. poradzcie mi. Wbrew pozorom większość peileniczek w naturze wcale nie zamieszkuje bujnie porośniętych roślinnością zbiorników. Często jest wręcz z roślinami tam ubogo. Ale akwaryści i hodowcy Apsito trzymają je z roślinami - to dobre do celów hodowlanych. Peilęgniczki to dobry mieszkaniec dla akwariów holenderskich - fajnie wyglądają na tle roślin, dobrze się komponują, dobrze się czują. Filmiki z ich wód naturalnych pokazują jednak, że jest tam całkiem ubogo bardzo często  Jeden gatunek pielegniczek, głównie tych bardziej popularnych, zdarza się że bywa tez wyławiany w różnych typach wód, a także w wodach o różnej roślinności. Ten sam gatunek może być wyławiany i w czarnych i białych wodach.
|
|
|
|
|
|
|
paweloo18
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 17, 2010, 14:20:36 » |
|
Bardzo mi pomogłeś. Jednak zdecyduję sie na pielęgniczki, bo nie byłem pewien czy to dobry pomysł. Ale twoja wypowiedź mnie do tego przekonała.
Pozdrawiam Paweł
|
|
|
|
Pasja. Wiedza. Doświadczenie.
|
|
|
|