Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co zrobić? obsada 45l  (Przeczytany 11475 razy)
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #45 : Sierpień 12, 2010, 19:35:45 »

Możesz spokojnie dodać krewetek.  Ale co do samic bojownika- moim zdaniem jak na 45l to już było by za dużo. Gdyby jeszcze nie było Razbor to było by ok...ale z nimi to już za dużo.

Odnośnie "oswajania"- masz na myśli aklimatyzację rybek tak? Najbardziej prawidłową metodą jest:
Przywiezienie ryb ze sklepu, włożenie ich z woreczkiem do akwarium kwarantannowego by temperatury się wyrównały (w akwa i woreczku) , zwykle to jakieś 15 minut, następnie przez kilka godzin dolewanie po trochę wody z akwa kwarantannowego do woreczka, by rybka się oswajała z nowymi parametrami powoli. Następnie wyławiasz rybkę siatką i przekładasz do akwarium kwarantannowego na co najmniej kilka tygodni, by mieć pewność że rybka nie jest chora.

Zwykle jednak odbywa się to na duuuuuże skróty: czyli ...włożenie rybki z woreczkiem do akwarium docelowego, dolewanie wody co jakieś pół godzinki po trochę, następnie odłowienie i wpuszczenie rybki do akwarium docelowego ...i tyle Smiley .

andrej
Bywalec

« Odpowiedz #46 : Sierpień 12, 2010, 19:41:10 »

Aha, Dziękuję za szczegółową odpowiedź Smiley Ale, ile mogę mieć tych krewetek ? 5,6 czy może więcej lub mniej ?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2010, 19:46:25 wysłane przez andrej » Zapisane
snake 030
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #47 : Sierpień 13, 2010, 10:01:10 »

Krewetek to 10-12.
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #48 : Sierpień 18, 2010, 14:42:41 »

Zwykle jednak odbywa się to na duuuuuże skróty: czyli ...włożenie rybki z woreczkiem do akwarium docelowego, dolewanie wody co jakieś pół godzinki po trochę, następnie odłowienie i wpuszczenie rybki do akwarium docelowego ...i tyle Smiley .

Tak jak piszesz tylko co 15 minut dolewka Wink po godzinie ryba pływa Wink
Ale im więcej mam drogich ryb z odłowu tym częśćiej robię kwarantannę Smiley

I consider myself as a one fish wolf pack
andrej
Bywalec

« Odpowiedz #49 : Sierpień 19, 2010, 11:21:38 »

Witam Smiley
Już po paru tygodniach od włożenia rybek i krewetek do akwarium wszystko było dobrze, ale pewnego upalnego dnia wracam do domu i wszystkie krewetki pozdychane Sad Na 100 % to niestety temperatura Sad
Już nieraz obniżałem temperaturę w akwarium zamrożoną wodą w butelkach no i obniżało się o kilka stopni, ale po kilku godzinach już znowu było prawie 30 C, a jak wiadomo krewetki są wrażliwe na wszystko. Została tylko jedna krewetka Red Cherry Sad Pewnie dlatego,że teraz jest trochę chłodniej niż było. Już po ich śmierci widać na dnie jest pełno brudu Sad chciałbym kupić kiryski tylko jakie ? i ile sztuk ? Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź Smiley

Pozdrawiam
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #50 : Sierpień 19, 2010, 12:18:17 »

Od 30 stopni to krewetki nie powinny zdychać
Prędzej woda się zepsuła od syfu lub wyłączony filtr miałeś

andrej
Bywalec

« Odpowiedz #51 : Sierpień 19, 2010, 12:24:40 »

Filtr jest włączony cały czas, no to może woda Sad  No ale wodę wymieniam co tydzień 20 % tylko wtedy nie było mnie cały dzień w domu i to wszystko przedłużyło się o jeden dzień i to mogła być przyczyna ?
A jeśli chodzi o kiryski ? To jakie i ile byście proponowali ?
andrej
Bywalec

« Odpowiedz #52 : Sierpień 26, 2010, 21:07:07 »

Witam, nie chciałem zakładać nowego tematu, więc napisałem to tu . Smiley
Więc tak :
Od niedawna myślę nad kupnem testów do pomiaru wody. Myślałem nad JBL ( zestaw : kH,pH,Fe,NO2,NO3 ) Tylko takie cóś kosztuje u mnie w akwarystycznym 182 zł. A z allegro nie chcę kupować droższych rzeczy, po prostu nie ufam.   Trochę dużo. Ale może niektóre testy nie są potrzebne ? Więc można np. kupić samo pH i jeszcze coś i jeszcze coś ( czyli tylko 3 ? ) . Z tego co czytałem to tanie a dobre są zoolek'a, czy to prawda ? A może Tropical'a, w akwarystycznym są Tropical'a, a Zoolek'a nie ma. Więc może Tropical ?
Co o tym sądzicie ? Najlepiej jeśli napiszecie jakie testy są takie najjjważniejsze Smiley Smiley Bo po co kupować coś co jest mniej użyteczne ? Smiley
Proszę o rady Smiley
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #53 : Sierpień 26, 2010, 21:49:46 »

ph
KH
GH
NO3

Reszta jest raczej przewidywalna jeśli akwarium jest dojrzałe i powyższe cztery są w normie Smiley
andrej
Bywalec

« Odpowiedz #54 : Sierpień 26, 2010, 21:53:14 »

Aha dzięki bardzo. Tylko jeszcze jedno pytanie: Czy testy tropicala są godne polecenia czy też nie są zbyt dobra ?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2010, 22:34:06 wysłane przez andrej » Zapisane
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #55 : Sierpień 27, 2010, 11:19:44 »

Raz miałem  test pH tej firmy. Bardzo dobrze mierzą, kolory bardzo wyraźne, 60 pomiarów starczyło mi  na 2 lata, nie mniej jednak lepiej kupić zestaw, taniej wychodzi niż osobno Smiley
Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  

Skocz do: