andrej
|
|
« : Lipiec 18, 2010, 19:06:00 » |
|
Siemka :] Mam taki pomysł że tak to nazwę i chciałbym się Was spytać co o tym myślicie. Więc tak, posiadam akwarium 45 l (sprzęt : filtr - FLUVAL U2, oświetlenie - aqua-glo 14W i oczywiście grzałka ). Obsada według mnie jest zła i postanawiam ją zmienić : Mieczyk ( była para ale samica była już za stara i padła , nie ten litraż wiec ODDAJE ) 4x Kirysek spiżowy , 4x gupik , 10x neon inessa i 2x Minor czerwony i 2x Kosiarka . No więc chyba połowa obsady jest do bani więc gdybym zostawił sobie tylko neony i do tego kupił krewetki (Myślę nad kupnem 10 Red Chery, 5 Amano i 2,3 Filtrujące.Jeżeli to zbytnio nie pasuje do obsady to proszę o pomoc ) nie byłoby lepiej? Tu Was proszę o poradę czy mój pomysł jest dobry czy też nie? :] . Bardzo proszę o porady . Dodaje zdjęcie dla lepszych porad Oczywiście gdy powiedzmy wrzucę do akwarium krewetki to na pewno zajdą jakieś zmiany ? I tu także proszę o porady, jeśli jesteście za tym pomysłem Pozdrawiam andrej
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2010, 20:42:23 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #2 : Lipiec 18, 2010, 20:54:21 » |
|
zdecydowanie lepiej ale pamiętaj aby nie kupować krewetek filtrujących gdyż rosną zbyt duże jak na tą bańkę
|
|
|
|
|
|
|
andrej
|
|
« Odpowiedz #3 : Lipiec 18, 2010, 21:04:11 » |
|
OK. Dzięki bardzo. Aha i czy do tego akwarium (45l) może być na przykład taka obsada : # 15 Neon Inessa # 15 Krewetek Red Cherry # 5 - 10 Krewetek Amano lub Crystal Red # 5 Krewetek Atya gabonesis ( wyczytałem w moim poradniku że istnieją takie krewetki ale na pewno są trudno dostępne i chyba osiągają za duże rozmiary 14-15 cm to chyba za dużo do 45, więc raczej też Amano lub Crystal Red ) I to by było na tyle czy proponowalibyście coś jeszcze dodać lud wyrzucić z tej obsady ?
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2010, 21:16:29 wysłane przez andrej »
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #4 : Lipiec 18, 2010, 21:30:54 » |
|
Atya gabonesis nie nadają się( zbyt duże rosną) RC jak najbardziej, wystarczy na początek 10szt. Z czasem sie rozmnożą. Co do ryb nic bym już nie dodawał, masz za mały zbiornik.
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
andrej
|
|
« Odpowiedz #6 : Lipiec 19, 2010, 09:13:31 » |
|
Dzięki. Bardzo fajne i ładne akwarium , ale mi się bardzo podobają krewetki i zawsze chciałem je mieć w swoim akwarium. Więc dzięki ale raczej nie skorzystam z tego pomysłu ) Aha i jeszcze dwa pytanka 1. Czy mógłbym dodać jakąś odmianę Neonów, powiedzmy 10 Inessa i np. 5 Neonów Czerwonych lub Diamentowych . O ile się nie myle istnieja takie ? 2. Czy krewetki to są bardzo wymagające ryby i muszę sobie kupić testy do robienia pH itp. ?
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2010, 09:34:08 wysłane przez andrej »
|
|
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #7 : Lipiec 19, 2010, 11:57:16 » |
|
Aha i jeszcze dwa pytanka 1. Czy mógłbym dodać jakąś odmianę Neonów, powiedzmy 10 Inessa i np. 5 Neonów Czerwonych lub Diamentowych . O ile się nie myle istnieja takie ? 2. Czy krewetki to są bardzo wymagające ryby i muszę sobie kupić testy do robienia pH itp. ? 1. niech się ktoś inny wypowie 2. krewetki to nie ryby teoretycznie RC są najwytrzymalsze, ale nie w każdych warunkach przeżyją, należy im więc zapewnić odpowiednią twardość wody i PH - nie zrobisz tego nie znając tych parametrów - nie poznasz parametrów bez testów kropelkowych. Reasumując: testy jak najbardziej należałoby kupić, krewetki są zdecydowanie bardziej delikatne niż np gupiki czy neonki, szczególnie w okolicy wylinki.
|
|
|
|
|
|
|
andrej
|
|
« Odpowiedz #8 : Lipiec 19, 2010, 12:46:04 » |
|
Aha. OK dzięki co do 2. Czy krewetki to są bardzo wymagające ryby i muszę sobie kupić testy do robienia pH itp. ? Co do tych krewetek to się pomyliłem :] Po prostu szybko pisałem . AL ejeszcze raz dzięki
|
|
|
|
|
|
|
majam
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #9 : Lipiec 19, 2010, 12:54:41 » |
|
Krewetką Red Cherry naprawdę ciężko zrobić krzywdę, myślę, że spokojnie obędzie się bez testów. Zdarzyło się u mnie, że przypadkiem te krewetki na roślinach trafiły do świeżej wody z kranu i żyły, nic im się nie stało. Także twardość, odczyn można sobie spokojnie darować. Ważne żeby akwarium było ustabilizowane i nie było w nim NO2, tego nie przeżyją.
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny
Hoplias malabaricus
|
|
« Odpowiedz #10 : Lipiec 19, 2010, 14:15:10 » |
|
Krewetki są wytrzymałe. Jak masz wodę kiepską to raczej w stronę zasadowości i twardości, a tymi parametrami raczej krewetkom nie zaszkodzisz. Z neonami ja bym dał jedno nieduże stadko - jednogatunkowe - może zielony (simulans)?
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
|
majam
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #12 : Lipiec 19, 2010, 17:44:57 » |
|
U mnie zawsze na wlocie filtrów zewnętrznych jest gąbka a na filtrach wewnętrznych (tam gdzie filtr zasysa wodę) rajstopa lub bardzo drobna siatka, żeby zapobiec właśnie wciąganiu krewetek.
|
|
|
|
|
|
|
andrej
|
|
« Odpowiedz #13 : Lipiec 19, 2010, 21:11:09 » |
|
Czyli co do obsady to może być taka ? : # 10-15 Neon Inessa ( Kolega wyżej (bloniu) napisał, że nie mieszałby neonów, ale cały czas mnie kusi to żeby dać 10 inessa i 5 czarnych PROSZĘ o poradę ) # 10 Krewetek Red Cherry # 5 Krewetek Amano # 5 - 6 Krewetek Crystal Red Według mnie to by była dobra obsada, ale proszę się o wypowiedzenie i ewentualne porady
|
|
|
|
|
|
|
Mataertest
|
|
« Odpowiedz #14 : Lipiec 19, 2010, 21:44:40 » |
|
Ja na twoim miejscu najpierw poćwiczyłbym z red cherry i narazie nie kupowałbym crystali. Co do neonów, to nie wiem czy masz już te akwa czy nie, bo mi się nie chce czytać pierwszego posta. Jak jeszcze nie masz to kup tak z 60 l i tam spokojnie możesz dać 7 + 7 neonów. Jak masz 45 litrów to daj max. 12 neonków najlepiej simulansów lub innesa bo są mniejsze. I to na tyle, aha nie zapomnij o dobrej filtracji. Amano mogą być. Powodzenia.
|
|
|
|
|
|
|
|