Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « skalar walka o dominacje samców
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: skalar walka o dominacje samców  (Przeczytany 5212 razy)
Domel442
Stały użytkownik

« : Lipiec 25, 2010, 23:11:03 »

witam mam pytanie ile będzie  trwać walka samców o dominacje w akwarium Huh
darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #1 : Lipiec 26, 2010, 07:35:18 »

Ile litrów w akwa? Jeśli poniżej 200l (a tak przypuszczam)  to dopóki jeden z nich nie padnie .
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2 : Lipiec 26, 2010, 09:17:37 »

witam mam pytanie ile będzie  trwać walka samców o dominacje w akwarium Huh
Walka o dominację nigdy się nie kończy.
Gdy ryby są młode ustala się hierarchia w grupie, są drobne potyczki, sprzeczki, gonitwy po czym wyłania się dominator i trwa ten stan do czasu gdy ryba zaczną dojrzewac i dobierać się w pary.
W przypadku 2 dorosłych samców walki będą się zdarzać co jakiś czas, u mnie 2 największe samce walczą bez przerwy. Co chwile stają na przeciwko siebie i się stroszą, skubią lub gonią. Taka natura tych ryb.

Jaki masz baniak, ile żaglowców?

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #3 : Lipiec 26, 2010, 13:50:05 »

Jak mają odpowiednio duży baniak i tak będą się biły, ale wtedy pokonani będą mieli gdzie się schować, "wylizać rany" i potem próbować od nowa Smiley
Generalnie jak ryby mają dużo miejsca to walki takich ryb jak skalary nigdy się nie kończą, ale raczej nie ma przypadków zgonu czy większego poturbowania. Gorzej jak oponent nie ma gdzie uciec i jest przez cały czas nawalany.

Prawda jest taka, że na jedną parę 200l to jest tak bardzo OK ale nie na więcej.
Jak się zaczeły bić i zrobiła się para to zostaw tylko ją i będzie spokój.

I consider myself as a one fish wolf pack
Domel442
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Lipiec 26, 2010, 23:19:03 »

akwa ma 350L jeden samiec jest dorosły a dwa są trochę młodsze ale wielkościowo dużo mu  nie ustępują
pawel_szp
GG 8287452
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Lipiec 27, 2010, 12:12:56 »

A samic ile masz? Jakieś pary już się dobrały?

2x Pielęgniczka Ramireza -samice....
12x Neon Innesa
2x Pangio Oblonga <- potocznie znany piskorkiem Cheesy
8x Żałobniczka/Tetra czarna

AMPULARIE!!!!! WYDAM JAK NAJWIĘCEJ!!

Flora:
Echinodorus D'vall
Rogatek
Anubias nano
Domel442
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Lipiec 27, 2010, 13:55:49 »

ogólnie skalarów jest 8 z czego 3 samce 5 samic  na 100% jest jedna para reszta się jeszcze dobiera i czekam co z tego bd
Kantara
Pani kościolog.
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Sierpień 05, 2010, 13:11:26 »

Moje 2 skalary na początku "lubiły" sie, potem jak większy zaczął dorastać, a kupiłam go jako pierwszego wiec naturalnie był od początku nieco większy od mniejszego, to zaczął od czasu do czasu odganiać młodego przy jedzeniu. Teraz to gania go częściej nie tylko w trakcie karmienia, ale ze teraz mam duże akwarium to młody ma gdzie uciec, schować się, przeczekać i jeszcze zdarzy się najesc. Nie wiem co bedzie jak młody dorośnie i będzie wielkościowo przypominał tego dużego, może sie sytuacja odwrócić, bo mimo ze mały to strasznie żarty i lubi polować na jedzenie wiec czekam na rozwój sytuacji.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: