Piranha
Stały użytkownik
|
|
« : Lipiec 31, 2010, 16:18:45 » |
|
Obecnie mam podłoże ze żwiry rzecznego. Raczej jasnawe. Chciałbym przyciemnić podłoże głównie ze wzgledu na neony czerwone. Czy obecny żwir zmieszać z czarnym? Lub cał wumienić na czarny lub brązowy? Jakiego żwiru z obecnych na Allegro czy w sklepach użyć? I o jakiej grubości? Czy żwir barwiony żywicą jest bezpieczny i z czasem nie wyjaśnieje?
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
|
« Odpowiedz #1 : Lipiec 31, 2010, 19:36:29 » |
|
Obecnie mam podłoże ze żwiry rzecznego. Raczej jasnawe. Chciałbym przyciemnić podłoże głównie ze wzgledu na neony czerwone. Czy obecny żwir zmieszać z czarnym? Lub cał wumienić na czarny lub brązowy? Jakiego żwiru z obecnych na Allegro czy w sklepach użyć? I o jakiej grubości? Czy żwir barwiony żywicą jest bezpieczny i z czasem nie wyjaśnieje?
Spróbuj wysypać drobne lignity (dobre dla kąsaczowatych), to trochę przyciemni dno. Ja mam żwir też z rzeki - bardzo drobny i na dnie mam pokruszone lignity mn óstwo liści i szyszek olchy, wiec mam dno stonowane . Co do tych żwirków farbowanych to jakoś nie mam przekonania. Trzeba by bylo kupić woreczek, wsypać do słoika zalać wodą i zobaczyć za 3-6 miesięcy co się z nim dzieje.
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2010, 07:21:23 wysłane przez badrass »
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
Agnus
|
|
« Odpowiedz #2 : Lipiec 31, 2010, 20:46:01 » |
|
O żwirkach farbowanych lepiej zapomnij. Jeśli nawet nie będą Ci podtruwały powoli obsady to z pewnością będziesz miał problemy z klarownością wody Żywica i akwarystyka nie idą w parze. To jakby dwa światy Osobiście poleciłbym Ci podłoże mniej więcej zgodne kolorystycznie i rodzajowo z gatunkiem ryb, które zamierzasz trzymać. Użyj drobnego bazaltu lub żwiru rzecznego.. do tego drugiego kompozycyjnie pasują plaże z piasku. Nie mieszaj różnych kolorów podłoża bo to naprawdę nie wygląda estetycznie. Stare podłoże wysusz i spakuj do torby foliowej - przyda Ci się pewnie kiedyś tam. edit. badrass - "mnóstwo"... a nie "mnustwo", mam zacząć strzelać z ostrej amunicji? :-)
|
|
|
|
|
|
|
Piranha
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #3 : Sierpień 07, 2010, 13:29:39 » |
|
Zdecydowałem się na wymianę podłoża na czarne. Czy lepiej zastosowac żwir bazaltowy, czy może piasek kwarcowy? Co będzie lepsze dla ryb i dla rozwoju roślin, a także, jaka granulacja będzie lepsza dla roślin? Myslalem o 0,8 - 1,6mm lub 3-8mm?
Obecnie mam żwirek rzeczny drobny raczej jasny. Czy piasek kwarcowy lub bazalt bedzie lepszy dla roślin?
|
|
|
|
|
|
|
snake 030
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #4 : Sierpień 07, 2010, 22:21:03 » |
|
Ja w swoim 54l, mam piasek kwarcowy czarny, zobacz w galerii, ale pod piasek powinno się coś dać, bo sam, może nie wystarczyć dla roślin. Kulki gliniano-torfowe powinny dać radę.
|
|
|
|
|
|
|
Piranha
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #5 : Sierpień 08, 2010, 08:10:15 » |
|
A grys bazaltowy? Tez wymaga podkładu?
|
|
|
|
|
|
|
aresik
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #6 : Sierpień 08, 2010, 21:07:27 » |
|
miałem, czarny ostry bazalt gdy trzymałem w zbiorniku piranie. Moim zdaniem czarne dno jest wskazane dla pirani , są mniej płochliwe. Myślę że inne kąsoczowatym też nie bedzie przeszkadzał. u mnie bazalt nie farbował. a tak naprawdę to chyba nie ma naturalnego czarnego żwirku. No ale mogę się mylić.
|
|
|
|
do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
|
|
|
Plewek01
Nowy
|
|
« Odpowiedz #7 : Sierpień 08, 2010, 21:57:12 » |
|
Najlepszy wg mnie jest żwirek bazaltowy, taki o granulacji 2-4mm. Można go częściowo wymieszać z jasnym, chociaż jak dla mnie najnaturalniej wygląda całe ciemne podłoże.
|
|
|
|
|
|
|
Piranha
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Sierpień 09, 2010, 10:14:49 » |
|
Jeszcze 2 sprawy: 1. Czy ostre krawedzie bazaltu nie powoduja zarysowania lub uszkodzenia szyb w akwarium? 2. Czy sam bazalt o takiej granulacji wystarczy dla poprawnego rozrostu roslin?
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #9 : Sierpień 09, 2010, 10:49:27 » |
|
1. Każdy żwir rysuje szkło, np jak wlezie w czyścik magnetyczny. Ostrość krawędzi nie ma znaczenia. 2. Nie wystarczy. Ale dobrze się komponuje z ziemią kwiatową U mnie bazalt 1-3mm z ziemią sprawuje się bardzo dobrze.
|
|
|
|
|
|
|
Piranha
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #10 : Sierpień 09, 2010, 11:23:10 » |
|
Ziemia kwiatowa pod bazaltem, czy wszystko wymieszane w proporcji pol na pol?
Czy zamiast ziemi moge uzyc żwir rzeczny?
Co prawda w innych postach czytalem, ze sam bazalt bez zadnych dodatkow wystarczy jako podloze. Teraz nie wiem co zrobic. Nie chcial bym potem kombinowac po wprowadzeniu zwiru do zbiornika tylko zrobic raz, a od razu prawidlowo.
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #11 : Sierpień 09, 2010, 13:22:53 » |
|
Jeżeli to ma być zbiornik roślinny i nie chcesz wnikać zbytnio w tajniki nawożenia do słupa wody, to ziemia pod żwirem/grysem bazaltowym (do roślin to bez różnicy) jest dobrym rozwiązaniem. Warstwa ziemi, na to żwir. Wpisz w googla "akwarium ziemia" albo "akwarium low tech" albo "akwarium walstad" i wszystko będzie jasne
|
|
|
|
|
|
|
Piranha
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #12 : Sierpień 09, 2010, 22:49:31 » |
|
Zdecydowalem sie na podloze w stylu LOW TECH. Czy ziemia kwiatowa powinna byc przed wlozeniem do akwarium jakos wyplukana, czy mona ja dawac od razu z worka? Co polozyc na ziemii? Może być moj obecny żwirek rzeczny, czy lepiej bazalt? Jaka granulacja bedzie najlepsza? 2-5mm moze byc? Miedzy ziemia, a zwirem chce dac siatke budowlaną do tynku. Czy jątrzeba przed wlozeniem wygotowac? Rozumiem, ze korzenie roslin powinny byc w samym żwirze, a nie w ziemi??
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2010, 08:35:11 wysłane przez Piranha »
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #13 : Sierpień 10, 2010, 14:03:52 » |
|
Bezpośrednio z wora może być. Żwirek czy bazalt to Twoja decyzja, co Ci się bardziej podoba. Tylko żeby minimum te 5cm żwiru/bazaltu co najmniej było. Korzenie jak Ci się zasadzą tak będzie i będzie dobrze Ale jak będziesz sadził pod wodą to lepiej za głęboko nie wiercić w podłożu. 2-5 OK. Siatka do niczego nie jest potrzebna, ale jak chcesz to opłucz i nic z nią nie musisz robić (z czego ją gotować?)
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #14 : Sierpień 10, 2010, 15:11:18 » |
|
A nie lepiej piasek? W naturze to właśnie on jest "pod" kąsaczowatymi...
|
|
|
|
|
|
|
|