Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy opłaca się co 2  (Przeczytany 1330 razy)
xenio
Nowy
*

« : Marzec 03, 2005, 23:04:32 »

mam zamiar kupić sobie sprzęt do co 2 w sklepie porządny kosztuje 123zł juz cały zestaw z reaktorem i wkładem do niego.Czy jest to rozsądny wydatek czy może zainwetować w coś innego. Mam akwa od 2 tyg. pozdrawaim  Cheesy

Mama akwarium od kilku dni a w nim 2 gupiki, 2 mieczyki czerwone, krewetke filtrującą i czyszczącą oraz 2 prętniki karłowate i 2 mułojady zbiornik 180l
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 04, 2005, 00:28:23 »

Za 123 zł to porządnego zestawu nie kupisz. Polecam bimbrownię - jak ją zrobić znajdziesz w dziale 'Zrób to sam'.
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #2 : Marzec 04, 2005, 13:07:54 »

opisz dokladnie co wchodzi w sklad tego urządzenia za 123pln
jesli nie jest to butla 3kg z reduktorem Smiley to nie warto - IMO bimbrownia spisze sie rownie dobrze a jest 100x tansza
pozdrawiam

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 04, 2005, 13:53:55 »

Normalnie LOL :lol:

Nie ma nic tańszego niż butla wysokociśnieniowa...a jeżeli ktoś uważa inaczej to jest w błędzie. Dla porównania:

Butla 1.5kg+reduktor dwustopniowy można kupić za około 150-180pln. Do tego dyfuzor DIY lub firmowy. Ok...zaraz ktoś krzyknie 180pln to przecież mega suma, za 20pln mam puszkę Filtusia a za 3pln mogę zrobić zacier do bimbrowni :lol: . Czyżby?
Załóżmy że mamy średniej wielkości akwarium 112l. Konia z rzędem temu, kto utrzyma stałe pH (bez zbytnich wahań) stosując butlę niskociśnieniową lub bimbrownię. Butla wysokociśnieniowa 1.5kg to 1500g gazu podczas gdy w takim filtusiu jest 30-40g. 1kg gazu do butli wys. kosztuje około 4-8pln. Jeżeli porównamy to z puszkami Filtusia lub Tetry wychodzi, że tam 1kg gazu kosztuje 400-500pln :lol:  :lol:  :lol:. W butli wys. wystarczy ustawić przepływ i zapominamy o sprawie na kilka miesięcy podczas gdy w bimbrowni stale musimy coś monitorować (a to nieszczelna, a to zassała wodę z akwa, a to zacier stracił moc itd) i nigdy nie uzyskamy zadowalającego poziomy CO2 w zbiorniku powyżej 60l. W butli nisk. jest jeszcze gorzej po jedyna słuszna metoda dyfuzji to dzwon a napełnianie go kilka razy dziennie jest conajmniej uciążliwe a efekty mizerne.

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #4 : Marzec 04, 2005, 15:13:16 »

absolutnie się z tobą zgadzam Duchu... tylko że ja nigdzie nie napisałem, że bimbrownia jest lepsza niż butla wysokociśnieniowa Smiley po prostu nikt nie wie co wchodzi w skład tego zestawu za 123pln który zamierza zakupić kolega XENIO

w sklepie porządny kosztuje 123zł juz cały zestaw z reaktorem i wkładem do niego

jeśli nie jest to butla wysokociśnieniowa to na pewno nie warto tego kupować
pozdrawiam

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: