Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Gurami - dominacja jednego osobnika
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Gurami - dominacja jednego osobnika  (Przeczytany 1612 razy)
sk4lar
Zainteresowany
**

« : Sierpień 04, 2010, 14:22:40 »

Witam, posiadam dwie sztuki gurami marmurkowego i ten jeden większy strasznie gania tego mniejszego. Podejrzewam że to samiec bo jest większy i ma ostro zakonczoną  płetwe grzbietową.Już myślałem oddac go do sklepu zoologicznego. A tu pech sprawił że ciocia kupiła mi jeszcze dwie sztuki gurami pomaranczowe.Oczywiscie ten bydlak też zaczął ganiać te dwie nowe rybki. One mają zaokrąglone płetwy grzbietowe, ale gania je też również to mniejsze gurami marmurkowe.Czyli samica by ganiała samice? Ogólnie sądząc po płetwach grzbietowych , to mam wrażenie że jest jeden samiec ten największy i trzy samice. Ale denerwuję mnie to zachowanie tych rybek.No jak tak dalej będzie to będe mysłał nad oddaniem ich do sklepu , może nawet sprzedawca mi wymieni na pare neonek.
stasiek50
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Sierpień 04, 2010, 16:57:20 »

Gurami na ogół sa spokojne u mnie.Na początku jednak jak dokładałem gurami mniejsze to były ganiane nawet przez 3dni.Teraz już pływają jak koledzy razem cała 7.Jedynie przy wrzucaniu jednego kawałka najpierw pozwalają podpłynąć największemu.Hierarchia.
hergar
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 05, 2010, 12:02:04 »

nie chciałbym wyrokować przedwcześnie ale mam wrażenie, że masz zbyt małe akwarium na stadko gurami,
najlepiej by było jakbys napisał jaki masz baniak.
sk4lar
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Sierpień 05, 2010, 14:57:25 »

Gurami na ogół sa spokojne u mnie.Na początku jednak jak dokładałem gurami mniejsze to były ganiane nawet przez 3dni.Teraz już pływają jak koledzy razem cała 7.Jedynie przy wrzucaniu jednego kawałka najpierw pozwalają podpłynąć największemu.Hierarchia.

No po drugim dniu już mniej ganiają te nowe ,ale nadal ganiaja.Może jak zbiornik zarośnie bardziej, będą miały swoje obszary i jakoś to będzie.
sk4lar
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 05, 2010, 15:01:02 »

nie chciałbym wyrokować przedwcześnie ale mam wrażenie, że masz zbyt małe akwarium na stadko gurami,
najlepiej by było jakbys napisał jaki masz baniak.
No to stadko to tylko 4 sztuki, zbiornik to 200l.Ale mam w nim Skalary ,neonki i razbory klinowe. W przyszlosci jeszcze dojdą kiryski i jakies sumiki.Kiedyś jak miałem pojedynczą sztukę (gurami dwuplame)to była spokojna dla innych rybek, mimo ze miała do 10cm. Ale nie miałem innych z tej rasy, a małym rybką nic nie robiła.
zybi
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 05, 2010, 15:21:58 »

Po wpuszczeniu nowo zakupionych rybek zawsze będą toczyły się walki o dominacje w nowo utworzonym stadzie/ławicy. U mnie też na początku dochodziło do walk jak kupiłem 2 szt. gurami marmurkowego. Po dłuższym czasie (1 miesiąc) już nie zwracały na siebie uwagi. Zbiornik jaki posiadam to 300L i jest mocno zarośnięty, więc walki nie wpłynęły na zdrowie rybek. Teraz mam stadko 2 samce i 3 samice – wszystkie żyją w zgodzie. Smiley   
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: