Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Przefiltrować 240 litrów  (Przeczytany 9369 razy)
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #15 : Marzec 08, 2005, 15:59:07 »

Oczywiście że chodzi o www.discus.com.pl , pomyliłem się. Poszukam jeszcze FZKN 150 na allegro.

lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Marzec 13, 2005, 14:43:50 »

Kupiłem filtr Aqua-El FKNZ 150 na Allegro. Nówka. Wraz z kosztami przesyłki zapłaciłem 211,99 zł. To chyba nie dużo ?

Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Marzec 13, 2005, 16:04:08 »

jak ja kupowałem zapłaciłem 185 PLN z przesyłką ,ale wiadomo teraz zobaczyli,że schodzi to podniesil cenę  :wink:  zobaczysz jak będzie się sprawował,radziłbym na wjazd wyjąć ten śmieszny węgiel aktywowany i zeo coś tam (ma wyłapywać jony amonowe z wody i ją zmiękczać   :lol: )

ja mam od góry - watę perlonową,przekładkę z gąbki i keramzyt,bio wkład aquaela a w miejscu lampy uv zgniotłem i włożyłem tę oryginalną gabkę z góry ; poza tym na start radziłbym dać króciec ssący i gąbkę z jakiegoś wewnętrznego filterka (w innym wypadku może sie szybko zapychać)

btw co masz zamiar tam konkretnie trzymać ? ja mam 26 sumatr w 95 l może nie jest to aż tak dużo, ale jednak te 26 karpi może nieźle napaskudzić - prefiltr konieczny  :wink:
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Marzec 13, 2005, 21:22:29 »

Będę tam hodował głównie labiryntowe (gurami, prętniki, ostogony, itp.) i drobne karpiowate azjatyckie (głównie z rodzaju Rasbora i jakiś gatunek brzanek (waham się pomiędzy wysmukłą a purpurową)). Myślę tez że przydałby się też jakiś wewnętrzny filtr mechaniczny ale to później , bo w tej chwili mam pilniejsze wydatki (grzałka, podłoże).

Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Marzec 13, 2005, 21:52:48 »

labirynty strasznie nie paskudzą  :wink:  powinno byc ok , zamiast tego wewn - prefiltr z gąbki (przynajmniej na początek)

btw to IMO titeyki ładnie się komponuja z rasborami  Smiley
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Marzec 22, 2005, 08:46:39 »

A kupiłeś AquaMaxa czy UNimaxa ? Bo te starsze Aquamaxy podobno miały jakąś istotną wadę. Ja mam UNIMAXA 250 od kilku miesięcy i jestem bardzo zadowolony.
Połowę wody wylatującej tłoczę rurką przez plastikowy podkład pod dnem,  leci przez żwir gruboziarnisty, a drugą połowę przez dziurki w jednej plastikowej łączce - wymusza ruch wody do góry.
Również węgiel wyjąłem i zamiast niego mam watę nylonową.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Marzec 22, 2005, 12:07:01 »

jeśli chodzi o mnie to chyba kupiłem unimaxa , szczerze mówiąc to nawet nie wiedziałem, że sa dwa rodzaje (myślałem że unimax i aquamax to to samo) :oops:  póki co mój spisuje się bdb , jednak ostatnio czytałem starą wypowiedź (chyba na p.r.a) posiadacza aquamaxa wypowiadał się bardzo niepochlebnie na jego temat , odpadła to ta "tuba" , w której znajduje się wirnik , pisał coś o zmniejszeniu przepływu o połowę (jednak wszystko to dotyczyło aquamaxa)

spojrzałem teraz na allegro i człowiek, od którego wówczas kupowałem oferuje teraz aquamaxy, choć przysiągłbym ża na moim pudełku było napisane unimax, sprawdzę dokładnie kiedy wrócę do domu  :wink:

na stronie producenta są dostępne unimaxy (tłumaczyło by to cenę na allegro)....
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Marzec 22, 2005, 13:59:02 »

sprawdziłem, mam 100 % UniMaxa  :lol: myślałem,że może dali inne pudełko a na filtrze jest naklejka aquamax , jednak zarówno na filtrze jak i na pudełku widnieje napis unimax (watpie żeby zadawali sobie aż tyle zachodu zeby kombinować inne pudełka i naklejki )

pozdrawiam
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Marzec 22, 2005, 16:38:32 »

Ja też mam UniMax’a.

iloveyou
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Marzec 29, 2005, 11:30:52 »

A czy do akwa 150 l moze byc FAN 3 aquaela?Huh z taką mega gabką? ile kosztuje taki filtr? a zamiennie za te kaske jaki inny?

Pozdraiwam =) Madzia

==============
80 l - gurami + zbrojnik niebieski.

www.krupcia11.pupile.com
www.wampir.pupile.com
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #25 : Marzec 30, 2005, 08:42:20 »

mam pytanko do posiadaczy tych "unimaxów" :wink:

moglibyscie zobaczyć swoja karte gwarancyjną,chyba jednak allegrowicze zadali sobie tyle trudu aby podmienić pudełka i naklejki  Sad  obejrzałem swoja kartę i jest na niej napisane AquaMax ponadto pieczatka (pierwsza) jest zakorektorowana i na nią jest nabita inna - zmienili numer serii z 02-14 na 04-10 oraz datę produkcji z 05-04 na 07-04  :?  naklejka na filtrze nie jest naklejona idealnie równo - czyżby zamienili wszystko prócz karty gwarancyjnej  :?:  ponadto mój zmiejszył przepływ o połowę  :x  otworzę go albo dziś albo w sobotę i zobaczę,jednak juz wczesniej trochę osłabł ,myślałem że jest to efekt podłączenia lampy UV jednak wczoraj ją odłączyłem i pomimo tego przepływ nie wzrósł  :x  :?:  :?:  :?:
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Marzec 30, 2005, 19:09:06 »

Trochę dziwne to z naklejkami... Ja mam na 100% Unimaxa i nie mam problemów. W zasadzie gąbkę czyszczę co kilka miesięcy, ale nie dlatego, żeby się zatykała, tylko profilaktycznie. (czyszczę w wodzie pobranej z akwarium)
Lampa raczej nie ma nic do rzeczy z przepływem.
Może jakieś duże zanieczyszczenia jednak zatkały gąbkę - proponuję przeczyścić, no i przepłukać głowicę do której dochodzą węże.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #27 : Marzec 30, 2005, 19:21:42 »

będę to teraz robił, gruntownie wszystko przeczyszczę  :wink:

byw kupowałes swojego w sklepie  :?:  (patrzyłes może tę kartę gwarancyjna itd. ? )
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #28 : Marzec 30, 2005, 20:50:01 »

przeczysciłem wszystkie kolanka, zawory, wirnik, silnik, uszczelki, wkłady  :wink:

wszystko jest jak w dniu zakupu  Smiley  pół roku nie było konserwowany  :oops:         (porównując poziom zanieczyszczenia do np.kaskady to był to "pryszcz" jednak mimo tego przepływ spadł o połowę  :!: ) wszystkie uszczelki nasmarowałem wazelina techniczną (podobnie wirnik i ośkę)

polecałbym konserwacje tego sprzętu co dwa miesiace (tak jak w instrukcji) aby pochodził te kilka lat  :wink:  (teraz będe tak robił)

btw to sprawdziłem datę produkcji poszczególnych podzespołów (wszystkie z 07-04) wygląda na to, że po prostu dają do nich (albo dali tylko mi) kartę gwarancyjną od aquamaxa i nabili prawidłowe dane)
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Marzec 30, 2005, 21:55:21 »

To kamień spadł mi z serca. Ja mam też przebite numery na gwarancji. Dla pewności jeszcze napisałem maila do sprzedającego.

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: