Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Przefiltrować 240 litrów  (Przeczytany 9376 razy)
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« : Marzec 05, 2005, 00:07:34 »

No i stało się. Uruchamianie mojego nowego zbiornika powoli nabiera rozpędu. W zasadzie brakuje już tylko sprzętu wewnętrznego. I właśnie odnośnie tego chcę wam zadać pytanie. Jaki system filtracji proponujecie do 240 litrowego akwarium. Zbiornik będzie miał charakter roślinny (ale nie holenderski ), obsada to głównie labiryntowe i drobne azjatyckie karpiowate. Przyznam ,że mam pewną koncepcję odnośnie filtracji ale chcę poznać wasze zdanie i wasze propozycje.
Aha, zaznaczam że jestem ‘biednym studentem’ dlatego wszelkie propozycje których urzeczywistnienie znacznie przekroczy 100zł uznam jedynie za ciekawostkę Wink

Skaman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 05, 2005, 09:57:04 »

rozwiązania są trzy:
1. kupić tani mały filtr wewnętrzny np aquaela i czyścić co drugi dzień
2. jak masz miejsce pod akwarium to zbudować sobie sump... zbiornik można skleić samemu wedle własnych potrzeb, a także miejsca jakim się dysponuje. takie rozwiązanie ma tą przewagę że filtr ma taką budowę i taką iliść różnych wkładó jaka jest potrzba. dodatkowym większym kosztem będzie pompa. nie musi ona być super wydajna. zgodnie z nowymi trendami Wink woda przez filtr biologiczny powinna ledwo co się sączyć.
3. wymieniać co dziennie 50% wody Wink
hehehe Wink
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 05, 2005, 11:07:15 »

jak zbudujesz sumpa do 240 l za 100 pln (wliczając w to koszty pompy-takiej która będzie znośnie pracować i nie będzie sie "wieszać"  ,wkładów i samego zbiornika na sump,śrubunków,instalacji PCV itd.) to daj znac i zamiesc fotki

a odnosnie tematu to gdybyś poczekał i odłożył ~200 PLN polecam aquaele fzkn , jeśli te ~100 pln to maximum to chyba pozostaje zakupić wiekszą kaskadę i np.wewnętrzny jakis mały choć do takiego zbiornika najlepszy byłby jednak kubełek
Skaman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 05, 2005, 14:22:43 »

Silver rozumiem że to pytanie o budowę i fotki było do mnie....
mój supm do 570 litrowego zbiornika kosztował mnie około170 zeta (koszt pompy o wysokim słupie podnoszenia-120 PLN reszta to szkło i rurki... itd. zdjęcia są na forum
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 05, 2005, 15:37:35 »

hmmm... nie chce mi sie w to wierzyć,skoro pompa kosztowała 120 PLN (btw jaka to pompa ?) to za 50 PLN wyrobiłes sie z śrubunkami , PCV,zbiornikiem i wkładami ? coś chyba oszukujesz  :wink:  chyba że miałeś częśc z tego w domu albo masz dobre dojścia do takich rzeczy, bo z tego co wiem to sam porządny śrubunek w sklepie kosztuje ~50 PLN ,

poza tym trochę mały ten sump na 500 l z paletkami  :wink: ale reszta na najwyższym poziomie,wykonanie i rozwiązania pierwszorzędne  Smiley  odpływ,rewizja i dodatkowo zabezpieczenie przed zalaniem w postaci dośc pokaźnej średnicy odpływu do kanalizacji - pogratulować Smiley

sam kombinowałem z sumpem i wiem że trzeba sie nieźle namęczyc żeby wszystko działało i ładnie się prezentowało , nie chciałem przerabiać zbiornika (wiercić) i próbowałem z przelewem pudełkowym jednak zrezygnowałem z tego rozwiązania,gdyż koszt wykonania sumpa wyniósłby mnie więcej niż np.kubełek aquaela i kupiłem sobie owy kubełek (mam zbiornik 95 l) a pompę,którą kupiłem do testów sumpa zamontowałem w układzie uzupełniania odparowanej wody (mam zbiornik otwarty)

btw widzę,że nie stosujesz RO a jedynie filtry liniowe jakie masz parametry rurovitu ?
Skaman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Marzec 05, 2005, 16:37:07 »

pompa to zwykły aquael Smiley (koszt takiej pompy w akwarystycznym to ok 150 zeta..... ale w Castoramie dostałem identyczną za niecałe 120.. może mieli wyprzedaż hehehe Wink
co do wody to w rurach mam kiepską.. 26 st Niemieckich i pH około 8 do tego strasznie dużo szlamu i zawiesiny żelaza.... ale po przejściu przez filterki odpowiednio mieszając mam wodę taką jaką chcę.. czyli tw max 10 st i pH w granicach 6,5.
co do sumpa to można też go uruchomić bez wiercenia... ale odpływ musi być wtedy ustawiony w górnych partiach zbiornika, bo jeżeli nie to.... sąsiedzi w razie awarii pompy lub braku prądu nie będą szczęśliwi.... Wink
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #6 : Marzec 05, 2005, 16:47:56 »

Cytat: lukas

Aha, zaznaczam że jestem ‘biednym studentem’ dlatego wszelkie propozycje których urzeczywistnienie znacznie przekroczy 100zł uznam jedynie za ciekawostkę Wink

to możew kaskadę hagena: aquaclear 300, w hurcie za 99pln.

http://www.discus.com.pl/sklep/product_info.php?cPath=1_32_3&products_id=12  a tutaj np. za 120pln

gg:1384140
Skaman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Marzec 05, 2005, 16:58:13 »

miałem 150 i 300... nie sprawdziły się u mnie zbytnio..... mieszały maks 2/3 zbiornika podczas gdy 1/3 po przeciwnej stronie nie była filtrowana w odpowiedni sposób... ale może poprostu ja się do nich zraziłem..... a i jeszcze jedno jak będzie pokrywa to trzeba będzie ją ciąć......
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Marzec 06, 2005, 13:22:37 »

Pokrywę robię sam ,więc wykonanie otworu do zamontowania kaskady nie będzie najmniejszym problemem.

PS: Czy filtry kubełkowe są głośne ??

A gdybym dał tą kaskadę hagena 300 i do tego kurtynę powietrzną w przeciwległym końcu akwarium żeby wymusić większy ruch wody w zbiorniku Huh Jak wygląda sprawa z zapychaniem się kaskad ??

Cytat: Skaman
(...) 3. wymieniać co dziennie 50% wody Wink
hehehe Wink

hahahaha  Cheesy

Skaman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Marzec 06, 2005, 13:32:03 »

moja kaskady nigdy się nie zapchały natomiast w porównania do kubełków ich objętość filtracyjna jest malutka. aby wymusić większy ruch wody można użyć kurtynki powietrznej lub malutkiej głowicy typu powerhead.. przy kaskadach trzeba pamiętać aby poziom wody nie był za niski... "szum" spdającej wody na mnie działa "pobudzająco" Wink
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Marzec 06, 2005, 14:44:17 »

A jak wychodzi  porównanie kaskady z głowicą powerhead połączoną z gąbką filtrującą Huh

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Marzec 06, 2005, 14:57:30 »

PS: Czy filtry kubełkowe są głośne ??

Nie wszystkie słyszałem, ale np Eheim i JBL z serii Cristal Profi pracują bezszelestnie. Sam ma Eheima (tylko ta cena...), stoi około 30cm od łóżka i nic nie słychać, no moze taki delikatny szum wody, po drugiej stronie akwarium (200cm) pracują 2 Aquaszut`y Senior bio i bardziej je słychać niż w/w. Widziałem też w akcji Penn Plax - tego nie polecam, albo to jakis model trefny, ale mozna jeszcze wytrzymać. Słyszałem też pochlebne opinie o Aquael`u, ale jak w praktyce to nie wiem

385 l - dyskowce
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Marzec 06, 2005, 20:50:26 »

jeśli uciułasz te ~200 PLN to na parwde polecam kubełek Aquaela , jest bardzo cichy u mnie stoi w szafce i słysze jedynie cichutki pomruk

btw on ma ceramiczną ośkę (nigdzie o tym nie wspominają) wczoraj go rozbierałem i dopiero to zobaczyłem :wink:

duża pojemność filtracyjna,wiele osób sie o nich pochlebnie wypowiada,więc nie mogą być takie złe  Smiley  sam obawaiełm się zakupu ale teraz nie żałuję

dołożyłem mu UV,załadowałem wkładami po brzegi i działa pięknie,za takie pieniądze nie kupisz nic lepszego , no chyba że np.używany eheim na allegro  :wink:  ale tu trzebna wyczekiwac okazji
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Marzec 07, 2005, 22:44:30 »

Ten AQUAEL faktycznie wygląda nieźle i cenowo jest do przyjęcia. Proponujecie kupić w sklepie internetowym czy w normalnym ??

BTW: ten filtr w internetowym sklepie AQUAEL’a kosztuje 240,50 zł a na www.discus.pl kosztuje 210,00 zł - beka

Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Marzec 08, 2005, 08:28:06 »

ja gu kupiłem na allegro  :wink:  polecam zakup tam ,tyle że jak ja kupowałem to dopiero badali rynek - cena za fzkn 250 była 195 PLN  Smiley  a za fzkn 150 - 165 PLN teraz chyba trochę więcej

ale zrób jak uważasz Smiley

btw to chyba chodziło o http://www.discus.com.pl  Tongue
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: