Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Przefiltrować 240 litrów  (Przeczytany 9367 razy)
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #30 : Marzec 31, 2005, 06:41:43 »

można wiedzieć od kogo kupowałeś ?  :wink:

ja kupiłem o sffinxa i do dziś nie mam komentarza pomimo że pisałem do niego kilka razy  :?

jak będziesz rozbierał ten filtr to obejrzyj sobie poszczegołne częsci np.dno kubełka i miejsce, w którym znajduje sie wirnik są tam te małe kółeczka-datowniki u mnie wybita tam data zgadza się z tą na drugiej pieczątce (na tej przebitej, nie zakorektorowanej)  :wink:
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #31 : Marzec 31, 2005, 14:37:39 »

Ja swój filtr kupiłem od krzys133. Miły kontakt (przez GG) i szybka wysyłka. Nie mogę narzekać. Komentarz tez dostałem szybko, zaraz po tym jak ja wystawiłem jemu. Ten sprzedawca wystawia sporo sprzętu AquaEl’a w niezłych cenach – przymierzam się do kupna u niego grzałki. Jeśli chodzi o datowniki to jakoś nigdzie nie mogę się ich dopatrzyć, ale może szukam nie tam gdzie trzeba  :wink: .

lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Maj 18, 2005, 20:24:08 »

Jak często mam czyścić filtr kubełkowy ?? Tak jak zwykły wewnętrzny, czyli raz w tygodniu ?? czy robić to rzadziej ? Chodzi mi nie tyle o wkład bio, co o tą gąbkę która jest pierwszą warstwą filtrującą. Ona na pewno zbiera sporo syfu  :? . Jak często czyścicie swoje kubły ??

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Maj 18, 2005, 21:51:28 »

Jeśli ma pracować jako biologiczny to nie za czesto, a jak czesto to zależy jaki filtr (powierzchnia filtracyjna), jeśli odpowiednio zabezpieczysz go przed zabrudzeniami organicznymi np prefiltrem z gąbki to 1-2x/rok wystarczy.
Swojego Eheim`a czysciłem dwa razy a mam go od półtora roku, pierwsze czyszczenie było po 11 m-cach używania i nie było jeszcze konieczne.

385 l - dyskowce
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #34 : Maj 18, 2005, 22:08:32 »

2x na rok – o kurde, jestem w szoku. Ja używam AquaEl’a FZKN-150 Unimax. Nie stosuję żadnego prefiltra, na końcu rury ssącej jest tylko ta kratka, która zatrzymuje grubsze brudy (fragmenty roślin itp.), ale muł, odchody itp. są do filtra wciągane i zatrzymują się zapewne właśnie na tej gąbce, będącej pierwszą warstwą. Czy mimo to mogę tak rzadko ja czyścić??

Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #35 : Maj 18, 2005, 23:12:46 »

używam tego filtra juz trochę czasu i moge stwierdzić, że nie wyrabia u mnie na 1 sumatrę/ok.3l wody netto, IMO one powinny być do akwariów 2 * mniejszych niż zaleca producent (zresztą jak z prawie każdym filtrem)

ja swojego czyszczę co miesiąc, otwieram i płucze po kolei wkłady (oczywiście biologiczne tylko leżą w spuszczonej ze zbiornika wodzie), teraz dołożyłem głowicę HQJ-700 (700l/h) z gąbką kupioną w zoologicznym jako filterek mechaniczny i jest optymalnie  :wink:  (nie ma syfów walających sie po akwarium), dodatkowo zastosowałem patencik i mój fzkn-150 służy do rozpuszczania CO2 w wodzie (nie podaję bąbli na wlot)

osobiście polecam fzkn z prefiltrem (zasypany ceramiką)+ jakiś mechaniczny - mocna głowica i duża gąbka  Smiley wtedy powinien wytrzymać sporo czasu bez czyszczenia (jeśli coś ma być do wszystkiego to jest do .....)

używałem tego filtra w różnych ustawieniach z kilkoma urządzeniami i znam jego mozliwości, więc jak mówię fzkn z prefiltrem (zasypany ceramiką)+ jakiś mechaniczny - mocna głowica i duża gąbka wtedy filtracja powinna byc optymalna ....

aha i nalezy pamiętać o okresowej konserwacji filtra, niby mała rzecz a .... co dwa miesiące powinno się go nasmarować i przeczyścić (zawory,wszystkie kolanka,przelotki) polecam wazeline techniczną, przeczyścić i nasmarować wszystkie uszczelki,wirnik - na prawdę od razu widać gołym okiem jak zwięsza się przepływ (jeśli ktoś nie wierzy - test wiaderkiem przed i po  :wink: )
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #36 : Maj 19, 2005, 10:20:21 »

Ja swojego  fzkn150 stosuję w 240l więc za obowiązkowe uznałem dołożenie jeszcze jednego filtra. Działa tam dodatkowy filtr gąbkowy na głowicy Aquaszuta TYP 600 (8W, 600 l/h).

iloveyou
Stały użytkownik

« Odpowiedz #37 : Maj 19, 2005, 11:04:05 »

czy fzn3 bedzie spokojnie w 80 l?czy powinnam dac wewn? musze przyznac ze ten filtr zajmuje mi cala boczną ściane akwa, a w srodku jest gabka i wata perlonowa..

Pozdraiwam =) Madzia

==============
80 l - gurami + zbrojnik niebieski.

www.krupcia11.pupile.com
www.wampir.pupile.com
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #38 : Maj 19, 2005, 12:38:25 »

Cytat: Skaman
miałem 150 i 300... nie sprawdziły się u mnie zbytnio..... mieszały maks 2/3 zbiornika podczas gdy 1/3 po przeciwnej stronie nie była filtrowana w odpowiedni sposób... ale może poprostu ja się do nich zraziłem..... a i jeszcze jedno jak będzie pokrywa to trzeba będzie ją ciąć......

Masz absolutną rację. U mnie było tak samo i dlatego dołożyłem z drugiej strony wewn. FAN-2. Działają dobrze ale powierzchnię filtracyjna mają kiepską, czyszczę dość często, naprzemiennie co tydzień.

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: