Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Glonojady-trudny wybór  (Przeczytany 6058 razy)
sk4lar
Zainteresowany
**

« : Sierpień 06, 2010, 14:52:35 »

Witajcie, chciałbym kupić jakieś glonojady do swojego akwarium.Zbrojniki odpadają.Myslałem nad Glonojadem zebra . Bo osiąga wielkość  do 7,5cm lub tymi dwoma. Czy hodowal je ktoś? Jak z dostępem tych rybek , trudne są w hodowli?
Hypancistrus sp
ten otosek zebra
glonojad zebra
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2010, 15:00:00 wysłane przez sk4lar » Zapisane
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 06, 2010, 16:22:13 »

Ja bym proponował Otoski, mniejsze i imo ładniejsze Wink.

Prawdopodobnie są lepsze w zjadaniu glonów...

http://www.superakwarium.pl/otosek-otocinklus-przyujsciowy-id457.html
Jason Bourne
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 06, 2010, 16:31:43 »

To bardzo kontrowersyjna teza, że "otoski ładniejsze". Wiadomo, że gusta są różne, ale te glonojady naprawdę śliczne Tongue
Kantara
Pani kościolog.
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Sierpień 06, 2010, 19:03:56 »

a ja polecam malutkiego glonojadka, wlasciwie to nie jest chyba do końca glonojad. Nie wiem tez czy jest do dostania w Polsce. Spelnia te same funkcje co zbrojnik jednak jest mniejszy i calym swym cialem a nie tylko buzka przywiera do akwarium (wyglada jak rozplaszczony nalesnik Tongue). Mowie o gatunku: Sewellia lineolata (nie moge znalezc polskiej nazwy w google). Tutaj link do fotki jak wyglada: http://www.saigonaquarium.com/ryby/newrzba1.gif

Kraj pochodzenia tej rybki to Wietnam, rośnie maksymalnie do 6 cm. Ph wody: 6,5-7,5, nadaje się do akwarium od 80l w gore. Temp akwa niby 20-23C (chociaż w sklepie były w akwa o temp 28C i u mnie tez taka jest). Ja obecnie mam 2 od około 2 tygodni i muszę powiedzieć ze te rybki aktywne są w nocy, w ciągu dnia przyssane są głownie do ciemnych rogów akwa.

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #4 : Sierpień 07, 2010, 02:07:30 »

Zbrojniki z rodzaju Hypancistrus to mięsożercy i oleją twoje glony pewnie chodziło ci o Hypancistrus zebra.
Otosek zebra to Otocinclus cocama .
Z rodziny Loricariidae wyspecjalizowane glonojaday są  z rodzaju:
Acestridium
Chaetostoma
Epactionotus
Farlowella
Hisonotus
Otocinclus
Pseudohemiodon
Sturisoma
Sturisomatichthys

Poza tym trzy gatunki z rodzaju Gyrinocheilus .
Są też  babki które odżywiają się glonami jednak pokarmy pochodzenia zwierzęcego też muszą dostawać, z rodzaju:
Sicyopterus
Stiphodon

Natomiast ryby które wymieniła Kantara to przylgi nazwane przez jakiegoś kretyna cudaczkami, jest kilka rodzajów ale nie chce mi się wymieniać. Jednak ryby te oprócz glonów powinny dostawać też pokarm zwierzęcy, złożony z żywych lub mrożonych larw i skorupiaków wodnych. Ponadto do dobrego samopoczucia potrzebują chłodnej i dobrze natlenionej wody i jako podłoże gładkich kamieni najlepiej otoczaków. Ponieważ występują w górskich strumieniach.
Więc wybór jest dosyć spory.

Kantara w tak wysokiej temperaturze te ryby długo nie pociągną ,nawet widoczne jest to po ich zachowaniu w twoim akwarium. Ryby te są aktywne w dzień w odpowiednich warunkach są dość ruchliwe, ale podstawowe wymagania to gładkie kamienie i chłodna woda.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Kantara
Pani kościolog.
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Sierpień 07, 2010, 10:44:53 »

Drago dziękuję za rady. Dokładamy wiatraczki od komputerów (domowej roboty system chłodzący), lecz  jesli masz za oknem +40C a w domu +30C (mimo chodzącej klimy) niestety ciężko ustawić wodę w dobrej temperaturze. Mieszkam na Cyprze i nawet w sklepach zoo nie udaje im sie utrzymać temperatury wody i wszystkie ryby "kisza sie" w +25 -30C, a co dopiero ja mam powiedziec. Dzieki komputerowym wiatraczkom (głownie coolery, ale tez mamy wiatraki od procesorów), temp przynajmniej nie podnosi sie powyżej +30C...mogę ewentualnie wrzucać kostki lodu, ale chyba to nie byloby zbyt zdrowe dla ryb...

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Sierpień 07, 2010, 18:03:49 »

A nie myślałaś o zakupie chłodziarki akwariowej ? Są niestety dosyć drogie no ale może warto to rozpatrzyć.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
sk4lar
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Sierpień 07, 2010, 18:07:11 »

Zbrojniki z rodzaju Hypancistrus to mięsożercy i oleją twoje glony pewnie chodziło ci o Hypancistrus zebra.
Otosek zebra to Otocinclus cocama .
Z rodziny Loricariidae wyspecjalizowane glonojaday są  z rodzaju:
Acestridium
Chaetostoma
Epactionotus
Farlowella
Hisonotus
Otocinclus
Pseudohemiodon
Sturisoma
Sturisomatichthys

Poza tym trzy gatunki z rodzaju Gyrinocheilus .
Są też  babki które odżywiają się glonami jednak pokarmy pochodzenia zwierzęcego też muszą dostawać, z rodzaju:
Sicyopterus
Stiphodon

Natomiast ryby które wymieniła Kantara to przylgi nazwane przez jakiegoś kretyna cudaczkami, jest kilka rodzajów ale nie chce mi się wymieniać. Jednak ryby te oprócz glonów powinny dostawać też pokarm zwierzęcy, złożony z żywych lub mrożonych larw i skorupiaków wodnych. Ponadto do dobrego samopoczucia potrzebują chłodnej i dobrze natlenionej wody i jako podłoże gładkich kamieni najlepiej otoczaków. Ponieważ występują w górskich strumieniach.
Więc wybór jest dosyć spory.

Kantara w tak wysokiej temperaturze te ryby długo nie pociągną ,nawet widoczne jest to po ich zachowaniu w twoim akwarium. Ryby te są aktywne w dzień w odpowiednich warunkach są dość ruchliwe, ale podstawowe wymagania to gładkie kamienie i chłodna woda.
Tak dokładnie o Otocinclus sp.Kilka sztuk powinno być ok.Mam temperaturę w zbiorniku od 25-27 w upalne dni więc Otoski chyba dadzą radę.
Kantara
Pani kościolog.
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Sierpień 08, 2010, 11:37:27 »

A nie myślałaś o zakupie chłodziarki akwariowej ? Są niestety dosyć drogie no ale może warto to rozpatrzyć.

Musialabym poszukac i sprowadzic taki sprzet spoza Cypru, tutaj nic takiego nie ma. Prawie wszyscy trzymaja albo gupiki albo zlote rybki wiec sprzet, fauna jest maksymalnie ograniczone, o roslinach nie wypowiem sie - ostatnio czekalam pol roku na jakiekolwiek rosliny...żywe.

Ok juz sprawdzilam w goglach, dosyc to duze jest czy do samolotu sie nie nadaje bo nie upcham w walizie a do kabiny nie dadza pewnie wziac, natomiast cena...masakra czemu to takie drogie ustrojstwo??? Huh
Pierwsza lepsza wyszukana to koszt 3000zł+ za drogie jak dla mnie....musze wymyslec jakis inny system domowy.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2010, 11:41:50 wysłane przez Kantara » Zapisane

Plewek01
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Sierpień 08, 2010, 21:51:40 »

musze wymyslec jakis inny system domowy.
Wstaw wiatraczki komputerowe, tak aby zrobić większy ruch powietrza nad taflą wody i zwiększyć jej parowanie. Bardzo skuteczny i prosty sposób na zmniejszenie temperatury wody.
Kantara
Pani kościolog.
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Sierpień 09, 2010, 02:26:07 »

musze wymyslec jakis inny system domowy.
Wstaw wiatraczki komputerowe, tak aby zrobić większy ruch powietrza nad taflą wody i zwiększyć jej parowanie. Bardzo skuteczny i prosty sposób na zmniejszenie temperatury wody.

No i dokladnie taki system chlodzenia mam juz pisalam zreszta powyzej Smiley zawieszone sa bezposrednio nad tafla wody.

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Sierpień 09, 2010, 04:27:42 »

Faktycznie wybrałaś sobie naprawdę drogą ja miałem na myśli taką.
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/chlodziarka-akwarystyczna-aquael-mini-p-7514.html?osCsid=n036j0iahioqlmpc979upmkip3

A wentylatory dobre są te.
http://reefshop.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&cPath=1007_544&products_id=7337
To na Cyprze to samo co u nas w sklepach też gdzie sie nie wejdzie to siano sprzedają.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2010, 04:30:47 wysłane przez Drago » Zapisane

Kantara
Pani kościolog.
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Sierpień 09, 2010, 14:26:47 »

Ano niestety to wyspa i wszystko jest sprowadzane a wiec wszystko jest drozsze i nie wiadomo co przyplynie statkiem z Grecji albo z Turcji...czysta ruletka dlatego jak juz wspominalam na rosliny czekalam pol roku...cudem ostatnio udalo nam sie kupic neony innesa i czarne.

Ja wlasnie taka listwe mam ale domowej roboty. Chodzimy z mezem po sklepach gdzie naprawiaja komputery i bierzemy za darmo co nam dadza Smiley

subek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Sierpień 11, 2010, 08:29:55 »

Hej,

Podepnę się pod temat, polećcie mi jakąś dużą rybę odżywiającą się glonami, coś w rodzaju moich zbrojników:

Tylko takie które wyczyszczą mi szyby Smiley
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Sierpień 11, 2010, 14:27:02 »

Z dużych raczej nie ma typowych glonożerców, są raczej oportuniści którzy glony chętnie jedzą jednak muszą być dokarmiane zarówno pokarmem roślinnym jak i zwierzęcym. Bo na samych glonach raczej nie wyżyją z racji na rozmiary z rodzajów:
Acanthicus
Hypostomus
Pogonopoma
Pseudorinelepis genibarbis
Pterygoplichthys

największy przedstawiciel rodziny Pseudacanthicus histrix

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: