Mała aktualizacja
Akwa powoli się stabilizuje , glony znikają a filtry zaczęły pracować pełną parą . Gdyby nie to że musiałem na szybko zadecydować o kupnie ryb to pewnie dopiero teraz bym je wpuszczał . Środki takie jak Nitrivec , które mają za zadanie przyspieszyć dojrzewanie akwa raczej nie zdają egzaminu . Najlepiej jednak odczekać miesiąc lub dwa .
Co do ryb to są to dzikusy . Wszystko co zmieści się im do pyska traktują jako pokarm . Z 70-80- ciu gupików zostały trzy największe samice . Odnotowałem próby posilenia się najmniejszymy żałobniczkami - 3 częściowo zjedzone, znikneły też dwa najmiejsze kirysy spiżowe . Suchy pokarm totalnie ignorowany nawet po lekkim przegłodzeniu . Obecnie karmię mrożonkami i młodymi gupikami .
Po zbiciu parametrów wody do Gh 7 i kh3 przy ph 7 lub minimalnie poniżej 7 ( testy zooleka niestety ) donrałą się para i odbyła pierwsze tarło . Jak było do przewidzenia , ikra nie dotrwała do rana . Zaobserwowałem przy tym dziwne zachowanie samicy . Posypywała ikrę piaskiem . Nie wim dlaczego ale myslę że starała się umnieścić na miejscu te jajeczka które spadły z kamienia .
Zweryfikowałem też informacje które podają niektóre portale o tych rybach . Agresja zewnątrzgatunkowa nawet w czasie tarła jest znikoma . Dostają tylko te ryby które bezpośrednio zagrożą ikrze . Przekonały się o tym kirysy. Agresja wewnątrzgatunkowa jednak istnieje . Dobrana para potrafi ostro pogonić inne osobniki . Może troszkę mniej niż ma to miejsce u skalarów ale podobieństwo jest duże .
Ponadto ryby ładnie rosną i wraz ze zbijaniem twardości wody dostają ładnych kolorków . W akwa brak zmian , jednak już moczą się duże korzenie które niedawno znalazłem . Dołożę je gdyż zauważyłem że ryby uwielbiają siedzieć miedzy nimi .
Tu zdjęcie dominatora . Zdjęć z tarła nie zamieszczam bo są kiepskiej jakości .Gydy ktoś chciał to mogę wysłać na PW