Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « deleden - Aequidens metae w około 500l
Strony: 1 [2] 3 4 ... 10
  Drukuj  
Autor Wątek: deleden - Aequidens metae w około 500l  (Przeczytany 52465 razy)
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Sierpień 15, 2010, 19:54:58 »

więc tak, pochodzi z wód Orinoko i Rio Meta, zasiedla małe strumyki i spokojne zakola - tu mamy jedno źródło, zgodnie z innym ryby z rodzaju aequidens żyją w strumieniach (a więc jednak ale raczej nie chodzi tu o strumienie w znaczeniu "przyjętym" w tym wątku), jeziora, oczka wodne, obszary zalewowe, zmieszkują podobnie jak np. podobnej wielkości pielęgnicei z CA miejsca pełne opadłych liści, oraz korzeni, gałęzi, w pobliżu przybrzeżnych roślin.

pozdrawiam.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
rybabul
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Sierpień 16, 2010, 08:30:14 »

Do kirysków możesz dokupić 1-2 zbrojniki
deleden
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Sierpień 16, 2010, 13:34:12 »

dobraf dzięki za pomoc . Część info od Ciebie troszkę mnie przybliżyła do pełnej wizji naturalnego środowiska akar . Szczególnie stwierdzenie "w pobliżu przybrzeżnych roślin"  bardzo mnie ucieszyło . Nie zmienia to jednak faktu że troszkę może się mijam z  wystrojem ale jak już pisałem nie jestem  purystą biotopowym .
Póki co w nocy sporo się działo w akwa . W wyniku burzy wyłączyli prąd i od 9-tej wieczorem nie mogłem nic zaobserwować lecz co chwila było słychać głośnie cmoknięcia i pluski . Rano gdy elektryczność wróciła zobaczyłem mocno zredukowaną obsadę gupików . Zniknęła cała świeżo narodzona młodzież jak i sporo starszych , powyżej 1cm , gupików . Dorosłe ryby pływają sobie nietknięte .
 Ech raduje się dusza gdy rybska tak dobrze się zadomawiają .  Wink

rybabul    -   dzięki  Wink  

pzdr
Miłosz

Mam to co lubię .... akwarium  a w nim ryby .
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/sa-okolo-500l/
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Sierpień 16, 2010, 20:31:40 »

btw decydując się na kirysy i zbrojniki musisz wiedzieć, iż mogą podjadać ewentualną ikrę akar,

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
deleden
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Sierpień 16, 2010, 20:56:41 »

dobraf  oczywiście wziąłem to pod uwagę lecz liczę na to że akary sobię poradzą . Kirysów będzie niewiele , max 12 szt. Zbrojniki będę dobierał także pod kątem ewentualnej ikry . Myślę o czymś z rodzaju Sturisoma lub Loricaria  .

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Sierpień 16, 2010, 23:47:19 »

Ciekawy baniaczek . Ja na twoim miejscu dołożył bym jeszcze jeden żarnik HQi bo jakoś tak ciemno w środku a i watów było by więcej w końcu to 500 litrowy baniaczek.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
deleden
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Sierpień 19, 2010, 12:54:15 »

baniakmaniak  wiem że 2x70w to trochę mało jednak myślę że wystarczy a jak nie to mam jeszcze 1x70w która leży w szafie i czeka . Środek akwa chciałbym zostawić niedoświetlony . Jedyne o co się obawiam to czy sagitaria da radę w miejscach słabo doświetlonych . Pożyjemy , zobaczymy .

Na razie stopniowo zmniejszam twardość . Ryby przed sprzedażą żyły w wodzie  o Gh 16  .Dzisiaj po podmiance mam już  Gh9 i Kh5 . ph ok 7 .
Łowy na gupiki trwają  z nieprzebranej ilości zostały tylko 4 duże samice i ok 20 średniaków . W nocy wcięło wszystkie samce . Poza tym dostałem od kolegi 6 szt    Corydoras loxozonus  .
 Niestety jak to w świeżych zbiornikach bywa , mam lekki wysyp glonów . Na razie świece po ok 6 godz i małe podmianki .

Pzdr
Miłosz

deleden
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Wrzesień 06, 2010, 19:32:49 »

Mała aktualizacja

Akwa powoli się stabilizuje , glony znikają a filtry zaczęły pracować pełną parą . Gdyby nie to że  musiałem na szybko zadecydować o kupnie ryb to pewnie dopiero teraz bym je wpuszczał . Środki takie jak Nitrivec , które mają za zadanie przyspieszyć dojrzewanie akwa raczej nie zdają egzaminu . Najlepiej jednak odczekać  miesiąc lub dwa .
 Co do ryb to są to dzikusy . Wszystko co zmieści się im do pyska traktują jako pokarm . Z 70-80- ciu gupików zostały trzy największe samice . Odnotowałem próby posilenia się najmniejszymy żałobniczkami - 3 częściowo zjedzone, znikneły też dwa najmiejsze kirysy spiżowe . Suchy pokarm totalnie ignorowany nawet po lekkim przegłodzeniu . Obecnie karmię mrożonkami i młodymi gupikami .
 Po zbiciu parametrów wody do Gh 7 i kh3 przy ph 7 lub minimalnie poniżej 7  ( testy zooleka niestety ) donrałą się para i odbyła pierwsze tarło . Jak było do przewidzenia , ikra nie dotrwała do rana . Zaobserwowałem przy tym dziwne zachowanie samicy . Posypywała ikrę piaskiem . Nie wim dlaczego ale myslę że starała się umnieścić na miejscu te jajeczka które spadły z kamienia .
  Zweryfikowałem też informacje które podają niektóre portale o tych rybach . Agresja zewnątrzgatunkowa nawet w czasie tarła jest znikoma . Dostają tylko te ryby które bezpośrednio zagrożą ikrze . Przekonały się o tym kirysy. Agresja wewnątrzgatunkowa jednak istnieje . Dobrana para potrafi ostro pogonić inne osobniki . Może troszkę mniej niż ma to miejsce u skalarów ale podobieństwo jest duże .
 Ponadto ryby ładnie rosną i wraz ze zbijaniem twardości wody dostają ładnych kolorków . W akwa brak zmian , jednak już moczą się duże korzenie które niedawno znalazłem . Dołożę je gdyż zauważyłem że ryby uwielbiają siedzieć miedzy nimi .

Tu zdjęcie dominatora . Zdjęć z tarła nie zamieszczam bo są kiepskiej jakości .Gydy ktoś chciał to mogę wysłać na PW

deleden
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Wrzesień 30, 2010, 19:49:06 »

Kolejna aktualizacja

Akwa całkowicie się ustabilizowało . Troszkę przemeblowałem ale zanosi się na kolejne poprawki . Jakiś czas temu włożyłem duży korzeń który leżakował ponad rok , moczył sie ok miesiąca i gotował cały dzień . Jak się okazało , moczył się za krótko . Woda w ciągu 24h zrobiła się ciemno  herbaciana a nie o to mi chodziło . Obecnie winowajca moczy się w stawku . Za dwa miesiące planuje go wstawić z powrotem .
 Akary tarły się trzy razy jednak na razie nic z tego . Młodych nie widać . Poza tym doszły Tatia galaxias ryby arcyciekawe i w czasie karmienia szalone . Bałem się skonsumują ikre akar ale dwie noce pozostała nieruszona . Dopiero sami rodzice ją zjedli .
  Rośliny powoli ruszają . Żabienice wypuściły po kilka nowych liści , jednak stare liście które przetrwały inwazje glonów zaczeły obumierać .

Doszły też nowe rośliny . Oto jedna z nich

Akwa wygląda tak

Link do filmu na którym jeden z trzech samców które mam rzucił wyzwanie dominatorowi  i niestety przegrał lecz z tego co widze bedą następne wyzwania . Pod koniec filmu widać jak ich partnerki przyłaczają się do walki

pzdr
Miłosz

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Wrzesień 30, 2010, 20:24:46 »

Bardzo ciekawe akwarium. Ma fajny klimat. No i ciekawe rybki do obserwacji.
Mniej ciekawa jest woda...jakaś taka mętna i sporo paprochów w niej. Tak cały czas masz? Słaby filtr?

deleden
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Wrzesień 30, 2010, 20:48:42 »

Bardzo ciekawe akwarium. Ma fajny klimat. No i ciekawe rybki do obserwacji.
Mniej ciekawa jest woda...jakaś taka mętna i sporo paprochów w niej. Tak cały czas masz? Słaby filtr?

Mętna raczej nie jest . Może to wina słabego sprzętu do flimowania/fotografowania . Może dlatego że to  zbiornik otwarty i część swiatła idzie w pomieszczenie i odbija się od szyb ?  Co do paprochów to są ale tylko po karmieniu a karmie obficie i kilka razy dziennie . Filtry dają radę . Teraz np. woda jest czyściutka bo karmiłem ochotką ale gdy karmie suchym lub sercem to pełno tego pływa ,  bo  Akary jak paletki - biorą do pyska , rozdrabniają , wypluwają i jeszcze raz wciągają .

grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #26 : Październik 01, 2010, 08:26:41 »

Bardzo ładny zbiornik, ciekawie zaaranżowany i do tego nieoklepana obsada Good !. Na pewno z zainteresowaniem będę śledził Twój wątek.

Topielec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #27 : Październik 01, 2010, 12:42:03 »

Te akary są przepiękne.

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #28 : Październik 01, 2010, 12:59:12 »

Te akary są przepiękne.

Podpisuje się obiema rękoma;) zbiornik jak zbiornik, ładny... ale ryby przepiękne...

wolfik
Pan z zoologicznego
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Październik 02, 2010, 16:12:08 »

cudności ! link do tematu poszedł do ulubionych, również będę śledził postępy Smiley

Strony: 1 [2] 3 4 ... 10
  Drukuj  

Skocz do: