Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « deleden - Aequidens metae w około 500l
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10
  Drukuj  
Autor Wątek: deleden - Aequidens metae w około 500l  (Przeczytany 52522 razy)
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #60 : Lipiec 17, 2011, 19:16:14 »

Mrs - noo obecnie to nie ma nic Sad Potrzeba zmotoryzowania (kupno skutera) wzięło górę nad akwarystyka, ale tylko tymczasowo. Na następne wakacje , jak już bym kupił skuter to następnie kupuję akwarium. Myślałem o ... hmm może akarach pomarańczowopłetwych w 240 l ?
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #61 : Lipiec 17, 2011, 19:29:10 »

Mrs - noo obecnie to nie ma nic Sad Potrzeba zmotoryzowania (kupno skutera) wzięło górę nad akwarystyka, ale tylko tymczasowo. Na następne wakacje , jak już bym kupił skuter to następnie kupuję akwarium. Myślałem o ... hmm może akarach pomarańczowopłetwych w 240 l ?
To działaj, 240l to już troche wody Smiley

thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #62 : Lipiec 17, 2011, 19:33:24 »

A no trochę jest, ale to dopiero za rok pewnie Sad
+ nawet już mam plan jak będzie wyglądać.
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #63 : Lipiec 17, 2011, 20:23:29 »

To działaj, 240l to już troche wody Smiley

po paru miechach od odpalenia mojej 240-tki musze stwierdzić, iż to mały litraż jest - ot trochę większa kałuża...

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #64 : Lipiec 17, 2011, 20:25:04 »

Wiesz, na mój wiek, na moje warunki noi w porównaniu do mojej starej 54l bańki to będzie normalnie wiesz, basen !
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #65 : Lipiec 17, 2011, 20:36:20 »

Wiesz, na mój wiek, na moje warunki noi w porównaniu do mojej starej 54l bańki to będzie normalnie wiesz, basen !

pewnie zgoda, tylko apetyt rośnie w miarę jedzenia również w akwarystyce.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #66 : Lipiec 17, 2011, 20:38:55 »

Dlatego zamierzam kupić 240l a nie, kolejne 54l prawda?
+ jak rodzice słyszą liczbę powyżej 100l to od razu " a po co Ci takie dużeee? kto się bedzie tym zajmowal " itd, choć nikt nigdy mi przy akwarium nie robił , tylko zawsze sam. Chociaż jak kupie to już nie będzie sprzeciwu, może przez pierwszy dzień.
deleden
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #67 : Lipiec 21, 2011, 20:05:51 »

No a co z planem wprowadzenia nowych ryb?
Zastanawiałeś się nad płaskobokami ale zrezygnowałeś, coś na ich miejsce doszło?

Ostatnio tak patrzyłem na akwa , czytałem , szukałem , oglądałem filmy i skutek jest  taki , że postanowiłem w nim dużo zamieszać .
 Z akwa wyleci połowa roślin czyli dwie duże żabienice . Z ceresitu Cx 5 kończę robić dekoracje w kształcie stosu kamieni z grotą w środku , miejscem na roślinę i korzenie . Połowa akwa będzie mocno zagracona a druga połowa raczej czysta  z kilkoma kamieniami .
Postanowiłem też dołożyć parę pielęgnic szmaragdowych no i wspomniane wyżej płaskoboki . O ile z nabyciem płaskoboków nie będzie problemu to zdobyć  dobraną parę szmaragdów jest sporym wyzwaniem . Jeśli ktokolwiek wie , ktokolwiek widział będę wdzięczny za info . Wysyłka lub odbiór osobisty w kuj-pom i ościennych .
pzdr

Mam to co lubię .... akwarium  a w nim ryby .
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/sa-okolo-500l/
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #68 : Lipiec 24, 2011, 08:39:03 »

Ostatnio tak patrzyłem na akwa , czytałem , szukałem , oglądałem filmy i skutek jest  taki , że postanowiłem w nim dużo zamieszać .
 Z akwa wyleci połowa roślin czyli dwie duże żabienice . Z ceresitu Cx 5 kończę robić dekoracje w kształcie stosu kamieni z grotą w środku , miejscem na roślinę i korzenie . Połowa akwa będzie mocno zagracona a druga połowa raczej czysta  z kilkoma kamieniami .
Postanowiłem też dołożyć parę pielęgnic szmaragdowych no i wspomniane wyżej płaskoboki . O ile z nabyciem płaskoboków nie będzie problemu to zdobyć  dobraną parę szmaragdów jest sporym wyzwaniem .
Kiedy planujesz zmieniać aranż?
Cholernie ciekaw jestem jak będzie wygladała ta dekoracja z CX.

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #69 : Lipiec 24, 2011, 13:21:57 »

Hmm... Ceresit, mam takowe doświadczenia z nim, że jedno tło zbyt szybko wyschło i sie rozleciało (spękało), drugie, które wyschło elegancko spękało podczas czyszczenia zbiornika (podmiany wody), na trzecim tle pojawiały się białe kropki i kreski w mikro pęknięciach, rybki je skubały i kilka rybek padło (nie wiem czy od tego ale nic innego nie wskazywało by miały złe warunki brak przerybienia) no i wywaliłem.

Zrób nieco fotek konstrukcji bo sam teraz ciekaw jestem jak ci to wyjdzie i jak długo się u ciebie utrzyma.
Pozdrawiam.

deleden
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #70 : Lipiec 24, 2011, 20:50:11 »

Fotki finalnego produktu zrobię jak wstawię t coś do akwarium . Teraz dam kiepską fotę prototypu opisanego poniżej
To że ceresit tak szybko schnie uznaję w tym wypadku za zaletę . Dekorację można urabiać i kształtować jakby była z gliny.
Sam proces zacząłem od zrobienia formy ze styropianu (wypełniacz) i pianki (nadanie kształtów) . Niestety nie można zbytnio zaszaleć z wcięciami i szczelinami miedzy kamieniami bo wtedy nie da rady tak łatwo oddzielić formy od produktu . Gdy miałem już gotową formę to ofinąłem ją folią strecz czy jak ją tam zwał . Dzięki temu forma odchodzi z łatwością . Pękanie ceresitu , zwłaszcza gdy dekoracja ma 3-5 mm grubości , rozwiązałem stosując siatki ( też nie wiem jak to fachowo zwą ) , które używa się przy szpachlowaniu aut . Na to dopiero szedł ceresit . Po odzieleniu dekoracji od formy naniosłem cereresit od wewnątrz , tak aby te siatki nie miały styczności z wodą .
Całość ma ok 55-60 cm długości i 35 głębokości a wysokość to ok 20 cm . Mam zamiar ustawić to w prawym rogu akwarium . Około 20 cm od krawędzi stykającej się z boczną szybą zrobiłem wgłębienie 15x15x15 na żabienice . Pozostaje jeszcze kwestia malowania
Fotka prototypu robiona telefonem . całość wydaje się płaska ale w rzeczywistości jest bardzo "przestrzenna" . Mam nadzieję że jak już to zrobię to ładnie porośnie to glonem. Natchnął mnie ten film 

Mam to co lubię .... akwarium  a w nim ryby .
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/sa-okolo-500l/
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #71 : Lipiec 24, 2011, 21:45:37 »

Porośnie a jakże, ale czy do tej pory nie będzie białych wydzielin tak jak u mnie się to działo ?
Czy do tej pory sam tego nie usuniesz ? oto co mnie ciekawi.

Wstawiaj fotki od czasu do czasu chętnie popatrzę.
Bo faktycznie fajnie się wszystko kształtuje i można wiele zrobić, ale później różnie bywa :/

Pozdrawiam i oby poszło Tobie lepiej niż mi.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #72 : Lipiec 25, 2011, 10:46:57 »

Jaką farbą chcesz to malować?
Swego czasu szukałem farby która nada się do kontaktu z wodą, ale nic ciekawego raczej nie znalazłem.

Irishman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #73 : Sierpień 18, 2011, 14:20:16 »

Hej MIlosz ( Deleden)
mam prosbe -  czy mozesz cyknac kilka fotek  oswietlenia - ladnie to u ciebie wyglada i chcialbym skopiowac pomysl na moje akwarium - chodzi mi o obudowe,  montaz od sufitu i montaz samych  hqi.

Dziekuje i pozdrawiam

ps
akwa ladne - widac u ciebie, ze ma tem 170cm

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #74 : Sierpień 19, 2011, 00:02:47 »

Przede wszystkim gratulacje za odwagę zrobienia pięknego baniaka na bazie 'oklepanych' i ' banalnych' żabienic! Uwielbiam duże żabienice, ale muszę się przyznać, że chyba nie miałbym odwagi poświecić 500l tylko dla nich Undecided Jeśli mogę coś doradzić, to ze zdjęć aktualizacyjnych widać, że chyba w ogóle nie ruszasz marniejących, starych liści. Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że warto je ciąć od razu, gdy tylko zauważysz ślady 'zepsucia'. To bardzo mobilizuje roślinę do produkcji nowych liści - polecam. Na HQI się nie znam, ale o ile dobrze policzyłem, to czy przypadkiem 0,28W/litr to nie za mało nawet dla żabienic? Sagittaria chyba trochę stoi w miejscu, a 30cm powinna osiągnąć spokojnie?

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10
  Drukuj  

Skocz do: