Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « deleden - Aequidens metae w około 500l
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10
  Drukuj  
Autor Wątek: deleden - Aequidens metae w około 500l  (Przeczytany 52557 razy)
deleden
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #75 : Sierpień 21, 2011, 11:39:26 »

Hej MIlosz ( Deleden)
mam prosbe -  czy mozesz cyknac kilka fotek  oswietlenia - ladnie to u ciebie wyglada i chcialbym skopiowac pomysl na moje akwarium - chodzi mi o obudowe,  montaz od sufitu i montaz samych  hqi.

Dziekuje i pozdrawiam

ps
akwa ladne - widac u ciebie, ze ma tem 170cm

witam
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/jak-zniwelowac-nierownosci/15/  w tym wątku masz wszystko . Oświetlenie zamocowałem do ściany na pomocą trzech wkrętów i "uszek" - takich jak przy wszelkiego rodzaju półkach.

shogun4 ten przelicznik W/L nijak się ma do mojego akwa . Z resztą to temat na osobny wątek . Najważniejsze że rośliny rosną a ryby mają miejsca zacienione . Co do sagitarii to nawet jak kiedyś bawiłem się w roślinnkiaki to przy 0,7W/L i CO2 nie miały więcej jak 10cm .

W akawa parę zmian . Wyleciała jedna żabienica inna została przesadzona . Skutek tego jest taki że mam lekki wysyp glonów , bardzo lekki  ale jak się nie miało ich przez długi czas to trochę to irytuje . Kiedyś posadziłem na korzeniu , powyżej powierzchni wody, małą paprotkę . Dziś rozrosła się  na tyle że część została przesadzona do dwóch doniczek a reszta robi za filtr hydroponiczny i mam nadzieję że szybko poradzi sobie z tym co namieszałem .

Poza tym mam nowych lokatorów  Cheesy

przyjechały trochę potarmoszone i dodatkowa akary dały im popalić .Musiałem akwa przegrodzić szyba na parę dni . Jak szmaragdy doszły do siebie od razu się wytarły . Wlaśnie w tym czasie usunąłem szybę i akary troszkę się zdziwiły . Niestety ikra  nie przetrwała ale w akwa mam spokój  , ryby nabrały do siebie respektu i tzrymają się swoich rewirów .

Mam to co lubię .... akwarium  a w nim ryby .
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/sa-okolo-500l/
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #76 : Sierpień 21, 2011, 18:04:31 »

no baniak wygląda jak zwykle wyśmienicie, akary przeszkoliły szmaragdy ale to chyba nie potrwa długo... a propos szmaragdów ładne, jak będziesz miał więcej fotek to czekam. jak duże są?

pzdr

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
deleden
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #77 : Sierpień 23, 2011, 11:50:23 »

no baniak wygląda jak zwykle wyśmienicie, akary przeszkoliły szmaragdy ale to chyba nie potrwa długo... a propos szmaragdów ładne, jak będziesz miał więcej fotek to czekam. jak duże są?

pzdr

Szmaragdy mają ok 18-20 cm . Samica wydaje się być masywniejsza od samca ale  obecnie intensuwnie je karmię i mam nadzieje że samiec nabierze masy .
Czym karmicie większe pielęgnice ? Chodzi mi o mrożonki .
Fotki niebawem

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #78 : Sierpień 23, 2011, 12:40:48 »

Szmaragdy mają ok 18-20 cm . Samica wydaje się być masywniejsza od samca ale  obecnie intensuwnie je karmię i mam nadzieje że samiec nabierze masy .
Z ławicy więc zrezygnowałeś, czy tak?
W jaki sposób ryby podzieliły się baniakiem tzn. która para zajeła większy obszar?

deleden
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #79 : Sierpień 23, 2011, 13:37:40 »

Z ławicy nie zrezygnowałem . Po prostu musze sie pozbyć żałobniczek i fantomów i dopiero wtedy kupię coś większego . terytoria  są mniej więcej równe ale po środku akwa jest "ziemia niczyja" i w niej częściej przebywają akary . Szmaragdy są coraz bardziej śmiałe i już nie tolerują w swoim narożniku akar . Przedtem , nawet po tarle szmaragdów , samiec akar wpływał na ich terytorium i panoszył się . Teraz razem z samica tylko podpływa i stroszy płetwy a szmaragdy im odpowiadają .

foty na szybko
samiec

samica

pzdr

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #80 : Sierpień 23, 2011, 19:07:42 »

Ryby piękne, zbiornik również robi wrażenie.
Chwastów nie za wiele i korzenie świetne.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #81 : Sierpień 30, 2011, 07:16:40 »

Z ławicy nie zrezygnowałem . Po prostu musze sie pozbyć żałobniczek i fantomów i dopiero wtedy kupię coś większego .
Ja ciągle widze u Ciebie płaskoboki Smiley

terytoria  są mniej więcej równe ale po środku akwa jest "ziemia niczyja" i w niej częściej przebywają akary . Szmaragdy są coraz bardziej śmiałe i już nie tolerują w swoim narożniku akar . Przedtem , nawet po tarle szmaragdów , samiec akar wpływał na ich terytorium i panoszył się . Teraz razem z samica tylko podpływa i stroszy płetwy a szmaragdy im odpowiadają .
Trafiła kosa na kamień Smiley

deleden
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #82 : Wrzesień 07, 2011, 20:19:06 »

mrs cały czas się zastanawiam nad płaskobokami ale szczerze mówiąc trochę mi nie pasują . Szmaragdy + akary + ryby denne +  minimum 8 szt placków po 15 cm to trochę sporo jak na mój zbiornik . Szukam czegoś co dorasta do 10-12 cm ale troche kiepsko mi idzie to szzukanie . Jeśli masz jakieś typy poza płaskobokami to dawaj .
 Co do " kosy na kamień "  to właśnie i szmaragdy i akary zlożyły ikrę jednak cały czasz "szanują" przeciwnika i terytoria .
Same szmaragdy są rybami które totalnie mnie rozwaliły . Jedzą z ręki , rozpoznają mnie i łaszą się jak koty . Wystarczy że stanę w drzwiach a właściwie tylko wychyle samą głowę to już mnie zauważą a odległość to ok 3 -3,5 metra . Szczęścia dopełnia samiec który daje się głaskać  Shocked , samica jest bardziej nieśmiała . Swego czasu pisałem o szmaragdach z Margin , która była nimi zauroczona i teraz wiem dlaczego .
pzdr

Domel442
Stały użytkownik

« Odpowiedz #83 : Wrzesień 07, 2011, 20:46:57 »

Świetne akwa oraz ryby piękne masz te szmaragdowe  Smiley
margin
Bywalec

« Odpowiedz #84 : Wrzesień 07, 2011, 21:03:36 »

Szmaragdowe masz piękne i dziękuję za wspomnienie o mnie. Z uwagą obserwuję rozwój zbiornika i wspominam swoje rybska,
Mam nadzieję, że przy tej wielkości zbiornika nie będzie większych bójek, bo to zaborcze i zazdrosne stworzonka  Wink
W takim towarzystwie byle jaka ławica nie wytrzyma, z silnych i wytrzymałych widziałabym tęczanki (p. czerwone) lub ameki wspaniałe.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #85 : Wrzesień 08, 2011, 05:40:57 »

mrs cały czas się zastanawiam nad płaskobokami ale szczerze mówiąc trochę mi nie pasują . Szmaragdy + akary + ryby denne +  minimum 8 szt placków po 15 cm to trochę sporo jak na mój zbiornik . Szukam czegoś co dorasta do 10-12 cm ale troche kiepsko mi idzie to szzukanie . Jeśli masz jakieś typy poza płaskobokami to dawaj .
Najpierw napisz czy interesują Ciebie ryby pospolite, czy coś rzadszego?
Jest tego całkiem  sporo, z pewnością coś by się znalazło Smiley
Odnośnie połączenia akar, szmaragdowych, płaskoboków to chyba rzeczywiście, byłoby tego za dużo. No, ale ławice dorastające do max 10cm są jak najbardziej osiągalne Smiley

Co do " kosy na kamień "  to właśnie i szmaragdy i akary zlożyły ikrę jednak cały czasz "szanują" przeciwnika i terytoria .
Dobrze, że jakoś wzajemnie siebie tolerują.
W przypadku pielęgnic nigdy nic nie wiadomo. Kilka miesięcy spokoju, aż któregoś pięknego dnia może dojść do awantury Smiley No ale z pewnością o tym wszystkim wiesz i jeśli będzie się coś działo, zainterweniujesz Smiley

Same szmaragdy są rybami które totalnie mnie rozwaliły . Jedzą z ręki , rozpoznają mnie i łaszą się jak koty . Wystarczy że stanę w drzwiach a właściwie tylko wychyle samą głowę to już mnie zauważą a odległość to ok 3 -3,5 metra . Szczęścia dopełnia samiec który daje się głaskać  Shocked , samica jest bardziej nieśmiała . Swego czasu pisałem o szmaragdach z Margin , która była nimi zauroczona i teraz wiem dlaczego .
pzdr
A jak z płochliwością?
Gdyby ktoś nagle wszedł do pokoju, zrywają się do ucieczki?

Nagrałbyś jakiś filmik z tego łaszenia się Smiley

deleden
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #86 : Wrzesień 08, 2011, 14:09:24 »

Margin tęczanki raczej odpadają , ameki już lepsze choć to ryby z innego biotopu .Mimo wszystko ameki zawsze mi się podobały i jeśli nic nie wymyślę to może się na nie skuszę .
mrs co do płochliwości to w ogóle ona nie wystepuje . Ryby są wręcz ciekawskie , najmniejszy ruch w pokoju powoduje że już wariuja przy szybie i czekają na papu .
 Co do ławicy to wolałbym coś oryginalnego . Z ogólnodostępnych to jedynie zwinnik ogonopręgi choć jest troszkę za mały
Filmik zrobię .
pzdr

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #87 : Wrzesień 08, 2011, 19:05:39 »

Co do ławicy to wolałbym coś oryginalnego . Z ogólnodostępnych to jedynie zwinnik ogonopręgi choć jest troszkę za mały
Filmik zrobię .
pzdr
Pomyśle i podeśli Ci jutro kilka moich pomysłów odnośnie ławicy Smiley

deleden
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #88 : Wrzesień 11, 2011, 17:19:48 »

zrobiłem filmik z łaszenia-karmienia

mrs , masz już jakieś typy ?
pzdr

margin
Bywalec

« Odpowiedz #89 : Wrzesień 11, 2011, 19:09:29 »

Piękne, moje zachowywały się podobnie (miło wspomnieć), teraz mam oswojoną Sturisomę (przychodzi po tabletki dla glonków i oblizuje mi palce).
Szmaragdy jak będą miały młode, to nie będą takie łaskawe, wtedy gryzą i to dość boleśnie.

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10
  Drukuj  

Skocz do: