kuba1006
Stały użytkownik
Crystal'ka :)
|
|
« Odpowiedz #45 : Wrzesień 22, 2010, 19:51:10 » |
|
Raczki mogły by zaatakować małe krewetki.U kumpla atakowały małe kreweteczki, ale nie musi tak być. Ja już bym nie dawał ich do 45l bo i tak masz dużą obsadę. Ja bym nie dawał otosków, a dał te raczki, np. 4szt chyba by się nadawały.
|
|
|
|
|
|
|
andrej
|
|
« Odpowiedz #46 : Wrzesień 22, 2010, 20:00:57 » |
|
Ja nie mam krewetek Najprawdopodobniej Otoski będą tylko chwilowo (ekipa sprzątająca ) A co do raczków to nie mógłby być 1 ? Albo 2 ? Ja na razie chcę się tylko upewnić czy w ogóle jest sens je wsadzać do akwarium No ale jeżeli obsada jest już dość spora to chyba nie będę pchał tam raczków, będą się tylko męczyć, a tego nie chce A 25 l, są tam tylko gupiki, więc może tam ? 1, albo 2 takie raczki ? Tylko powiedzcie mi czy raczek czasem nie będzie sobie robił przekąski z narybku ? Co o tym myślicie ?
|
|
|
|
|
|
|
kuba1006
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #47 : Wrzesień 22, 2010, 20:06:36 » |
|
Nie masz już krewetek ? Do 25l możesz dać z 2 . A jeżeli otoski tylko na chwilkę to sądzę, że z 4 raczki możesz tam dać i to jest max co możesz dam wsadzić. Więcej nie radzę, bo będą się ryki męczyły.
|
|
|
|
|
|
|
andrej
|
|
« Odpowiedz #48 : Wrzesień 22, 2010, 20:17:23 » |
|
Nie, przecież pisałem, że krewetki wszystkie padły No ale to już niestety przeszłość. Nie jednak nie będę już wciskał tych raczków do 45 l Ale jeśli się już zdecyduję na raczki to włożę je do 25 Powinny się ładnie prezentować Tylko to w dalszej przyszłości, wpierw ważniejsze sprawy Dzięki za rady
|
|
|
|
|
|
|
kuba1006
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #49 : Wrzesień 23, 2010, 19:13:25 » |
|
Może i masz rację nie dając ich tam. Proszę bardzo, zawsze możesz zapytać :d
|
|
|
|
|
|
|
andrej
|
|
« Odpowiedz #50 : Wrzesień 24, 2010, 19:44:00 » |
|
Witam ponownie Mam pytanko, bo szykuję restart mojej 25 i pytanie brzmi : Czy podłoże typu Filtus floran, lub inne jest dobre, dobre czyli czy coś w ogóle daje ? Wie ktoś, może ktoś tego używa ? Aha rozumiem, że daję warstwę 2-3 cm i wtedy żwir 2-3 cm ? Chciałbym to kupić, tanie bo do 20 zł za 4 l IDEALNIE ! Teraz muszę znaleźć pomysł na jakąś ciekawą aranżację Restart zrobię albo w poniedziałek albo w następną sobotę lub piątek Więc trzeba się przyszykować Proszę o pomoc
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #51 : Wrzesień 24, 2010, 20:55:25 » |
|
Filtus floran jest jałowym podłożem tzn takim jak zwykły żwir. Jest lekkie i chropowate. Nie stosowałem choć miałem zamiar użyć przy 200l ale jednak odpuszczam sobie po opiniach tych którzy używają.
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
andrej
|
|
« Odpowiedz #52 : Wrzesień 24, 2010, 21:26:20 » |
|
Tzn. jakie są opinie ? Negatywne ? - Czyli to jakieś badziewie ? Kurde, a chciałem to zrobić tak : 2cm Filtusa i na to 2-3cm żwirku A czy to by wypaliło ? Czy myślisz, że to nic nie daje ? Ale jeszcze muszę się jutro przejechać do zoologa i sprawdzić co ciekawego mają Ogólnie to nie będzie bimbrowni, więc czy to w ogóle będzie sens ? A oświetlenie to : żarówka 25 W. No i do tego nawożenie kulki JBL i Planta gainer macro i classic . A może Ziemia ogrodowa ? Czy też nie ma sensu przy tak małym zbiorniku ?
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #53 : Wrzesień 25, 2010, 09:13:23 » |
|
czy badziewie nie powiem Ci bo sam nie testowałem. Natomiast podobno jest dosyć lekki a co za tym idzie niestabilne. Twój sposób wydaje się być dobry ale nie wiem czy wiesz filtus floran nie jest podłożem nasączonym substancjami dla roślin. Dzięki swojej strukturze pozwala korzeniom ładnie rosnąć jednak nie wydziela dla nich żadnych substancji odżywczych. Jeżeli chodzi o ziemię ogrodową w tak małym zbiorniku szkoda miejsca. Jeżeli zależy Ci na typowym podłożu dla roślin proponowałbym aqua substrate. Producent podaje, że jeden worek 5,4kg wystarcza na pokrycie dna 40l akwarium na wys ok 6cm. Cena worka ok 60zł.
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
andrej
|
|
« Odpowiedz #54 : Wrzesień 26, 2010, 14:56:52 » |
|
Aha dzięki za cynk Ale jeszcze mam kilka pytań dotyczącej mojej 25 l : 1. Filtr , który lepszy : AQUEL FAN MINI PLUS czy AQUAEL FAN MIKRO PLUS ? Zależy mi na tym aby filtr był : dobry , tani i zajmował mało miejsca i cichy Może jakiś inny ? 2. Czy Bojownik i 2 Raki CPO współgrałyby ze sobą ? 3. Czy Glosia lub mały Heniek dałyby radę przy oświetleniu 25 W (żarówka) + nawożenie - EASYCARBO + Kulki JBL + PG Classic ? 4. To tak ogólnie : Jest takie coś jak wyłącznik czasowy, więc jest na jedno wejście, a ja nie chcę kupować na dwa więc gdybym kupił na jedno wejście i do tego rozgałęziacz to by wypaliło ? No nie umiem tego dobrze wytłumaczyć, no ale może tak : Wyłącznik czasowy na jedno wejście jest i do tego rozgałęziacz na dwa wejścia, no nie wiem nie umiem tego dobrze wytłumaczyć Myślę, że by to wypaliło. Na razie to tyle jeżeli coś mi się przypomni to napiszę jeszcze Proszę o pomoc
|
|
|
|
|
|
|
kuba1006
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #55 : Wrzesień 26, 2010, 15:13:53 » |
|
JEśli chodzi o filtr to polecam Ci http://allegro.pl/filtr-zewnetrzny-h-80-kaskadowy-190-l-h-i1225794343.html. Nie zajmuje on dużo miejsca, a jest cichy i wydajny. Myślę, że bojek dał by radę . Co do heńka i Glosia to nie wiem nigdy ich nie miałem w akwarium. Tak wypaliło by to z wyłącznikiem bo wyłącznik wyłączał by ten "rozgałęziacz". Pozdrowienia
|
|
|
|
|
|
|
andrej
|
|
« Odpowiedz #56 : Wrzesień 27, 2010, 17:08:12 » |
|
Kupiłem już filtr : AQUAEL FAN MINI PLUS. Kosztował mnie 50 zł, ale było warto, jest cichy i jak na razie widzę wydajny , w porównaniu do poprzedniego to normalnie torpeda ! Jako trawnik kupiłem Lileopsis Nowozelandzki, wygląda ładnie. Kupiłem też fajnego korzonka Jutro wstawię zdjęcia, bo dzisiaj już nie mam czasu. Jeszcze nie wiem czy kupię te raki, bo trochę drogo .... 40 zł za sztukę 80 zł za dwa raczki to sporo Tylko nie wiem czy te raki są tak jak krewetki, czyli bardzo wrażliwe. Muszę poczytać. Ogólnie to jeszcze muszę kupić jakąś ciekawą roślinkę bo na trzecim planie jest łyso...
|
|
|
|
|
|
|
andrej
|
|
« Odpowiedz #57 : Wrzesień 29, 2010, 21:26:50 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #58 : Wrzesień 29, 2010, 22:43:26 » |
|
jak ci Acorus Pusillus rosnie w pełnym zanurzeniu? z tego z co czytałem to trudno go utrzymać na dłuższą metę w zanurzeniu i po miesiącu zaczyna gnić
|
|
|
|
|
|
|
andrej
|
|
« Odpowiedz #59 : Październik 08, 2010, 20:38:00 » |
|
Aktualizacja : strona 1 . Mam 3 pytanka : 1. Jaką żarówkę dać jak mi się przepali w pokrywie, w akwarium 25 l ? Jak na razie jest tam 25 W firmy SPECTRUM. Musi być jakaś specjalna ? 2. Czy Mech Jawajski nadaje się na tło, na tylną szybę ? Chodzi o to czy będzie ładnie wyglądał ? 3. Ostatnio kupiłem testy wody gH/kH Tropical'a i mam jeden problem, bo w środku nie ma skali barw ... I co mam teraz zrobić, może ktoś ma te same testy to by mi napisał kolorami jak jest wartość . Bardzo był bym wdzięczny. Do mojej 45 l doszły ostatnio zamiast Ampulari, która zjadała mi Nurzańca w nocy 2 Helenki, piękne ślimaczki Roślinki ostatnio zaczęły bąbelkować
|
|
|
|
|
|
|
|