Oto akwarium moje i mojego męża. Wykonanie zbiornika samodzielne [szyby 10 mm+silikon do akwa 2 tuby], podobnie oświetlenie i system chłodzenia [wiatraczki na listwie].
Zapraszam do komentowania i udzielania rad - mile widziane!
Wymiary zbiornika: 100x50x50cm
Pojemność: 250 lt
Filtracja: filtr zewnętrzny Fluval 305
filtr wewnętrzny Eheim Pick up 2012
Oświetlenie: Silvania Grolux 18 W x1, Philips Aquarelle 18W x1 na elektronicznym balaście Philips (niedługo dodamy Silvania Grolux 30W x1 oraz Osram Lumilux cool white 18 W x1,Osram Lumilux Cool white 30W x1; oświetlenie jest w trakcie konstrukcji)
Chłodzenie: wiatraczki od komputera i procesorów na listwie aluminiowej (konstrukcja własna)
Nawożenie: Prodac Fondo Vivo, Sera floredepot (podłoże), JBL w kulkach, Prodac nutron flora w płynie, CO2 na bazie drożdży (produkcja własna).
Parametry wody: Ph - 7
No2: 0,025
No3: 5
Kh: 6
Fe: 0,1
Temperatura: 26-28,4 C (termometr elektroniczny)
Grzałka: chwilowo brak ze względu na wysoka temperaturę powietrza (+30 - 40C), na zimę założymy grzałkę JBL Protemp 200W
Podłoże: czarny kwarc Hagen (35 lt)
Tło: zamalowane szkło niebieskim sprayem od zewnątrz
Elektroniczny podajnik pokarmu Resun – 2005D
Fauna: 2x żaglowiec skalar
1x brzanka rekinia (były 2 ale dzisiaj jedna wyskoczyła z akwa i R.I.P)
20x Paracheirodon innesi (neon innesa)
8x Hyphessobrycon herbertaxelrodi (neon czarny)
4x Thayeria boehlkei (hokejówka amazońska)
2x Kryptopterus bicirrhis (sumik szklisty)
1x Crossocheilus siamensis (grubowarg syjamski aka kosiarka)
1x Epalzeorhynchus kalopterus (grubowarg złotopręgi)
2x Corydoras aeneus (kirysek brązowy)
1x Corydoras paleatus (kirysek pstry)
1x Corydoras paleatus (kirysek pstry typ albino)
2x Sewellia lineolata (cudaczek)
Flora: mech jawajski
mech christmas
Anubias barteri coffeefolia
Micorsorum pteropus
Juncus repens (Java fern)
Limnofila aquatica (?) nie jestem pewna
Hygrophila polyspermaStan ceylon
Nymphaea lotus green (?) nie jestem pewna
korzeń mango x2
13.08.2010 widok ogólny:
Sam zbiornik:
Mieszkańcy i roślinki:
Już wcześniej stwierdzono na forum,że nasze akwarium to zupa rybna, może i zupa, ale w najbliższym czasie planujemy akwarium 100 lt i wtedy rozdzielimy gatunki. Na razie kompletujemy materiały do konstrukcji. Dodatkowo mamy 30 lt akwarium jako kwarantanne i do hodowli roślinek.Wystrój tego zbiornika jest powiedzmy sobie szczerze - beznadziejny
, ale to nie ja akurat zarządzam wystrojem tylko mąż, a on jak widać nie posiada zbyt dużego „artyzmu”. Dodatkowo brak ciekawszego wyboru gatunków roślin w tutejszych sklepach robi swoje :/
Sugestie, rady i krytyka mile widziane!
Ps: na pewno ktoś mi napisze,że skalary i neony to zły dobór i nie powinno się ich razem trzymać, ale jak już zdarzyłam się zorientować to niektórzy forumowicze mają taki mix i jakoś to nikomu nie przeszkadza.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Stan akwarium na dzień dzisiejszy tj: 23.08.2010
Dodana została 1 świetlówka Silvania Grolux 30 W
Widok ogólny akwa:
Mieszkańcy:
Kosiarka (Grubowarg Syjamski) - Crossocheilus siamensis
Żaglowiec skalar – Pterophyllum scalare
Kirysek pstry - Corydoras paleatus
Kirysek pstry (wersja albino) - Corydoras paleatus oraz Kirysek spiżowy – Corydoras aeneus (podczas jedzenia)
Grubowarg złotopręgi - Epalzeorhynchus kalopterus (przyklejony do korzenia
)
Skalarek czyhający na jedzenie kirysków