Miałem ostatnio okazję oglądać kilkanaście zbiorników jednego hodowcy i wystrój dwóch z nich rozłożył mnie na łopaty...
Miał tło zrobione w ten sposób:
jako "plecy" - pcv max 3mm, na to była "wypsikana" pianka montażowa - oczywiście bez toksycznych składników, są takie dostępne. Po wyschnięciu została zrobiona korekta - docięcia, dopsiknięcia i malowanie całości żywicą (ale tu głowy nie dam jaka to żywica - do ustalenia
), na mokrą żywicę wysypał żwir. Operację powtórzył chyba ze dwa razy, po każdej z nich osypując nadmiar żwiru...
Efekt był naprawdę czadowy! Tło trzyma w akwarium i z rybami wszystko ok, mają się bardzo dobrze. Tła tego typu miał dwa jedno w zalanym baniaku i jedno, które było właśnie osuszane do poprawki. W tym które schło miał porobione małe groty i półki z kamieni. W zalanym zbiorniku tło było dość ciemne, zrobione chyba ze żwiru rzecznego, bo nie wyglądało mi to na "kupny" żwir... Ciemne tło, dużo mchów, wywrotka krewetek i Neony wielkie jak stodoły
Piękny zbiornik
Jak dla mnie brakowało tylko miejsc z jasnym drobnym żwirem na dnie żeby wyeksponować faunę "przydenną"
Trochę niezręcznie było mi wypytywać jak to zrobił od początku do końca, bo jak wszędzie każdy strzeże swych tajemnic
Nie wiem czy pozwoli mi cyknąć fotki, ale jak będę miał okazję to zapytam.
Kombinowałem jak można poprawić ten koncept i wpadłem na to, że możnaby spróbować uzyskać efekt warstw gleby stosując różne kolory żwiru usypując pasmami. Dodatkowo, górną część tła możnaby wyposażyć w drobne korzenie na całej szerokości, co dałoby efekt jakby był to wycinek naturalnego środowiska z samego brzegu naturalnego zbiornika wodnego. Mało tego
Można przygotować miejsca pod rośliny na tle - mam tu na myśli głównie mchy, tak żeby nie pokrywały całego dna i dawały trochę cienia na dnie...
I jeszcze jeśli chodzi o tło jednolite to myślę, że naklejenie folii samoprzylepnej (128 kolorów do wyboru) na zewnątrz akwarium - koszt: 13,70m2
Naklejanie to buła z masłem.
Pozdrawiam
R.
Jak powiedziałem tak zrobiłem
Już niebawem zdjęcia