Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada do 112l profil  (Przeczytany 3459 razy)
karolina-poznań
Nowy
*

« : Sierpień 27, 2010, 10:45:39 »

Witam,

posiadam akwarium 112l profil o typowych wymiarach.
Oświetlenie: na razie standardowe dla ABS 2x18W - do zmodernizowania w niedalekiej przyszłości.
Filtr: zewnętrzny kubełkowy JBL e900.
Ogrzewanie: grzałka z termostatem 100W
Podłoże: SERA flora depot, przykryta żwirem czarnym o granulacji 1 - 3 mm
Dekoracje: korzeń
Tło: czarne

Flora:
Vallisneria asiatica
Sagittaria natans
Egeria densa
Hygrophila glabra
Alternanthera rubra
Ludwigia repens

Akwarium wczoraj zalane, więc mam jakieś 3-4 tygodnie na przemyślenie obsady.

Wstępnie planuję:
10- 15x neon czerwony lub innesa
5x kirysek spiżowy lub lamparci
2+1 pielęgniczka kakadu
5x krewetki amano

Czy taka obsada nadaje się do tego zbiornika? Czy macie ewentualnie propozycje jakiś zmian - np. neonów na inny gatunek ryb? Będę wdzięczna za pomoc Smiley
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Sierpień 27, 2010, 11:11:50 »

Obsada ok.ale co bym zmienił,zamiast 15 neonów zrobiłbym 2 ławice np.10x Neon Innesa i 10x Razbora lub Danio,zamiast 5 kirysków daj ich 8-9szt.
Pozdrawiam  papa
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 27, 2010, 12:03:59 »

Obsada ok.ale co bym zmienił,zamiast 15 neonów zrobiłbym 2 ławice np.10x Neon Innesa i 10x Razbora lub Danio,zamiast 5 kirysków daj ich 8-9szt.
Pozdrawiam  papa
Patrząc na podpis w Twojej stopce (m.in. 2 skalary i zbrojnik niebieski w 72 litrach)  Undecided masz tam niezły "meksyk" i mocno zastanawiałbym się nad trafnością Twoich rad.

karolina-poznań obsada o której myślisz wg mnie jest OK. Jeśli chodzi o krewetki amano to spokojnie możesz wpuścić ich 8-10 sztuk.
Proponuje na początku nie szaleć z ilością gatunków. Wpuść, zobacz jak to wygląda i dopiero wtedy ewentualnie podejmuj decyzje o zwiększaniu obsady. Nic na hura...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2010, 12:05:37 wysłane przez andrzej72 » Zapisane

Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Sierpień 27, 2010, 12:09:17 »

Skalary i reszta niedługo będą miały przeprowadzkę do większego akwarium. (wys.50cm)
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 27, 2010, 14:01:45 »

zdaje się, że andrzej72 miał na myśli nie tylko skalary ale to nie miejsce by o tym gadać,

karolina-poznań zaznaczę tylko, iż kakadu mogą Ci lać kirysy i krewetki, także warto to wziąść pod uwagę, poza tym kirysy lubią podjadać ikrę pielęgnicowatych...

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
karolina-poznań
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 27, 2010, 16:34:09 »

Dziękuję Wam wszystkim za pomoc. Poszczególne gatunki z przewidywanej obsady mam zamiar wprowadzać stopniowo, więc będę miała się okazję przekonać jak to wszytko po kolei ze sobą funkcjonuje.

Andrzej72 czy z 8-10 sztuk krewetek nie zrobi się za szyko ilość xxx? Być może to dziwne pytanie, ale jest to moje pierwsze akwarium roślinne, więc nigdy nie miałam styczności z tymi stworzeniami.

Dobraf czy miałbyś zatem propozycję jakiegoś "zamiennika" Wink do kakadu?

Pozdrawiam
Karolina
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #6 : Sierpień 27, 2010, 16:59:19 »

Dobraf czy miałbyś zatem propozycję jakiegoś "zamiennika" Wink do kakadu?
Dobraf nie pisał żebyś rezygnowała z kakadu tylko żebyś miała na uwadze agresywność tych ryb podczas tarła.
Jeśli zrobisz odpowiednio dużo kryjówek i nie przesadzisz z rybami dennymi (ktoś tam pisał żebyś dała 9 kirysków - jest to bzdura w takim litrażu) to będzie dobrze.
Pamiętaj o korzeniach, kawałkach kokosa czy choćby liściach pod ktorymi ryby będą mogły się schować.
Każda z dostępnych na rynku pielęgniczek będzie podczas tarła agresywna tzn. będzie odganiać ryby od gniazda i młodych z wiadomych powodów.
Sam mam nannacary w swoim baniaku i gdy mają młode to kiryski są przeganiane ale bez szaleństw, dają sobie wszyscy doskonale rade.

No i jako uzupełnienie wypowiedzi Dobrafa dodam, że neony też mogą podjadać ewentualny narybek - myślę, że nawet chętniej niż kirysy.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2010, 20:19:02 wysłane przez mrs » Zapisane

Szelo
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Sierpień 27, 2010, 18:14:39 »

Andrzej72 czy z 8-10 sztuk krewetek nie zrobi się za szyko ilość xxx? Być może to dziwne pytanie, ale jest to moje pierwsze akwarium roślinne, więc nigdy nie miałam styczności z tymi stworzeniami.

Pytanie nie do mnie ale odpowiem  Wink.
Z tego co pamiętam do rozrodu krewetek Amano potrzeba słonej wody więc o ile takiej nie posiadasz to za szybko się nie rozmnożą.
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Sierpień 27, 2010, 20:16:12 »

wracając do kakadu i kirysów to osobiście zrezygnowałbym z kirysów, wiem u siebie jak jest, kakadu opanowały całe dno - samice podzieliły baniak na pół a dodatkowo krąży tam jeszcze jak jakiś u-boot samiec i nie wyobrażam sobie tam jakichkolwiek ryb typowo dennych, z mrs się zgodzę ale trzeba pamiętać, że on ma baniak 240l a nie 112l tak jak ja i Ty i w takim przypadku nie widzę przeciwskazań, możesz spróbować ale imho nie jest to komfortowe rozwiązanie, co do zamienników to ja bym próbował albo  ramirezy (choć są delikatniejsze i dobrze jest im zapewnić wodę miękką i lekko kwaśną) albo pielęgniczki żółte i to by chyba było lepsze rozwiązanie, hmm nenki z tego co pamiętam to bardziej zajmują się narybkiem

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #9 : Sierpień 27, 2010, 20:18:40 »

hmm nenki z tego co pamiętam to bardziej zajmują się narybkiem
No tak, mialem na myśli narybek.
Już koryguje poprzedni post.

badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #10 : Sierpień 27, 2010, 20:40:00 »

No dobra Panowie dobraf & mrs - mam podobny baniak tj. prosty (80x40x35) posiadam w nim 15 neonów czerwonych i póki co narazie 5 zbrojników niebieskich - za miesiąc wypad spowrotem do sąsiada do 450-tki.

Myślałem na dobraniu 8-10 kirysków i 1+3 kakadu  (miało być agassizi ale w promieniu 100 kim nigdzie nie ma) czy to będzie zły pomysł ?

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #11 : Sierpień 27, 2010, 20:50:03 »

Myślałem na dobraniu 8-10 kirysków i 1+3 kakadu  (miało być agassizi ale w promieniu 100 kim nigdzie nie ma) czy to będzie zły pomysł ?
Nie masz za wielkiej powierzchni dna więc moim zdaniem pomysł jest zły.
Zrobisz po prostu zbyt duży tłok na dnie.
5 zbrojników
10 kirysów
4 p. kakadu
czyli 19 ryb z czego 4 mocno agresywne (3 samiczki obierające rewiry).
Jeśli, tak czy inaczej, uprzesz się na kirysy to max 5 i to najmniejszch gatunków + dużo, dużo kryjówek w postaci korzeni, kokosów i liści.

edytka: nawet jeśli zbrojniki wylecą to wg mnie i tak za dużo kirysów będzie, celowo o zbrojnikach nie wspominałem bo jak sam doskonale wiesz, są za duże (dorosłe osobniki) na ten baniak.

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Sierpień 27, 2010, 22:06:22 »

No dobra Panowie dobraf & mrs - mam podobny baniak tj. prosty (80x40x35) posiadam w nim 15 neonów czerwonych i póki co narazie 5 zbrojników niebieskich - za miesiąc wypad spowrotem do sąsiada do 450-tki.

ja dalej będę się trzymał swojego, daj ewentualnie 1+3 kakadu - porób kryjówki jak radzi mrs i powinno grać a z kirysów proponowałbym zrezygnować całkowicie, ewentualnie zamiast kirysów i zbrojników polecam otosy, wrócę jeszcze do swojej bańki przy dwóch samicach jest imho ok - każda ma pół baniaka i generalnie nie wchodzą sobie w drogę, dając 3 samice będzie tam imho "na styk" ale powinno być ok, dla mnie najzwyczajniej nie będzie tam miejsca na kirysy

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #13 : Sierpień 28, 2010, 13:24:46 »

Nic z tego nie bedzie... w oddzielnym wątku jest problem opisany.
Nie chcę tu zaśmiecać wątku.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
karolina-poznań
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Sierpień 28, 2010, 14:46:33 »

Czytam, czytam i..... mam coraz większy mętlik w głowie. Smiley
Jak tylko nauczę sie wrzucać zdjęcia, to wstawię jakieś i będziecie mogli zobaczyć, czy przy takim obsadzeniu i aranżacji zbiornika jest szansa na 2+1 kakadu. O ramirezach też myślałam, ale je chyba raczej trzyma się w parach, a nie w haremach (jesli się mylę - poprawcie mnie).
Na odchowie narybku mi nie zależy - nie miałabym jak zapewnić mu dobrych warunków do odchowu, więc jego podjadanie nie byłoby problemem.

Pytanie dodatkowe: na dnie jest żwir, więc czy kiryski nie będą się kaleczyć podczas buszowania po nim? Może to raczej je czymś zastąpić?

Dziekuję wszytkim za pomoc i pozdrawiam
Karolina
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2010, 15:22:38 wysłane przez karolina-poznań » Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: