Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: shc85 - 300l ogólne  (Przeczytany 2588 razy)
shc85
Nowy
*

« : Wrzesień 04, 2010, 01:24:03 »

oto moje akwarium założone ok.2 miesięcy temu jestem raczej początkującym akwarystą więc prosze o wyrozumiałośc Smiley

wymiary 120cm 50cm 50cm

filtr weipro tc-1000
grzałka halilea 250W

woda:
PH 6.7
temperatura 28C

flora: w zasadzie nie mam pojecia jak nazywaja sie moje rośliny i byłbym wdzieczny gdyby ktoś dał znac jakie gatunki rozpoznaje na zdjeciach
fauna:

8x Tęczanka Neonowa
4x Bocja Wspaniała
3x Kirysek Panda
2x Kirysek Pstry
2x Kirysek Spiżowy
3x Kiryśnik Czarnoplamy
1x Duch Amazoński
1xDrewniak
1x Plecostomus
kilka sztuk narybku zbrojnika niebieskiego
 co jeszcze moglbym dodac?? zastanawiam sie nad nieduzym stadkiem ok5-6 sztuk paletek co wy na to??

tak oto wyglada moj zbiorniczek:

jakby ktos byl zainteresowany moge dodac wieksza ilosc fotek
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2010, 01:43:08 wysłane przez shc85 » Zapisane
neuron
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 04, 2010, 08:29:35 »

Nawet fajnie się prezentuje akwarium. Z dala to widac jakieś żabienice. Mógłbyś też napisać jakie podłoże, czy to tylko żwirek, czy może nawozisz czymś? I więcej fot zbliżonych. Czemu tak mało wody, nie dolewasz? Nie wiem czy te kamienie by nie przeszkadzały paletą. O ile wiem to te ryby potrzebują filtra RO ,ale Ty masz niskie pH, więc niech się jakiś znawca od palet wypowie Grin
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2010, 10:48:53 wysłane przez neuron » Zapisane
netka888
Stały użytkownik

Akwarystyka to pasja... Practise, go and win !

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 04, 2010, 09:45:49 »

Akwa ładne, podoba mi się. Tylko przydałyby się zdjęcia z bliska Wink
a jakie masz oświetlenie?

The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain

...In sleep he sang to me
In dreams he came
That voice which calls to me
and speaks my name
And do I dream again?...

...........................................................
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 04, 2010, 12:12:12 »

Moja propozycja - sprzedaj filtr wewnętrzny Weipro TC1000 i zakup zewnętrzny kubełkowy, odpowiedni do Twojego litrażu. Moim skromnym zdaniem filtr wewnętrzny może w tym przypadku funkcjonować jako dodatkowa filtracja mechaniczna.
Uważam, że posadziłeś w zbiorniku zbyt dużo roślin o dużych liściach, podobnych kształtem do siebie. Proponuję zamienić kilka z nich na rośliny o drobnych liściach (np na rotale) i posadzić obok tych wielkoliściastych. Na takich kontrastach zbiornik tylko zyska.
Co do Twoich roślin: chyba masz tam żabienice (i to chyba ze trzy gatunki), Hygrophilia siamensis, moczarkę i nurzańca (chyba olbrzymiego).
Co do obsady: chcesz dodać PALETKI czy PLATKI ? Jeśli myślisz o PALETKACH (dyskowcach) to zapomnij. Nie przy takim obsadzeniu baniaka roślinami i nie przy takiej obsadzie - ryby za bardzo nie będą miały gdzie pływać.

zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 04, 2010, 12:26:46 »

Co do filtra to Andrzej72 ma rację. Wewnętrzny filtr w 300l to niedobre rozwiązanie.
Trochę brak koncepcji przy aranżacji, no ale może tak miało być tzn taki chaos bez planów.
Co do obsady to jak dla mnie klapa za dużo gatunków  w małych ilościach. Ja bym raczej pomyślał nad czymś większym i w mniejszej ilości.

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
shc85
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 04, 2010, 15:22:23 »

filtr faktycznie nie jestescie pierwszymi osobami ktore twierdza ze zdecydowanie lepszy bedzie wewnetrzny tak wiec w najblizszym czasie(czyli po wyplacie:)) rozejrze sie za jakims wewnetrznym. w kwestii Paletek chyba bede musial w takim razie usunac troche rolin zeby mialy miejsce poniewaz moja dziewczyna ktora jest wspolsponsorem akwarium strasznie choruje na te ryby a jak wiadomo z kobieta nie wygrasz:D
zibi co do twojego zdania o roslinach ja osobiscie nie jestem fanem posiadania malej ilosci gatunkow roslin w wiekszej ilosci raczej lubie taki jak to napisales urozmaicony chaos:P
poza tym dzis trafily do mojego akwa rybki z likwidacji zbiornika u znajomego
2x Brzanka Rekinia
3x Tetra Cesarska
1x Grubowarg Dwubarwny
1x Bojownik
z czego planuje zostawic raczej tylko Labeo reszte wzialem tylko na przetrzymanie az znajdzie sie sie nowy wlasciciel dla nich.
poza tym zastanawiam sie nad strefa powierzchniowa... Pstrążenice, Półdziubki czy Proporczykowce?
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 04, 2010, 15:44:36 »

ale ja przecież nie napisałem nic o tym że za dużo gatunków jest...Jak widać moje zdanie dotyczyło ryb, więc proszę czytaj ze zrozumieniem.

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
shc85
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 04, 2010, 15:55:20 »

mozliwe ja to poprostu zrozumialem ze chodzi ci o aranzacje roslinna... roznie mozna bylo zrozumiec twoje zdanie:) tak wiec bez nerwow:)
Kubik118
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 04, 2010, 16:46:05 »

Obsada tandetna.
Wystrój taki sobie.

2x Brzanka Rekinia- oddaj, za mały zbiornik
3x Tetra Cesarska- może być
1x Grubowarg Dwubarwny- imho oddaj
1x Bojownik- może być

8x Tęczanka Neonowa- mogą drażnić paletki
4x Bocja Wspaniała
3x Kirysek Panda
2x Kirysek Pstry
2x Kirysek Spiżowy
3x Kiryśnik Czarnoplamy- zdecyduj się na jeden, ew. dwa gatunki ryb dennych
1x Duch Amazoński-za mały zbiornik
1xDrewniak- chodzi ci o szydlika?
1x Plecostomus- ok

Jeśli zapewnisz odpowiednie warunki wodne i zmienisz obsade, paletki mogą być.
Jason Bourne
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 04, 2010, 19:12:41 »

Odnośnie obsady to trzeba ograniczyć rybki denne, bo masz ich za dużo i jak wszystkie urosną (bocje, kiryśniki i zbrojniki rosną ponad 10 centymetrowe do tego kiryski) to będzie zbyt duża rywalizacja i za mało miejsca. Jeśli masz tęczanki to proponuje dokupić jeszcze kilka sztuk, bo zaleca się trzymanie ich nawet w ilości min 10 osobników http://www.superakwarium.pl/teczanka-neonowa-id821.html Zamiast paletek (które są mega wymagające i drogie) proponuje najpierw spróbować sił ze skalarami (też śliczne, ale łatwiejsze w hodowli). Jak poradzisz sobie z żaglowcami i nabierzesz doświadczenia, to po pewnym czasie będziesz mógł spróbować z dyskowcami. Jeśli od razu zaczniesz hodować paletki (do czego nikt nie odbiera Ci prawa) to po niepowodzeniu możesz się do nich zniechęcić, a napewno fajnie by się prezentowały u Ciebie za jakiś czas, gdy zapewnisz im odpowiednie warunki Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: