Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Emigrand [112L] Tanganika dom dla Księżniczek Pięknych
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Emigrand [112L] Tanganika dom dla Księżniczek Pięknych  (Przeczytany 9071 razy)
emigrand
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 04, 2010, 11:56:07 »

Witam serdecznie.

Po dość dlugiej nieobecności wracam do Was na forum i przedstawiam mój świeżo zrestartowany zbiornik. Tym razem to królestwo Ksieżniczek z Burundi.

Zbironik
80x40x35cm--> 112L profil
Filtracja --  AquaSzut 750 wewnetrzny z napowietrzaniem
Grzałka  --  Eheima ustawiona na 27oC stala temperatura w akwarium to 26oC.

Woda:

Parametry
PH 8.0
GH 14
KH 16

Wystrój:

10kg drobnego piasku.
20kg kamieni

Flora:
1x Cabomba

Mieszkańcy przyjadą do mnie w czwartek z Krakowa Będą to ryby prosto z odłowu więc trzymajcie za mnie kciuki, żeby udało im się przystosować do warunków w moim zbiorniku :

1+1 [F0]  Neolamprologus Pulcher Komakonde Daffodil  Smiley

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ebed31f683145f75.html

Aktualne zdjęcie 07.09.2010

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/5ddf836edcf7a3ad.html

Będe wdzięczny za Wasze komentarze.

Pozdrawiam Emi
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 08, 2010, 09:30:43 wysłane przez emigrand » Zapisane

kostek20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 04, 2010, 13:08:13 »

Cześć!Bardzo się ciesze ze na tym forum kolejna tanganijka. Teraz co do akwa , według mnie trochę za mało piachu ,księżniczki uwielbią kopać. Szczerze ta sterta kamieni po prawej stronie zbiornika, nie bardzo mi się podoba ale z pewnością księżniczki bardzo dobrze będą się czuły w tych szczelinach. Zapraszam do oceniania mojej tangalijki http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/112-litrow-tangalijka/ Pozdrawiam.
emigrand
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 04, 2010, 13:13:51 »

Piasku mysle starczy jest warrstwa ok 4 cm.
Na zdjeci troche to inaczej wyglada niz na zywo.
Po prawej zrobione jest jakby rumowisko z kilkoma grotami do skladania ikry dla ksiezniczek. Widzialem tak urzadzony zbiornik i wyglada to rewelacyjnie jak kolonia mieszka po 1 stronie i wyprowadza mlode na spacerki w otwartej przestrzeni Smiley

BTW wiecie moze czy jest mozliwosc sciagniecia ksiezniczek z odlowu ??
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2010, 13:16:04 wysłane przez emigrand » Zapisane

zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 04, 2010, 13:21:17 »

z prawej strony za dużo kamieni z lewej za pusto. Ogółem średnio.

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
Jason Bourne
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 04, 2010, 14:36:52 »

Mi się bardzo podoba, jedyne czego mi brakuje to bardziej zróżnicowane poziomy piasku, ale tym napewno zajmą się księżniczki gdy zaczną kopać Wink Zastanawiam się też, czy lewa krawędź groty (z prawej strony akwarium) nie jest zbyt stroma i nie polecą kamienie?
emigrand
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 04, 2010, 21:03:48 »

Raczej dokladnie sprawdzalem konstrukcje wiec chyba powinno byc ok.
Ja z koleji balem sie zeby nie posypalo sie na szybe bo wtedy mogloby byc roznie :/

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 04, 2010, 21:42:35 »

No, mnie też wydaje się troche dziwnie z tą kupą skał z jednej strony i pustką z drugiej.
Ważne jednak, że Tobie się podoba.
Tanganika - fajna sprawa.
Gdy postanowie zmienić BW z pewnością zrobie coś podobnego.
Pozdrawiam.

emigrand
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 04, 2010, 21:50:26 »

no mi pomysl tanganiki w tym stylu przyszedl gdy zobaczylem taki zbiornik u jednego z hodowcow w Poznaniu.

Ale BW pozostaje moja pasja i za jakis miesiac jak postawie wreszcie regaly hodowlane to beda 2 zbiorniki dla Apisto BW SA wlasnie Smiley

Sluchajcie, a czy zamiast Neolamprologus Brichardi mogłbym trzymać Neolamprologus Pulcher Komakonde Daffodil??

Potrafie używać google, ale nic na ich temat nie znalazlem.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2010, 12:09:09 wysłane przez emigrand » Zapisane

emigrand
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 07, 2010, 22:24:00 »

Aktualizacja u góry

kostek20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 08, 2010, 15:36:46 »

Zdjęcie na pewno lepszej jakości ,lecz twój zbiornik mnie nie powala.Nie podobają mi się kamienie, i ich rozmieszenia. Cabomba nie rośnie w naturalnym środowisko księżniczek , lecz twój zbiornik i twój gust. Pozdrawiam
emigrand
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 08, 2010, 18:58:56 »

Wiem, że cabomba tam nie rosnie ale jest to silna roślina i moze wytrzyma ataki Księzniczek.

Zbiornik mi sie podoba szczególnie jak roślinka jeszcze troche podrośnie i zasłoni filtr.
Wiem, że nie jest to najpiekniejszy zbiornik na tym forum, ale chciałbym zeby był dobrym domem dla rybek szczególnie ze to F0

emigrand
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 09, 2010, 20:31:23 »

18:30
Ryby dowiezione bezbiecznie do domu zaczynam aklimatyzacje od przywyczajania do temperatury przez 30 minut

Wraz z rybami otrzymalem certyfikat i kopie papierow importowych.
Wszystko profesjonalnie zapakowane. Teraz modle sie, żeby wytrzymały warunki Smiley

Trzymajcie kciuki

19:15
Dalszy ciąg aklimatyzacjii...

do woreczków dolalem wode ze zbiornika teraz odczekam 30 minut i woreczki wloże w całości do wody, żeby ryby mogły same wypłynąć.

20:00
No to woreczki przechylone czekamy aż wypłyną ...

21:00
Nie wytrzymałem i pomogłem samiczce opuścić worek ...
Ryby schowały sie w kamienie. zostawie światło zapalone jeszcze przez kilka godzin zobaczymy czy będą wypływać ...
Udalo mi sie cos pstryknąć ...
Samiczka :

Samiec:

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 09, 2010, 21:00:02 »

no wystrój słaby ale to ma być dobry dom dla ryb jak piszesz i tyle, ładne księżniczki ile Cię kosztowały?

btw,

Ryby schowały sie w kamienie. zostawie światło zapalone jeszcze przez kilka godzin zobaczymy czy będą wypływać ...

na przyszłość wyłączaj światło wpuszczając nowe ryby do bańki

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
emigrand
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 09, 2010, 21:22:48 »

Ile kosztowały to niech już zostanie mój sekret Tongue ale nie mało ...

Topielec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 09, 2010, 21:26:34 »

Wystrój bardzo dobry, dla ryb idealny. Choć lepszy efekt uzyskałbyś używając jednego rodzaju kamieni. Ryby piękne.

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: